x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vine cine vrea, ia cine poate!

Vine cine vrea, ia cine poate!

de Mara Raducanu    |    04 Iul 2008   •   00:00
Vine cine vrea, ia cine poate!

FĂRĂ ŞPAGĂ ● Sistemul de testare "electronic" pică pe capete
Multora dintre candidaţii pentru permisul de conducere le sînt străine scrisul şi cititul. Pentru alţii, calculatorul este doar o cutie care se aprinde, iar cei mai mulţi fug de legislaţie ca dracu’ de tămîie. Deşi mai europeană, noua formă de examinare cu calculatorul nu pare să dea roade pe la noi. Să se fi dus oare vremurile în care şpaga făcea legea?!



FĂRĂ ŞPAGĂ ● Sistemul de testare "electronic" pică pe capete
Multora dintre candidaţii pentru permisul de conducere le sînt străine scrisul şi cititul. Pentru alţii, calculatorul este doar o cutie care se aprinde, iar cei mai mulţi fug de legislaţie ca dracu’ de tămîie. Deşi mai europeană, noua formă de examinare cu calculatorul nu pare să dea roade pe la noi. Să se fi dus oare vremurile în care şpaga făcea legea?!

Aşa se explică faptul că, în primele două zile de cînd la Argeş a fost introdusă examinarea computerizată, procentul celor admişi este foarte scăzut: marţi, doar 12 candidaţi din 50 au fost declaraţi admişi, miercuri 12 din 73, iar ieri durere,  11 din 51.

Dacă pînă mai ieri tot românul se dădea poet, mai recent toată plebea strigă în gura mare că nu i-ar strica un permis de conducere în buzunar. O maşină de furat s-o mai găsi, că doar sîntem inventivi! Cu cît se mai "dă" un permis pe la Argeş – locul unde pînă nu demult carnetul se vindea ca la piaţă – nu prea se mai ştie, mai ales după scandalul iscat. Cert este că de marţi, la Piteşti "aspiranţii" pentru un permis de conducere au dat proba teoretică în faţa calculatorului. Am mers şi noi în calitate de observatori să vedem cum se descurcă viitorii şoferi.

"COMPUTADORUL", BATĂ-L VINA!
Afară, vreo 30 de persoane. Mai de toate naţiile: şi albi, şi coloraţi, şi feţe mai palide. De la emoţii, probabil! Atmosfera, destul de relaxată, căci pentru mulţi venitul la testare s-a transformat într-un sport. Vorba aceea: e şi mîine o zi! Iar de la prea mult stres facem riduri. Cei care luaseră lăudau de mama focului "computadorul", în schimb picaţii înjurau de toţi Dumnezeii. "Ce ne trebuie asta cu calculatorul? Ne mai şi fură sau se mai blochează. Era bine înainte cu hîrtia în faţă. Nu e asta de noi." Nu toţi împărtăşesc însă aceeaşi părere. "E simplu. Nu-ţi trebuie nici o cunoştinţă de calculator, pui degetul pe START şi gata. Dacă te bate norocul şi le mai şi ghiceşti cum trebuie, te-ai scos!", ne mărturiseşte un tînăr la vreo 22 de ani care trecuse din prima.

VENI, VIDI, VICI!
Cei care urmau să intre aşteptau cuminţi cu documentul la purtător să iasă seria de dinaintea lor. "Poate ne purtaţi noroc, domnişoară. Dacă mai staţi pe aici şi trec dau un suc", îmi spune zîmbăreţ un domn la vreo 45 de ani, pus pe glume. Era suficient să-i vezi şapca de un alb mult prea închis ca să-ţi dai seama că "marfa" nu e de calitate. Dar dacă omul e bun la legislaţie, jos pălăria! "Prima oară cînd daţi de permis? De ce tocmai acum? Sau aţi aşteptat să se introducă examinarea pe calculator?" – îmi permit să-i adresez o întrebare, văzîndu-l că se tot bagă în seamă. "N-am deschis în viaţa mea un calculator, dar mă descurc eu. Ce să fac, domnişoară?! Acuma a vîndut soacră-mea niţel pămînt şi îmi iau şi eu o maşină. Mai bine mai tîrziu decît niciodată."

"OUL, UN FRUCT!" "Să poftească seria următoare. Haideţi, cîte zece, vă rugăm", anunţă examinatorul, deschizînd uşa de la sala de examen. Profit de ocazie şi cer permisiunea să intrăm şi noi să-i urmărim la lucru pe candidaţi. "Poftiţi, dar, conform legislaţiei, aveţi voie să staţi doar la primele trei întrebări, adică la cele de acomodare. Cînd începe examenul propriu-zis nu se mai poate." E bine şi aşa.

În sala puţin întunecată, cele zece calculatoare îşi aşteptau "naşii". Primul pas: verificarea datelor personale. Adică sînt sau nu sînt eu?! Dileme?! Întrebări?! Deocamdată nu. Sînt, deci exist. la atac. Pasul doi: toată lumea cu degetul pe butonul START şi după această operaţiune pe ecranul calculatorului apar cît ai clipi steagul României şi datele personale. Din nou START şi urmează setul cu cele trei întrebări. Nu din legislaţie, ci aşa de acomodare. Prima sună cam aşa: "Cît fac 1+1?". Variante de răspuns: a – 2, b – 4, c – 5, d – 9. "Dacă am greşit, mai pot să şterg?", întreabă nedumerit unul dintre candidaţi, un puştan la vreo 20-22 de ani. A doua întrebare, tot din calupul celor de acomodare, îţi testează clar "inteligenţa". Ceva de genul: "Alegeţi din listă fructele: a – măr, b – pară, c – struguri, d – ou, e – brînză". Din nou dileme. Sau am aflat, dacă nu ştiam pînă acum, că şi oul este un fruct. Pentru noi, timpul s-a scurs. Am ieşit, lăsîndu-i pe candidaţi să-şi vadă de lucruri serioase din legislaţia rutieră.

FINAL. Pe la ora 16:00, comisarul Ciobanu Mihai, împuternicit în cadrul Direcţiei Regim Permise de la serviciul Argeş a anunţat finaliştii. Mulţi veniţi, puţini aleşi: adică 12 din 73.

Examen computerizat la Argeş

În judeţul Argeş a fost introdusă examinarea computerizată pentru cei care vor să-şi obţină permisele auto, urmînd ca programul să fie extins în viitor şi în celelalte judeţe. Această măsură a fost impusă după ce la data de 13 iunie în Argeş au fost arestaţi 20 de lucrători ai Serviciului Permise Auto sub acuzaţia de mită. Dosarul este adus chiar de candidat, căruia i se face o fotografie şi i se dă un număr de înregistrare. Cu numărul acela se prezintă în ziua în care e programat de calculator şi primeşte un cod de bare. Se aşază în faţa monitorului, în sala de examinare şi trece codul de bare printr-un cititor aflat sub monitor. Monitorul nu are tastatură, toate comenzile se dau prin atingerea ecranului şi în momentul în care a băgat codul de bare apare poza lui cu toate datele de identificare. După aceea intră în examenul propriu-zis. Are 26 de întrebări alese din 1.000 de întrebări pe care le are calculatorul în memorie şi nu există două seturi de întrebări identice. Noua metodă de examinare scurtează foarte mult timpul de testare şi nici nu mai există posibilitatea fraudării. Dacă respectivul candidat are cinci răspunsuri greşite, este respins imediat. De asemenea, dacă se apropie cineva de ecran în momentul acela dispare imaginea şi apare cuvîntul "Respins". (Elly Cîrstea)

×
Subiecte în articol: special