x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Virusul dezinformarii

Virusul dezinformarii

de Adriana Oprea-Popescu    |    Florina Zainescu    |    13 Oct 2005   •   00:00
Virusul dezinformarii

Analizele de laborator n-au dat inca un verdict in cazul gripei aviare. A aparut insa un nou virus: al dezinformarii. Puternic patogen, se transmite prin declaratii de presa ce alimenteaza panica. Asta in timp ce la Ceamurlia de Jos pasarile de curte sunt gazate, iar in Delta, vanatorii se intrec la impuscat rate salbatice.

Este singurul localizat de cand s-a declansat isteria gripei aviare. Puternic patogen, se transmite prin aer si prin comunicate de presa contradictorii. A generat pana acum o epidemie nationala. Purtatorii virusului dezinformarii pot fi tratati doar cu doza-soc de discernamant. Vineri, 7 octombrie. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, anunta ca "la ora 14:45, Laboratorul de diagnostic si sanatatea animalelor ne-a semnalat trei cazuri de pasari domestice suspecte ca au murit de gripa aviara". Specialistii identificasera la cele trei rate din Ceamurlia de Jos doar anticorpii caracteristici formelor de influenta aviara respiratorie si digestiva. Tot atunci primeam si informatia ca Institutul National de Diagnostic trebuie sa analizeze probele recoltate si sa izoleze virusul, apoi sa-l identifice si sa vada daca este vorba despre unul foarte periculos sau mai "slab". Apoi probele vor fi trimise la un laborator din Marea Britanie pentru confirmarea bolii. Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale Sanitare-Veterinare (ANSV), "rezultatele testelor vor putea fi cunoscute intr-o perioada cuprinsa intre cateva zile si chiar doua saptamani. Insa, daca s-au gasit anticorpii bolii, este sigur ca exista si boala", avertizau ei. In asteptarea verdictului, toata tara a intrat in panica. O parte a romanilor a fost vaccinata antigripal, la Ceamurlia de Jos s-a instituit carantina, iar orataniile au fost gazate, in piete s-a interzis comercializarea pasarilor vii. Banchetele trenurilor personale se dau cu dezinfectant, iar rotile masinilor care intra si ies din Tulcea sunt "tratate" cu clor.

CERTITUDINE. Rezultatul final al analizelor va confirma daca panica a fost justificata

PROBELE AU PLECAT IN ANGLIA? Sambata, 8 octombrie. Ministrul Flutur si specialistii din Comitetul Antiepizotic de lupta contra gripei aviare anunta ca nu au noutati in ceea ce priveste confirmarea suspiciunii de gripa aviara. Virusul nu fusese izolat, dar se spera ca acesta sa fie unul slab patogen.

Duminica, 9 octombrie. Centrul European pentru prevenirea si controlul bolilor transmisibile anunta ca, deocamdata, virusul gripei aviare nu a fost confirmat la pasarile moarte in Tulcea, insa "un raspuns sigur si definitiv in acest caz va fi dat in 10-14 zile". Tot duminica, premierul Tariceanu s-a simtit dator sa ceara presei sa "nu faca valuri". "Sa tratam cu profesionalism aceasta situatie", a precizat Tariceanu. Apoi a adaugat ca probele prelevate de la cele trei rate de la Ceamurlia de Jos au fost trimise deja la laboratorul din Marea Britanie, pentru certificare. "Premierul nu a inteles bine. Probele vor fi trimise in Anglia abia dupa izolarea virusului la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala (INDSA), lucru care nu s-a reusit inca, a precizat imediat Florica Durlea, consilier al Serviciului Epidemiologic din cadrul ANSVSA.

INCA O ZI.... Luni, 10 octombrie. Directorul Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala, Nicolae Stefan, declara ca probele pentru confirmarea virusului gripei aviare in cazul celor trei pasari vor fi trimise in Marea Britanie pana vineri, adaugand ca "se asteapta ca specialistii institutului sa realizeze izolarea virusului pana la sfarsitul saptamanii". Deci, probele nu plecasera, toata lumea astepta ca specialistii romani sa aiba ce trimite.

Marti, 11 octombrie. Printr-un comunicat al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, suntem anuntati ca "se asteapta ca pana miercuri, 12 octombrie, testele de laborator sa confirme sau sa infirme cu un grad ridicat de certitudine prezenta cazurilor de gripa aviara. Vor mai fi necesare inca cel putin doua zile pentru a se stabili daca virusul este extrem de contagios sau pentru a realiza o descriere finala a virusului". Romania sta cu sufletul la gura, in asteptarea rezultatelor analizelor.

BOMBA DE LA EUROPENI. Miercuri, 12 octombrie. "Nu exista virusul gripei aviare in Romania", anunta pe France Press purtatorul de cuvant al Comisiei Europene de Sanatate si Protectia Consumatorului, Markos Kyprianou. "Testele realizate in Romania asupra posibilei prezente a virusului gripei aviare sunt, pentru moment, negative", precizeaza el.

