x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zgarie-norii de import sfideaza Micul Paris

Zgarie-norii de import sfideaza Micul Paris

de Daniela Ivan    |    07 Iul 2006   •   00:00
Zgarie-norii de import sfideaza Micul Paris

In goana dupa profit, investitorii trec cu buldozerele peste monu-mente istorice, peste arhitectura orasului. Construiesc turnuri adu-catoare de blocaje in trafic, de nervi, de stres.

In goana dupa profit, investitorii trec cu buldozerele peste monumente istorice, peste arhitectura orasului. Construiesc turnuri aducatoare de blocaje in trafic, de nervi, de stres.

Invazia de proiecte care anunta constructia de turnuri de peste 20 de niveluri in centrul Bucurestiului va aduce blocaje in trafic, lipsa de locuri de parcare, poluare, noxe si va distruge cladirile istorice care au reusit sa scape de marea demolare din regimul Ceausescu. In timp ce investitorii isi marcheaza profitul, autoritatile platite sa apere cetateanul si istoria orasului se plang ca legislatia este deficitara.

PARCAJELE SI TRAFICUL. Impotriva turnurilor se declara chiar primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. "Nu e bine sa existe astfel de turnuri in mijlocul Bucurestiului, un oras ce nu este gandit pentru asemenea inaltimi. Locurile de parcare sunt insuficiente si firmele care inchiriaza spatii de birouri in aceste imobile sunt nevoite sa parcheze pe trotuare, pe spatiile verzi, pe prima banda a bulevardelor", spune Chiliman. El adauga ca si daca s-ar rezolva problema parcarii tot ar ramane cea a traficului, care la orele de varf genereaza blocaje pe arterele principale. "Nu avem cum sa latim bulevardele", spune edilul Sectorului 1. El mai adauga ca arhitectii-sefi ai primariilor ar trebui sa se gandeasca mai bine atunci cand autorizeaza aceste turnuri, astfel incat sa nu deranjeze traficul si viata locuitorilor. "E bine sa avem cladiri de birouri, insa ar fi bine ca acestea sa fie grupate in doua-trei zone mai periferice, dupa modelul din Paris sau Viena. Si alte capitale europene au restrictionat construirea de imobile inalte in zonele centrale tocmai pentru a preleva zonele turistice", mai spune Chiliman.

CALCULE INTERPRETABILE. Primariile inchid ochii in fata unor investitori care arunca cu bani in dreapta si in stanga. Asa se face ca un calcul elementar cum este cel al respectarii coeficientului de utilizare a terenului - aria desfasurata a tuturor nivelurilor raportata la suprafata terenului - este interpretat arbitrar. "Un coeficient obisnuit de utilizare a solului in centrul orasului este de trei, care asigura si locuri de parcare, si o buna relatie dintre cladiri. Insa pentru turnuri acest raport nu trebuie sa depaseasca sase, altfel apar si unele probleme de functionalitate, de parcaj, de trafic, sociologice", spune majoritatea arhitectilor. Interpretarea acestei formule este cuiul tuturor problemelor, deoarece primariile accepta ca in calcul sa nu figureze aria desfasurata a elementelor de subsol.

LOCURI FAVORABILE. Zonele favorabile pentru constructia de cladiri inalte in Bucuresti sunt pe cornisa Dambovitei, in zona lacurilor si in partea de nord a Capitalei, se arata in Planul de Altimetrie al municipiului Bucuresti realizat de Universitatea de Arhitectura Ion Mincu. "Zone favorabile sunt cele din jurul Casei Poporului, in Piata Chibrit, la Academia Militara, la Vitan Barzesti, in jurul Lacului Vacaresti, in Piata Victoriei, in zona Orhideea, pe Soseaua Nordului, la toate intrarile in oras, in pietele din centrul unor cartiere", spune profesorul Florin Machedon, unul dintre autorii studiului. Aceasta analiza a stat la baza Planului de Urbanism General, care a fost comandat la cererea Primariei Capitalei in urma cu zece ani.

Arhitectii spun ca efectele unei constructii inalte sunt foarte diverse si de aceea un turn nu poate fi pus pe locul unde a fost candva o turla de biserica care s-a daramat. "O cladire inalta aduce cu ea un numar de functionari, aglomerare, masini, perturbarea circulatiei, noxe", spune Mircea Ochiunciuc, presedintele Ordinului Arhitectilor din Bucuresti.

IMPORTURI
"Ceea ce deranjeaza este aceasta austeritate a obiectului, o cutie de sticla implantata intr-un loc, care pare sa fie importata de undeva. Sunt luate niste prisme sau niste forme simpliste si sunt plasate colo sau colo" - Mircea Ochiunciuc, presedintele OAB

APARARE
"Este bine sa ne aparam cu masuri de siguranta sporite. Orice cutremur arata si lucruri pe care noi inaintea lui nu le-am cunoscut pe pielea altora si le experimentam pe pielea noastra" - Dan Lungu, director general INCERC

PROTESTE
Autoritatile care au aprobat constructia "Cathedral Plaza" ar trebui sa fie preocupate si de dorintele cetatenilor, nu doar de legalitatea avizelor, a fost concluzia unei dezbateri publice pe tema turnului de 75 de metri care se construieste langa Catedrala Sfantul Iosif. Legislatia deficitara este principala cauza care a condus la scandalul iscat de acest turn, sustine arhitectul-sef al Capitalei Adrian Bold. El a mai spus ca legislatia este permisiva, si de aceea unele firme pot sa ridice aceste turnuri in zonele in care sunt amplasate. "Planul arhitectural al Bucurestiului ar trebui sa fie similar cu al altor capitale europene, Paris si Viena, unde constructiile sunt facute cu bun-gust si in respect fata de dorintele cetatenilor", spune arhitectul-sef al Capitalei.

Risc seismic ridicat in Capitala

PIATA VICTORIEI. Aici se construieste inca un turn de birouri
"Investitorii trebuie sa aleaga niste ingineri buni inainte sa se zbata pentru un teren bun, pentru ca a face o constructie subreda in conditiile Romaniei ar fi o catastrofa", spune Dan Lungu, director general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor (INCERC). El sustine ca turnurile trebuie facute numai de persoane calificate, care au cursuri serioase antiseismice, si nu de persoane care vin din afara tarii. Bucurestiul este capitala cu cel mai inalt risc seismic din Europa, deci posibilitatea de pierdere de vieti omenesti este mare la un cutremur de intensitate foarte mare. "Specific este caracterul miscarilor seismice cu perioade predominante lungi care pot deveni cvasirezonante cu cladirile inalte. Noi spunem ca perioada dominanta a Bucurestiului este 1,6 secunde si ca nu trebuie facute in Bucuresti cladiri a caror perioada de vibratie sa fie plus sau minus 1,6 secunde", a declarat Dan Lungu. El a mai spus ca nu trebuie interzisa constructia de cladiri inalte in Capitala, insa trebuie cunoscut faptul ca anumite zone sunt mai putin recomandabile si ca orice cladire construita acolo ar trebui sa devieze semnificativ de la perioada vibratiilor cutremurului din Vrancea.
×
Subiecte în articol: special