Directorul Openului Romgaz, rusul Boris Spassky, a incasat nu mai puţin de 2,5 milioane de dolari pentru că a participat la reeditarea finalei pierdute in 1972 in faţa americanului Bobby Fischer.
Directorul Openului Romgaz, rusul Boris Spassky, a incasat nu mai puţin de 2,5 milioane de dolari pentru că a participat la reeditarea finalei pierdute in 1972 in faţa americanului Bobby Fischer.
Meciul pentru titlul suprem dintre Boris Spassky şi americanul Bobby Fischer a fost mult mai mult decăt o finală, acesta disputăndu-se in plin Război Rece. Iar Spassky, care a fost invins net, la patru puncte diferenţă, a avut foarte mult de suferit.
AMINTIRI. Cvadruplul campion mondial a rememorat, la Eforie Nord, momentele prin care a trecut după ce a fost deposedat de titlu. "La inceput, cănd s-a văzut că am talent, statul mi-a pus la dispoziţie un antrenor personal şi mi-a acordat o bursă lunară. La 11 ani am devenit campion al URSS la categoria mea de vărstă, iar la 16 ani am luat parte la primul meu turneu internaţional, chiar aici, in Romănia, la Braşov. Am ocupat locul patru şi am obţinut titlul de Maestru Internaţional. Din păcate, după ce am pierdut titlul in faţa lui Fischer am intrat in dizgraţia autorităţilor sovietice, care mi-au interzis să mai particip la turnee in străinătate. Fusese un meci politic", a spus Spassky. Rusul a mai revenit totuşi o dată in lumina reflectoarelor, după căderea Cortinei de Fier, in 1992, cănd a acceptat să joace in Iugoslavia, aflată in plin război şi sub embargo, un meci revanşă cu Fischer. "Trecuseră 20 de ani, Bobby a găsit acolo un sponsor generos, care a oferit aproape şase milioane de dolari, şi cum nici unul din noi nu aveam bani am acceptat. Am jucat de plăcere, totul a fost foarte simplu, pentru că, deşi am pierdut din nou, tot m-am ales cu 2,65 milioane de euro", a adăugat Spassky. Confruntarea de la Belgrad n-a fost insă de bun augur nici pentru el, nici pentru Fischer, unul rămănănd fără bani, celălalt fără libertate: "Banii aceia au dispărut repede, iar Bobby s-a ales cu o interdicţie de a părăsi SUA". Căsătorit din 1975 cu o franţuzoaică de orgine rusă, Marina Scerbacef, cu care are un băiat de 27 de ani, Spassky locuieşte in prezent la Paris şi joacă şah din ce in ce rar. "Şahul de azi este in criză din cauza computerului, care fixează tot, iar partida nu incepe de la prima mutare, ci uneori chiar de la a 25-a", crede el.
Şubă, invins
In cea de-a doua rundă a Openului Romgaz, la care iau parte 53 de şahişti, s-au inregistrat două mari surprize. Marele maestru internaţional Mihai Şubă, unul dintre marii favoriţi la căştigarea turneului, a pierdut in faţa lui Andrei Bonte, un jucător mult mai slab cotat. Soarta lui Şubă a impărtăşit-o şi campionul naţional en-titre al Romăniei Constantin Lupulescu, care s-a inclinat in faţa lui Ioan Chirilă. Inscris şi el in concurs, directorul de imagine al openului, Dan Păsărelu, care in prima rundă terminase remiză, a căştigat partida disputată cu Bogdan Taraş şi a acumulat 1.5 puncte. După două runde, zece jucători au punctaj maxim. Căştigătorul openului de la Eforie Nord se va alege cu un premiu de 4.800 RON şi va obţine dreptul de a lua parte, anul viitor, la cea de-a doua ediţie a Turneului Regilor, cea mai puternică competiţie de profil organizată vreodată in Romănia.