x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ziaristi liberi, contra trupe retrase

Ziaristi liberi, contra trupe retrase

22 Apr 2005   •   00:00

Ultimatum pentru Romania, de la rapitori
Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat, ieri dupa-amiaza, noi imagini cu ziaristii romani rapiti in Irak, incadrati de teroristi. Alaturi de cei trei ziaristi se afla si Mohamad Munaf, cetateanul irakiano-americano-roman, care ii insotea pe cei trei.

Conform Al-Jazeera, gruparea care-i detine pe cei trei ziaristi romani - Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian - a cerut, in schimbul eliberarii celor patru, retragerea trupelor romane din Irak, in termen de patru zile. In caz contrar, cei patru vor fi ucisi, precizeaza sursa citata. Imaginile ii prezinta pe ziaristi legati la maini.

PRECIZARI. Un purtator de cuvant al postului Al-Jazeera a precizat ca cea care a vorbit este tot Marie-Jeanne Ion, reporterul Prima TV, care facuse declaratii si in prima inregistrare video difuzata dupa capturarea lor. Purtatorul de cuvant a precizat ca ziaristii erau intr-o stare buna, dar, din imaginile difuzate, nu aceasta era concluzia care se putea trage.

IDENTIFICARE. Numele gruparii care-i detine pe cei trei este: Muad bin Jebel, dupa cum a precizat Al-Jazeera. Post de televiziune panarab, cu sediul in Qatar si difuzare prin satelit, este si cel care a difuzat o inregistrare video cu jurnalistii romani rapiti in Irak, la doua zile dupa ce acestia disparusera la Bagdad.

REVENDICAREA. In continuare, dupa difuzarea stirii, Al-Jazeera a prezentat, in banda, in timpul derularii altor programe, informatii referitoare la aceasta revendicare, afirmand, in doua randuri, ca se cere Romaniei retragerea trupelor din Irak. Una dintre informatii afirma ca "ziaristii luati ostatici cer Guvernului roman retragerea trupelor", iar cealalta afirma ca "gruparea care-i detine da un ultimatum Romaniei, sa-si retraga trupele in termen de patru zile". Mesajul gruparii mai precizeaza ca populatiei Romaniei i se cere sa iasa in strada, sa demonstreze, pentru retragerea trupelor din Irak.

MUNAF A APELAT LA BUSH. Al-Jazeera a mai precizat ca in inregistrare apare si Mohamed Munaf, care i s-a adresat presedintelui american, George W. Bush, si i-a cerut sa intervina pentru eliberarea lui.

Este pentru prima oara cand rapitorii ziaristilor romani formuleaza o revendicare clara in cazul rapirii celor patru.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a revenit in Romania din Moldova, mai devreme decat era programat, tocmai din cauza aparitiei acestei casete. Basescu a plecat in graba din Chisinau, cu o ora mai devreme decat ceilalti sefi de state prezenti la reuniunea GUUAM.
×
Subiecte în articol: special