x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Wilhelm Hauff - Inimă de piatră

Wilhelm Hauff - Inimă de piatră

de Carmen Anghel-Dobre    |    04 Dec 2009   •   00:00
Wilhelm Hauff - Inimă de piatră
Sursa foto: /
5430-108673-banda_povesti.jpg
Luni, 7 decembrie, colecţia celor mai frumoase poveşti vă propune cel de-al patrulea volum: "Inimă de piatră" de Wilhelm Hauff. În interiorul cărţii veţi găsi şi CD-ul audio cu dramatizarea poveştii "Micul Muck", de Wilhelm Hauff.

Volumul patru conţine povestea "Inimă de piatră", dramaticele încercări prin care trece Peter Munk, tânărul cărbunar, până când  va descoperi ce este cu adevărat important pe lume.  "(...) Peter revăzu în minte toate mijloacele pe care le cunoştea spre a face avere, dar nu găsi nici o cale cât de cât potrivită de a se îmbogăţi. Până la urmă, îşi aminti vechile basme despre oamenii pe care Mihail Uriaşul sau Omuleţul-de-Sticlă i-au dăruit cu munţi de aur. (...) Peter îşi aminti chiar şi vraja care trebuia spusă în hăţişul pădurii, sub bradul cel mai înalt, pentru a-l chema pe Omuleţul-de-Sticlă: Într-o peşteră-n pădure / Un bătrân cu plete sure / Pe sub bradul cel semeţ / Tăinuia comori de preţ. / Magul cel însingurat / Era putred de bogat...

Însă ultimele două versuri, Peter nu şi le putea aminti nici în ruptul capului.(...)". O clipă, Peter căzu pe gânduri. Iată că, pentru prima dată în viaţă, părăsea aceşti munţi şi văile cu păduri de brazi. Însă, nu se ştie de ce, nu îi părea deloc rău că pleacă din locurile natale. (...) "Ah, îşi aminti el deodată, dar am în piept o inimă de piatră!... Duse mâna la piept şi simţi doar o răceală uşoară. Inima de piatră nu bătea.(...)" Wilhelm Hauff (1802-1827) este unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori germani de la  începutul secolului al XIX-lea.  Printre cele mai cunoscute scrieri din colecţia de basme cu caracter oriental se numără: "Muck cel mic", "Povestea Califului Barză", "Povestea vasului fantomă", "Eliberarea Fatmei", iar din seria inspirată de folclorul german amintim: "Piticul Nas-Lung", "Povestea mâinii tăiate", "Inimă de piatră".

5430-108674-paginaornament.jpg

Micul MUCK


Volumul patru al Colecţiei "Cele mai frumoase poveşti" este însoţit de un CD audio pe care veţi regăsi dramatizarea unei alte minunate poveşti scrise de Wilhelm Hauff: "Micul Muck". Această dramatizare a fost realizată în anul 1978, în regia lui Dan Puican.

DISTRIBUŢIA: Paul Sava, este Povestitorul,  Gheorghe Trestian este Muck, celebra Silvia Chicoş îl întruchipează pe Micul Muck.

Genoveva Preda este Pisicuţa, Sandu Sticlaru, Dem Savu şi Petru Assan sunt Sfetnici, Horia Căciulescu este Împăratul, Petrică Popa - Bucătarul, iar  Ileana Şerban şi Dan Cosma - Voci de copii. Carte şi cd cu poveşti, o Colecţie unică: "Cele mai frumoase poveşti".

×
Subiecte în articol: special