x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vlad Gorneanu, de la ZOB, dă în judecată Jandarmeria: "Sunt disperat de silă şi de nervi. Nu pot să recunosc ceva ce n-am făcut "

Vlad Gorneanu, de la ZOB, dă în judecată Jandarmeria: "Sunt disperat de silă şi de nervi. Nu pot să recunosc ceva ce n-am făcut "

de Anca Nicoleanu    |    04 Apr 2012   •   15:09
Vlad Gorneanu, de la ZOB, dă în judecată Jandarmeria: "Sunt disperat de silă şi de nervi. Nu pot să recunosc ceva ce n-am făcut "

O intamplare de domeniul absurdului, petrecuta in Centrul Vechi, luna trecuta, l-a determinat pe Vlad Gorneanu, solistul si chitaristul formatiei ZOB, sa dea in judecata Jandarmeria Romana.
Vlad refuza sa plateasca amenda de 200 de lei impusa pentru "tulburarea linistii si ordinii publice", pentru ca nu a comis respectiva fapta descrisa in procesul-verbal. El reclama, de asemenea, modul in care jandarmii inteleg sa-si faca meseria, prin intimidare si santaj.

"Pe 10 martie, am plecat de aici (n.n. de la barul "Niste domni si fiii", pe care il detine, in Centrul Istoric) cu grup mai mare, din care faceau parte asociatul meu si unul dintre barmani. Mergand pe strada, pe portiunea aia dintre Banca Nationala si BCR, unde nu locuieste nimeni, am vazut doi jandarmi indreptandu-se spre niste copii care stateau jos si cantau la chitara. Era vreo 3 dimineata. Nici tipenie pe strada, doar grupul ala de copii", isi incepe Vlad povestirea.
"Eu, avand experienta si placerea de a ma intalni cu jandarmii in fiecare zi, prin Centrul Vechi, am inceput sa-i aplaud, spunandu-le: "E cea mai buna meserie sa te duci sa iei copiii de pe strada!". S-au apropiat, cerandu-ne, mie si barmanului, sa ne legitimam. "Pentru ce ne-ati luat?", am intrebat. "Ati tulburat linistea si ordinea publica". "N-am tulburat, avem martori", am continuat. "Avem si noi martori, au spus". L-au gasit pe unul pe strada, care mai umbla cu chitara si canta pe la mese, si l-au adus martor ca am tulburat linistea publica. Omul a venit dupa aia sa-mi spuna: «ma, ce sa fac, daca nu vreau sa fiu martor, ma iau dupa astia la bataie si nu ma mai lasa pe aici»."
Degeaba le-a spus ca are si el sapte martori, cei care-l insoteau, "oamenii legii" au fost de neclintit. Ba l-au anuntat ca trebuie sa plateasca o amenda de 200 de lei. "Pe ce baza, pentru ca n-am tulburat nimic?", a insistat Vlad, fara sa primeasca vreun raspuns. Dupa o ora de "parlamentari", celor doi "turburenti" li s-au inapoiat actele. Insa acestia au refuzat sa semneze procesele verbale.

"Ma simt in pericol cand vad jandarmii"
Saptamana trecuta, Vlad e luat la rost de mama sa: "Ce-ai facutA" "Ce-am facut?" "Pai nu te-ai uitat jos la avizier sa vezi ce e?" "Ce e? Un proces verbal, cum ca te-ai imbatat si ai tulburat linistea si ordinea publica, ai urlat, ai tipat..." Ma duc jos sa vad. La avizier era lipit, intr-adevar, procesul verbal. Practic corespondenta mea personala pe care nu are voie nimeni s-o deschida.

In procesul verbal scria ca am recunoscut fapta, dar ca refuz sa semnez. Am ramas interzis". Faptul ca reprezentantii Jandarmeriei i-au trimis acasa documentul dupa 17 zile, ca sa nu poata fi contestat, termenul limita fiind de 15 zile, ca i-au violat corespondenta si ca s-au folosit de un martor fals, pentru a justifica "infractiunea", l-a iritat peste masura pe solistul de la ZOB. S-a hotarat sa-si caute dreptatea la tribunal si si-a contactat avocatul, caruia i-a pus la dispozitie documentele necesare.
"Nu pot sa tac, nu suport nedreptatea. Sunt disperat de sila si de nervi, de mariera prin care isi duc ei munca pana la capat, prin intimidare si santaj. Daca as putea sa tac, m-as duce sa platesc amenda, nu-s gaura in cer doua milioane. Dar nu pot sa recunosc ceva ce n-am facut. O sa ma duc in penal cu ei si o sa percep daune morale de 1 leu. Iar daca o sa zica judecatorul ca nu am dreptate, atunci o sa inteleg ca e tara lui Papura voda".

