x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Atena, din nou tinta teroristilor

Atena, din nou tinta teroristilor

14 Mai 2004   •   00:00

Doua dispozitive incendiare au explodat ieri la periferia capitalei Greciei. Este al doilea atac terorist produs in ultimele opt zile in orasul care va gazdui in perioada 13-29 august Jocurile Olimpice de vara.

DELIA GOMOESCU

Cu trei luni inainte de debutul Jocurilor Olimpice, Atena este din nou in vizorul teroristilor. Doua dispozitive incendiare au explodat in noaptea de miercuri spre joi la periferia capitalei elene, in fata unei sucursale Alpha Bank, unul dintre sponsorii competitiei.

EXPLOZII. Deflagratia s-a produs la ora 2:00, la Voula, un cartier situat la aproximativ 20 de kilometri sud de Atena, si nu s-a soldat cu victime, ci doar cu pagube materiale minime. Atentatul a avut loc la opt zile de la atacul cu bomba din fata comisariatului din Kallithea si la o zi dupa incheierea ultimei vizite a comisiei de coordonare a CIO, prezidata de Denis Oswald. Interesant este ca oficialul forului olimpic tocmai isi reafirmase increderea in masurile de securitate instituite de autoritatile elene. Oswald declarase miercuri ca atentatul din 5 mai „putea fi comis oriunde" si a subliniat ca acest incident „nu a afectat evaluarea asupra securitatii Olimpiadei".

IMAGINE. Desi autoritatile au incercat sa minimalizeze incidentul, ministrul Ordinii Publice, Georges Voulgarakis, a declarat ca evenimentele de acest gen afecteaza imaginea Greciei in strainatate, in ceea ce priveste securitatea Jocurillor Olimpice.

Turistii, amenintati de teroristi

Desi guvernul elen a exclus orice legatura intre atacuri si Jocurile Olimpice, o grupare terorista de extrema stanga, Lupta Revolutionara, a revendicat atentatul comis la 5 mai si i-a amenintat pe turistii care vor veni la Atena in perioada Olimpiadei, 13-29 august. „Toti reprezentantii firmelor internationale, mercenarii straini, oamenii politici sau turistii occidentali bogati care vor sa vina la Jocurile Olimpice sunt indezirabili", se precizeaza intr-un comunicat al gruparii teroriste. Atacul de la 5 mai, produs cu 100 de zile inaintea ceremoniei de deschidere a Olimpiadei, nu a provocat victime, ci doar pagube materiale. Totusi, politia a avertizat ca explozia unui al treilea dispozitiv la o jumatate de ora dupa primele doua avea scopul de a-i ucide pe anchetatorii veniti la fata locului.

Securitate de un miliard de euro

Guvernul elen a anuntat suplimentarea bugetului si a personalului, in vederea asigurarii securitatii Jocurilor Olimpice. Aproximativ 70.000 de membri ai serviciilor elene de securitate vor fi mobilizati in acest scop, la Atena, cu 20.000 mai multi decat se anuntase initial. De asemenea, suma totala cheltuita pentru asigurarea sigurantei Jocurilor Olimpice este de circa un miliard de euro, de cinci ori mai mult decat in 2000, la Sydney. Totusi, oficialii tarilor occidentale se tem pentru siguranta cetatenilor lor. Guvernul australian le-a recomandat multa prudenta turistilor care vor sa viziteze Atena si i-a indemnat sa-si inregistreze numele la Ministerul de Externe. Atat Australia, cat si Japonia vor desfasura si dispozitive de securitate proprii.
×
Subiecte în articol: sport atena