x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Adie vânt de schimbare

Adie vânt de schimbare

de Vlad Ionescu    |    07 Apr 2009   •   00:00
Adie vânt de schimbare
Sursa foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor/Intact images

Fostul internaţional Alin Petrache candidează la funcţia de preşedinte al FR Rugby. Susţinut de foştii colegi de la naţională, el speră să-i învingă pe Gheorghe Vărzaru şi pe Eugeniu Ştefan la alegerile programate mâine.



În lumea rugbyului, numele lui Alin Petrache impune respect. A jucat la cluburi puternice din Franţa şi din Anglia, a evoluat de 53 de ori în echipa naţională, al cărei căpitan a fost la Cupa Mondială din 1999. Obligat să se retragă la 30 de ani din cauza unor accidentări repetate, el a rămas aproape de sport, ocupând funcţia de secretar general adjunct al COSR în perioada 2005-2008.

Jurnalul Naţional: Ce te-a determinat să-ţi depui candidatura la şefia federaţiei?

Alin Petrache: M-a inspirat faptul că două mari sportive, Ruxandra Dragomir şi Uţa Lipă, au câştigat alegerile la tenis, respectiv la canotaj. E un semn că a venit vremea schimbării. Rugbyul nostru se află într-o situaţie dezastruoasă, de la copii şi juniori şi până la echipa naţională. Vreau să revigorez acest joc din temelii, iar în strategia mea copiii şi juniorii ocupă primul loc. Sper ca în mandatul meu să dublăm numărul de jucători la nivel juvenil.

Ce reproşezi actualei conduceri a federaţiei?

În primul rând îi reproşez managementul slab din ultimii patru ani, atât uman, cât şi material. De exemplu, anul trecut s-au cheltuit inutil 300.000 de euro cu un turneu în Noua Zeelandă. Din 30 de jucători care au participat la această acţiune, doar opt mai sunt azi în echipa naţională. Vorbim despre o sumă imensă, care putea fi cheltuită cu mai mult folos.

Echipa naţională este în pericol de a rata calificarea la Cupa Mondială...

Ar fi prima dată când s-ar întâmpla asta, dar eu încă mai cred în calificare. E nevoie de un staff tehnic format din antrenori străini, pentru că avem 26 de jucători puternici care activează în străinătate, care nu pot fi struniţi de antrenori români. Nu este nici o ruşine în problema asta, pentru că românii pot învăţa de la străini.

În campanie ai fost prin mai multe centre din ţară. Ce semnale ai primit?

Actuala conducere s-a retras la federaţie ca într-o fortăreaţă şi nu prea i-a băgat în seamă pe cei din teritoriu. Am simţit că oamenii mă susţin. Toţi simt nevoia de schimbare, de nou şi vor să muncim împreună ca să redresăm situaţia.

Te temi de contracandidaţii tăi?

Nu mă tem de nimeni. Sunt sigur că voi câştiga. Gică Vărzaru a fost până acum vicepreşedinte pe probleme de performanţă şi se vede cu ochiul liber ce rezultate avem. Eugeniu Ştefan trăieşte de ani buni în Franţa. A venit de două săptămâni în ţară şi nu cunoaşte problemele rugbyului.

"Am discutat deja pentru aducerea unui staff de antrenori francezi, nume cunoscute şi respectate în lumea rugbyului"
Alin Petrache

×
Subiecte în articol: sport