x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zăpadă topită cu minciuni

Zăpadă topită cu minciuni

de Lucian Florea    |    04 Ian 2008   •   00:00
Zăpadă topită cu minciuni

Ninsorile au scăzut ieri in intensitate, dar au lăsat in urmă aceeaşi reacţie intărziată a autorităţilor locale, motivaţii puerile, minciuni sfruntate, responsabilităţi pasate dintr-o ogradă in alta şi tot felul de elucubraţii. Meteorologii au ridicat aseară codul galben şi anunţă că vor urma căteva zile foarte geroase. Doar ne apropiem de Bobotează.
Dune... Impotmolirea in alb e bucuria copiilor. Ei nu au nevoie de explicaţiile Murgenilor sau ale Inimăroilor. Lor le trebuie doar zăpadă, hăinuţe groase şi săniuţe pentru a petrece "iarna pe uliţă". Micuţii bucureşteni pot să lase acum jocurile pe calculator şi desenele animate şi să iasă la derdeluş. Oamenii de zăpadă şi bătaia cu bulgări i-au făcut să redescopere bucuriile acestui anotimp.

Nimic nou in Romănia: zăpada căzută in ultimele 36 de ore a luat prin surprindere (pentru a căta oară) autorităţile locale. Precipitaţiile au scăzut ieri in intensitate, dar au lăsat in urmă aceeaşi reacţie intărziată a factorilor de decizie, minciuni sfruntate, responsabilităţi pasate dintr-o ogradă in alta. Meteorologii au ridicat codul galben şi anunţă că vor urma căteva zile geroase.

Prima confruntare cu iarna "serioasă" i-a lăsat pe romăni şi in acest sezon cam şifonaţi. Avertizarea cu cod galben a meteorologilor s-a confirmat, iar mai bine de jumătate din suprafaţa ţării a fost cuprinsă de ninsori abundente. Măsurile pregătite de autorităţi pentru a face faţă zăpezii s-au dovedit insuficiente şi mii de persoane au avut de suferit. Am ascultat ieri toată ziua lamentările celor obligaţi să se ocupe de deszăpezire, motivaţii puerile cum că văntul a bătut de la stănga la dreapta şi nu invers, convocări intărziate ale comandamentelor de iarnă, promisiuni şi tot felul de alte aberaţii.

FEROVIAR. Capitala a fost practic paralizată, pentru că cele mai importante căi de transport au devenit nefuncţionale. Prima "victimă" a fost Gara de Nord, unde macazurile s-au blocat in urma căderilor masive de zăpadă. "Nu merge nici un macaz la Bucureşti. Este o situaţie de urgenţă", declara ieri directorul de exploatare al CFR Călători, Valentin Dorobanţu, citat de Mediafax. Toate trenurile cu ora de plecare sau sosire intre 06:00 şi 11:00 au fost blocate, inregistrănd intărzieri de sute de minute. CFR a anulat mai multe curse şi a recomandat călătorilor ca inainte de a pleca la drum să solicite informaţii la 9521. Cele două aeroporturi care deservesc Bucureştiul au fost inchise timp de patru ore pentru curăţarea pistei. Zeci de zboruri care erau programate să tranziteze aerogările "Henri Coandă" Otopeni sau "Aurel Vlaicu" din Băneasa au suferit intărzieri serioase. Sute de pasageri au aşteptat in aeroporturi, iar mai multe curse au fost anulate.

RUTIER. Reţeaua de drumuri a fost cel mai grav afectată in Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. Autostrada Soarelui şi şase drumuri naţionale erau inchise traficului rutier ieri după-amiază pe mai multe tronsoane din judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman, Giurgiu, Constanţa şi Vrancea. Poliţiştii au inchis ieşirile din municipiul Constanţa pentru că trei drumuri naţionale şi mai multe judeţene erau blocate. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romănia a pus la dispoziţie numerele 318.66.09, 318.66.31, 9360 şi 0724-29.45.62 pentru informaţii privind infrastructura rutieră. In plus, autorităţile au cerut şoferilor să evite zonele amintite şi să işi echipeze maşinile corespunzător (cu lanţuri antiderapante, nisip, lopată şi pneuri pentru sezonul rece). Porturile Constanţa Nord şi Sud - maritim şi fluvial - , Midia şi Mangalia au fost şi ele inchise.



UMANITAR
"Sunt condiţii de iarnă autentice. Recunosc că interveneţiile au fost ineficiente din cauza viscolului, dar şi din cauza traficului. Nu pot decăt să fac apel la toţi bucureştenii să renunţe la maşinile personale astfel incăt intervenţia utilajelor
să fie una eficientă"
Adrian Videanu
Primarul general al Capitalei


MOTIVAŢII
"Orice incercare de a face deszăpezirea a fost mult ingreunată de viscol. Este foarte important ca in noaptea asta Bucureştiul să fie făcut la negru pentru că de măine temperaturile vor scădea dramatic, iar materialul antiderapant nu reacţionează pe temperaturi sub 10 grade"
Răzvan Murgeanu
Viceprimarul Capitalei


Primarul Iliescu, la schi in Austria!

  • de Vasile Arcanu

Nici romănii din afara ţării nu au scăpat de vremea rea. In Vama Ruse, de pe teritoriul Bulgariei, aproape 1.300 de turişti romăni au rămas blocaţi. Ei se intorceau din concediu imbarcaţi in mai multe autocare şi in maşini personale, dar traficul in vamă a fost oprit. Consulul Romăniei la Sofia, So-rin Catană, a solicitat sprijinul expres al Ministerului bulgar pentru Dezastre şi Calamităţi.

Zăpada căzută din abundenţă in Giurgiu a paralizat majoritatea străzilor din cartierele mărginaşe ale reşedinţei de judeţ. Astfel, cu execepţia bulevardului principal, care străbate municipiul de la un capăt la celălalt, pe celelalte străzi se poate circula doar pietonal şi cu foarte mare greutate, zăpada creănd probleme serioase. Sunt cartiere intregi unde oamenii au rămas fără păine din cauza troienelor. Bine că nu a fost nevoie de prea multe ambulanţe... In incercarea noastră de a discuta cu primarul Giurgiului, Lucian Iliescu, de la Primărie ni s-a spus că acesta se află in Austria incă din perioada Crăciunului, pentru a-şi petrece Sărbătorile de iarnă, unuia dintre cei doi viceprimari revenindu-i misiunea să se ocupe de deszăpezire. Se ocupă atăt de mult şi de bine incăt giurgiuvenii sunt foarte nemulţumiţi, deoarece pe mai bine de 70% din străzile oraşului nu se poate circula, iar in ceea ce priveşte parcul utilajelor... doar căteva au putut fi observate pe arterele principale.


×
Subiecte în articol: special