Vlad sustine ca nu este un caz izolat. "Sa nu crezi ca m-as socoti eu diferit fata de alti oameni, ca vreau sa fiu tratat diferit. Sunt gramezi de oameni care patesc asta. Si nu doar aici, in Centrul Istoric, ci si in Piata Victoriei. Mi-au spus oamenii care au participat la protestele suporterilor Craiovei ca jandarmii au provocat violentele. Tot ce vor sa faca, e sa disperseze orice adunare publica, orice luare de pozitie, orice opinie! Si stii care-i problemaA Nu exista legi care sa ne protejeze de ei. Pe mine, daca jandarmeria vrea sa vina sa ma omoare, poate sa o faca, fara macar sa fie trasa la raspundere. Nu mai pot sa vad jandarmi, nu ma mai simt in siguranta cand ii vad, de fapt ma simt in pericol atunci cand vad jandarmii!"

Traumatizat in urma bataii luate de la jandarmi, in 2006
Problema lui Vlad Gorneanu cu jandarmii incepe din 2006 cand, dupa meciul Dinamo-Steaua, a luat o bataie crunta, fara sa aiba vreo vina, la iesirea din stadion. Galeriile se batusera inainte de meci, iar el nu s-a bagat, pentru ca "n-am fost niciodata genul de om violent si care se bate pe stadion". La incheierea partidei, a asteptat sa iasa ultimul, impreuna cu un prieten, fostul sau asociat de la bar. "In spatele nostru, la 20 de metri, erau jandarmii. Toti aia care se batusera erau mult in fata sau plecasera. Ne-au luat la bataie pe noi si pe cativa copii care n-aveau mai mult de 15 ani. "Iesi, pleaca, futu-ti mortii ma-tii!" spuneau, in timp ce veneau spre mine"". In zadar a intrebat ce au cu el, pentru ca l-au inconjurat, timp in care ii strigau sa plece, injurandu-l de mama. "Dar n-aveam unde sa plec, fiind inconjurat. Si aveau ceva cu mortii mamei. Cum m-am saturat sa tot iau omorul de la ei, m-am dat putin in spate si am fugit printre ei. A, fugi? De ce fugi, ma, zbang! In timp ce alergam, m-au lovit cu scutul, cu bulanele, cu bocancii, cu ce aveau. Cand am ajuns acasa, am observat ca piciorul asta era umflat (n.n. piciorul drept) si nu mai puteam sa calc pe el. M-am dus la urgenta... Aia care au provocat tot conflictul au scapat atunci toti. Asta fac jandarmii tot timpul. Prind pe cine nu trebuie. Pana atunci, jur ca n-am avut nici un fel de treaba cu jandarmeria, cu politia, dar de atunci ii urasc asa de mult, ca nu vreau sa am de-a face cu ei. Si prin prisma faptului astuia, nu ma bag in treburi care nu ma privesc. Dar ei s-au simtit obligati sa ma bata. De atunci, am parul alb, de atunci am sechele la cap. Ajunsesem sa nu mai am nici o speranta ca pot sa ma refac psihic dupa tot tratamentul ala". Dupa acea intamplare, Vlad a vrut sa-i dea in judecata, dar prietenii l-au sfatuit sa nu se bage. Le-a dedicat insa o piesa, "Jandarmii", inclusa in 2009, pe albumul Zulu Oscar Bravo".

Clientii din Centrul Vechi, hartuiti de jandarmii in civil
In Centrul Vechi, jandarmii "defileaza" zilnic, in uniforma sau in civil, legitimand trecatorii pe care, din motive doar de ei stiute, ii considera "suspecti". Actiunile lor in zona s-au intensificat in urma protestelor din Piata Universitatii. "Te opresc pe strada, scot legitimatia si spun: arata-mi ce ai in buzunare. Daca intrebi de ce fac asta, incep cu "Ba, taci din gura, nu mai vorbi asa tipat, vorbeste mai usor." Acum doua zile, m-au urmarit de aici, de la terasa, pana unde era Intersport inainte, de unde voiam sa iau un taxi sa ma duc acasa. M-au oprit acolo sa ma controleze. Nu facusem nimic. Erau in civil. Zici ca-s tigani si vor sa-ti bage mana in buzunare, asa arata unii dintre ei. Ti-e si frica sa scoti ceva din buzunar, ca nu stii daca sunt jandarmi. Eu deja ii stiu, pentru ca ma opresc in fiecare zi, dar daca-i nu-i cunosti, zici ca-s unii care vor sa te jefuiasca", povesteste Florian (28 de ani), asistent social, un obisnuit al barului "Niste domni si fiii". "Aici, jandarmii fac abuzuri peste abuzuri. Pentru ca pot. Am un prieten care a mancat bataie de la ei, pentru ca nu i-a auzit cand i-au spus sa se opreasca, pentru ca avea castile pe urechi si gluga pe cap. Normal ca nu i-a auzit, daca asculta muzica la casti. L-au batut aici, pe strada (n.n. strada Covaci), cu de-alea: "altadata sa auzi, futu-ti gatu' ma-tii!". Daca esti rapper sau imbracat mai altfel, te controleaza pana la piele, le-au dat unora si pantalonii jos, i-au descaltat. Si daca ai gura un pic mai mare, te ameninta ca iti dau amenda. Chestiile astea se intampla aici, in centrul Bucurestiului".

×
Subiecte în articol: jandarmerie centru vechi zob vlad gorneanu