x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport 500.000 RON, mită dată de Penescu la arbitri şi oficiali FRF!

500.000 RON, mită dată de Penescu la arbitri şi oficiali FRF!

de Ovidiu Ciutescu    |    25 Mai 2009   •   00:00

În dosarul instrumentat de către DNA împotriva lui Gheorghiţă Pieca, administratorul PIC, este trecută suma de 500.000 de RON - luată din gestiune şi trimisă către Cornel Penescu şi Liviu Făcăleaţă care, la rândul lor, le-ar fi remis banii unor persoane din fotbal pentru a avantaja echipa FC Argeş.



Gheorgiţă Pieca este acuzat de către DNA, notează Mediafax, pentru complicitate la dare de mită în formă accentuată.  Conform ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, Pieca ar fi dispus eliberarea, din casieria SC Pic SA, a unor sume de bani pentru a fi remise cu titlu de mită sau de cumpărare de influenţă de către Cornel Penescu şi Liviu Făcăleaţă. În toate situaţiile, Pieca Gheorghiţă cunoştea destinaţia sumelor, susţin procurorii DNA.

În septembrie 2007, Gheorghiţă Pieca ar fi pus la dispoziţia lui Penescu Gheorghe Cornel echivalentul în lei al sumei de 10.000 de dolari, pentru a-i fi remisă ca mită lui Gheorghe Constantin, la acea dată preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, iar în 14 decembrie 2008 şi în 12 martie 2009, ar fi pus la dispoziţia lui Penescu, sumele de 270.000 de lei, respectiv de 20.000 de lei, pentru a-i fi date ca mită lui Gheorghe Constantin, în scopul de a delega anumiţi arbitri agreaţi de Penescu, la meciurile disputate de Fotbal Club Argeş în sezonul 2008 – 2009 şi pentru a promova în Lotul A un arbitru protejat de acesta din urmă.

În septembrie 2008 - martie 2009, Pieca ar fi pus la dispoziţia lui Penescu sume de bani totalizând 54.000 de dolari pentru a fi date ca mită prin intermediul lui Făcăleaţă, mai multor arbitri de fotbal, în scopul favorizării, prin arbitraj, a echipei FC Argeş Piteşti la meciurile din Liga I.

De asemenea, Pieca ar fi pus la dispoziţia lui Penescu suma de 4.000 de euro pentru a-i fi remisă cu titlu de mită lui Dan Cristian Libertatu, director la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, pentru ca acesta să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu în ce priveşte competenţele pe care le avea Oficiul faţă de activitatea derulată de SC Pic SA, societate comercială controlată de Penescu.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile lui Pieca, iar, vineri, au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore. Tot vineri, Tribunalul Argeş l-a arestat preventiv pentru 29 de zile. Avocaţii lui Pieca au făcut sâmbătă, recurs la decizia judecătorilor


În dosarul corupţiei din arbitraj, în 14 aprilie au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, directorul general al hypermarketului PIC, Liviu Făcăleaţă, precum şi fostul director al OPC Argeş Cristian Libertatu. Cornel Penescu şi Liviu Făcăleaţă sunt acuzaţi de dare de mită, iar Gheorghe Constantin şi Cristian Libertatu de luare de mită.

Tribunalul Argeş a decis să nu le mai prelungească mandatele de arestare, dar procurorii DNA au făcut recurs, iar Curtea de Apel Piteşti a admis recursul, astfel că aceştia au rămas în arest pentru cel puţin 30 de zile.

×
Subiecte în articol: sport argeş mita penescu pieca