x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vinurile Greciei: puternice, parfumate, solare

Vinurile Greciei: puternice, parfumate, solare

de Ilinca Zane    |    25 Mar 2024   •   01:00
Vinurile Greciei: puternice, parfumate, solare

Grecia este un leagăn al viticulturii de peste 6.000 de ani. Astăzi, suprafețele cultivate cu viță-de-vie au depășit 100.000 de hectare, iar în privința soiurilor autohtone, țara dispune de un patrimoniu excepțional. Vinurile solare, pline de savoare merită să fie descoperite. 

Că-s albe, rosé sau roșii - lefko, rosé, kokkino - , vinurile Greciei de azi impresionează prin diversitate și complexitate. Țara se laudă cu peste 300 de soiuri, din care circa 200 autohtone, unele datând din antichitate. 

Soiurile albe cele mai cultivate sunt Savvatiano, Assirtiko și Malagousia, iar cele pentru vinuri roșii - Agiorgitiko, Moschofilero sau Roditis (struguri cu pieliță roz din care se produc licori deosebite). 

Retsina, pentru toți

Turistul care se duce în Grecia ar fi tentat să încerce doar Retsina, un vin extrem de popular, care poate fi uneori de calitate îndoielnică. Cu gustul său specific, obținut în special din soiul Savvatiano, Retsina se consumă însă din antichitate, când amforele din vin erau etanșeizate cu rășină de Alep. 

Produsul cunoaște o revenire spectaculoasă: obținut, în anumite zone, nu doar din strugurii Savvatiano, ci și din Assyrtiko sau Roditis, vinul e infuzat cu rășină de pin – și, zic cunoscătorii, capătă proprietăți extraordinare de învechire la sticlă. Localnicii le consumă cu  tradiționalele meze – chiftele de dovlecei, caracatiță la grătar și salată de tarama. 

„Îngrijește-ți via și n-ai să simți nevoia să o admiri pe cea a vecinului”. (Proverb grecesc) 

Santorini și ambasadorii lichizi

Vinurile din fabuloasa insulă Santorini sunt, fără îndoială, cei mai demni ambasadori lichizi ai țării. Parfumul și notele minerale sunt unice și-și trag seva din soarele generos și din solul vulcanic. Soiul Assyrtiko e regele neîncoronat. Butucii de viță-de-vie sunt conduși în așa fel încât să ia forma unor coșuri, aproape de sol. Metoda oferă viei protecție împotriva vânturilor violente, încărcate cu praf vulcanic și permit ca roua de dimineață să fie reținută mai ușor – aceasta fiind o sursă de umiditate esențială, într-o regiune care este extrem de aridă pe timp de vară. Licorile rezultate sunt seci, corpolente, complexe, cu arome puternice de citrice și cu aciditate caracteristică - și merg de minune cu pește și cu fructe de mare. 

În materie de producție vitivinicolă și în funcție de influențele climatice, Grecia se împarte în patru zone: Grecia de Nord (Tracia, Macedonia și Epirul), Grecia Centrală (inclusiv Tesalia și Attica), Grecia de Sud (Peloponezul, Creta, Cefalonia), precum și insulele de la Marea Egee. 

Puternice și intense

Vinuri intense, provenind din nordul țării (Drama, Florina, Rodopi), sunt la mare căutare. La fel de apreciate sunt vinurile din Peloponez - roșii, seci, corpolente, cu note de mirodenii. În Nemea, vinul roșu bogat și fructat, obținut din soiul Agiorgitiko, și-a câștigat un renume internațional. Xinomavro, considerat de unii cel mai nobil soi, dă vinuri roșii minunate în Naousa (Macedonia centrală), cu arome îndrăznețe și minunat potențial de învechire. 

Dulcele de Samos

Cei care preferă vacanțele în insulele grecești s-au delectat, cu siguranță, cu celebrele vinuri dulci. Iar vizitatorii insulei Samos nu au putut ratat vinul muscat produs local. Un alb care etalează arome de caise, de pepene galben copt, cu note florale și de caramel. 

Separată de coasta Asiei Mică printr-o strâmtoare de 1,5 km, insula muntoasă și înverzită a fost botezată de vechii fenicieni – „Sama” însemnând altitudine. Viile care dau celebrul muscat sunt cultivate pe terase, la înălțime: soarele le aurește, iar briza mării le mângâie blând. Vinul rezultat, delicios și dulce, oferă, în același timp, și o mare prospețime aromatică. Merge de minune cu aperitive delicate – fructe uscate, brânzeturi – și cu deserturi ușoare. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: vin grecia savoare diversitate turist