Rasuflam usurati pentru jumatate de ora. In jurul pranzului, apare o informatie bulversanta: "In acest moment, nu avem rezultatele, intrucat testul a trebuit sa fie repetat", informeaza Agafitei Ion, secretar general ANSV. El a precizat ca specialistii INDSA nu se pot inca pronunta daca este sau nu vorba despre virusul gripei aviare si ca se asteapta ca rezultatul testelor sa fie cunoscut pana la sfarsitul saptamanii, iar probele sa fie trimise, in sfarsit, in Marea Britanie. Ne intoarcem de unde am plecat. Dar ramanem cu un semn de intrebare: de unde au avut cei din Comisia Europeana informatia ca testele au iesit negative? N-avem vreme sa punem subiectul pe hartie de turnesol, ca apare o alta stire: "Sansele ca virusul sa aiba o tulpina inalt patogena s-au redus la 10%", declara, intr-o conferinta de presa, Eugen Olaru, sef de sectie in INDSA. El a mai precizat ca sunt continuate testele de izolare si de identificare a virusului si ca, potrivit estimarilor specialistilor institutului, izolarea virusului ar putea avea loc pana vineri sau la inceputul saptamanii viitoare. Olaru crede ca sursa informatiei emise de Comisia Europeana ar putea fi unul din cei trei experti comunitari veniti de luni in Romania...

Premierul Tariceanu este in continuare confuz. Tot ieri, spre seara, prim-ministrul, aflat in Italia, declara intr-o conferinta de presa ca "din informatiile preliminare primite miercuri rezulta ca analizele efectuate asupra testelor privind gripa aviara in Romania sunt negative". Si asta in timp ce ministrul Agriculturii, Gheorghe Flurur, sustine ca mai avem de asteptat pana cand vom sti cu certitudine daca am scapat sau nu de pericol.

LINISTITORUL. In acest moment, la aproape o saptamana de la anuntul facut de ministrul Agriculturii despre posibila prezenta a gripei aviare in Romania, stim la fel de multe ca si atunci. Mai nimic. Suntem, o parte dintre noi, vaccinati, dar nu indeajuns de majori ca sa stim ce se petrece cu adevarat. Singurul care mai are curajul sa rada si sa manance piept de pui este Traian Basescu: "Cred ca s-a exagerat din punctul de vedere al alertei introduse in populatie. Din data de 7 octombrie, eu mananc zilnic carne de pasare de la noi, din comert. Mi s-a parut ca s-a creat un soc nemeritat", a spus seful statului. Presedintele sustine si el ca a vorbit personal cu directorul institutului pentru cercetari veterinare, care i-a spus ca "in Romania nu exista acelasi tip de gripa aviara, ca in Asia".

ERATA
"Premierul nu a inteles bine. Probele vor fi trimise in Anglia abia dupa izolarea virusului la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala, lucru care nu s-a reusit inca" - Florica Durlea, consilier al Serviciului Epidemiologic din cadrul ANSVSA

REACTIE INTARZIATA
Comisia Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii le-au cerut autoritatilor romane sa modifice legislatia referitoare la gripa aviara. Solicitarea a aparut in contextul extinderii epidemiei si cresterii pericolului ca aceasta boala sa apara si pe teritoriul tarii noastre. Concret, trebuia pus in aplicare un plan de contingenta prin care sa fie imbunatatite procedurile de diagnostic, supraveghere, profilaxie si combatere a influentei aviare. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat, asa ca autoritatile au reactionat conform vechii legislatii - Ordinul nr. 311/2001 al Ministerului Agriculturii. "In luna mai, reprezentantii Co-misiei Europene au cerut Romaniei sa reactualizeze Ordinul 311 printr-un plan de contingenta. In august, OMS ne-a transmis un avertisment privind influenta aviara. Intr-un final, Institutul National de Diagnostic si Statistica Animala a redactat planul de contingenta si l-a transmis ANSV abia la 27 septembrie. Nici pana azi nu a intrat in vigoare, pentru ca nu a fost publicat in Monitorul Oficial", ne-au declarat surse apropiate negocierilor dintre Comisia Eropeana si autoritatile sanitare romane. (Cristian Ionita)

SUSPECT
Deoarece izolarea virusului gripei aviare dureaza destul de mult, s-ar putea sa avem de-a face cu un virus slab patogen, "care nu imbolnaveste pasarile si oamenii", apreciaza Eugen Olaru. Daca e adevarat, atunci de ce au murit cele trei rate de la Ceamurlia?! Putem specula ca de frica, avand in vedere ca nici chiar Ioan Agafitei, presedintele ANSVSA, nu stie ce sa raspunda. Poate de alta boala, spune Agafitei, desi la testele de laborator, in afara anticorpilor specifici gripei aviare, nu s-au gasit alte semne de boala, recunoaste el.
×