x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Belarus - Romănia 1-3 / Se vede Euro 2008!

Belarus - Romănia 1-3 / Se vede Euro 2008!

de Florin Gongu    |    10 Sep 2007   •   00:00
Belarus  -  Romănia 1-3 / Se vede Euro 2008!
Sursa foto: Christian Silva/

Corespondenţă din Minsk
Naţionala Romăniei a luat o opţiune importantă pentru calificarea la Campionatul European din 2008, invingănd la Minsk reprezentativa Belarusului cu 3-1. Tricolorii au fost avantajaţi şi de rezultatul de la Amsterdam, unde Olanda a trecut de Bulgaria cu 2-0. • "Portocale" dulci la Amsterdam • Rezultate preliminarii EURO 2008




O echipă mare căştigă şi cănd joacă mai slab

Corespondenţă din Minsk
Au marcat: Romaşcenko (’20) / Mutu (’17, ’75 - pen.), N. Dică (’42)
Stadion: Dinamo
Spectatori: 25.000
Arbitri: Peter Frojdfeldt 7 - Fredrik Nilsson 7, Henrik Andren 7 (toţi din Suedia)

Echipa naţională şi-a atins obiectivul propus, victorie la Minsk, şi de acum poate pregăti in linişte meciul cu Olanda, ce poate fi decisiv in cazul unui succes. Primul prilej de o nouă evaluare miercuri, la Köln, contra Germaniei.

In ciuda tuturor absenţelor din lotul nostru, toate premisele erau pentru o victorie in Belarus. Care a venit in cele din urmă, dar pe fondul unui joc mai puţin strălucit al tricolorilor. Sărbătoarea care s-a revărsat peste Minsk, 940 de ani de atestare documentară a oraşului, a generat o senzaţie de dezinteres a publicului local, preocupat mai mult să consume băuturi alcoolice şi să se distreze. Pănă la urmă, in tribune s-au străns 25.000 de spectatori gălăgioşi. Undeva intr-un colţişor, un mic grup romănesc, care arbora veşnica doleanţă: "Basarabia, pămănt romănesc". Belarus s-a prezentat in straie noi. Un antrenor nou, neamţul Stange, şi o echipă inedită, foarte tănără. De partea cealaltă, Romănia, o formaţie fără unii dintre jucătorii de bază, dar cu experimentaţii Chivu, Mutu, Lobonţ şi cu cinci jucători de la Steaua. Astfel că deznodămăntul partidei pare unul logic. Experimentul Belarusului n-a reuşit. Cel puţin, nu in faţa Romăniei.

GREU. Doar că, pe teren, lucrurile n-au stat atăt de simplu. Belarus a atacat, defensiva noastră s-a clătinat, mijlocul n-a construit, iar atacul nu a beneficiat de pase utile. Golul lui Mutu, din minutul 17, a venit parcă de nicăieri, după ce gazdele rataseră la faza anterioară o ocazie uriaşă. O schemă asemănătoare a făcut insă ca Romaşcenko să nu mai greşească in minutul 20, şi Belarus să egaleze. Uşor-uşor, ai noştri au reuşit să estompeze entuziasmul gazdelor şi să pună stăpănire pe joc.

Un hop greu a fost trecut, urmează unul şi mai greu. Olanda a invins Bulgaria şi pare favorită la calificare alături de Romănia. Pentru a confirma acest statut, tricolorii sunt obligaţi să depăşească Olanda la Bucureşti, luna viitoare.

BELARUS: Hamutovski 7 - Korithko 6, Radkov 5, Plaskoni 5, Tigorev 6 - Kalacev 6 (’76 Skverniuk), Romaşcenko 7, A. Hleb 6, Stasevici 6 - Kornilenko 6, Rodionov 5 (’61 Vasiliuk). Antrenor: Bernd Stange.

ROMĂNIA: Lobonţ 8 - P. Marin 6, Goian 7, Chivu 7, Raţ 7 - Ov. Petre 6, Codrea 6 (’90 Trică) - Nicoliţă 7, N. Dică 7 (’67 D. Munteanu 7), Mutu 8 - Sg. Radu 6 (’57 Fl. Petre 7). Antrenor: Victor Piţurcă.


"Să invingem Olanda!"

La finalul intălnirii de la Minsk, selecţionerul Romăniei era destul de destins. "Am avut momente cănd am suferit, dar mă aşteptam la aşa ceva. In prima repriză, sistemul nostru defensiv nu a funcţionat aşa cum mi-am dorit", a recunoscut Victor Piţurcă după meci. "Important e că am invins, cele trei puncte erau vitale. Sunt mulţumit, mai ales că am reuşit să inscriem de trei ori. Nu suntem calificaţi deocamdată. Mai sunt patru jocuri, se poate intămpla orice. Trebuie să invingem Olanda. Dacă vom căştiga, suntem calificaţi 90%". Tehnicianul a spus că işi doreşte să incheie anul fără infrăngere, iar dacă e să se intămple să piardă, acest lucru să fie intr-un amical. Piţurcă i-a caracterizat şi pe jucătorii veniţi recent: "Trică a jucat prea puţin pentru a putea fi caracterizat. La Sergiu Radu s-a văzut că a suferit la relaţiile de joc. A fost o presiune mare pe umerii lui, dar, per total, sunt mulţumit de el. O să vină vremea cănd o să aibă şi el relaţii de joc cu ceilalţi". Piţi s-a referit şi la amicalul pe care naţionala Romăniei il va susţine miercuri, la Köln, contra Germaniei: "Este o repetiţie foarte importantă inaintea partidei de la Bucureşti cu Olanda. Aveam nevoie de un adversar tare inainte de meciul cu batavii".


Scăriţa

Deşi era doar 2-1, la penalty-ul obţinut tot de el, Mutu a inscris cu o scăriţă. "Mutu este unul dintre cei mai mari jucători ai lumii. Nu am avut emoţii că ratează. Dacă nu inscria, abia atunci erau probleme", a spus Piţurcă. "De căteva zile, Mutu mă tot intreba dacă Hamutovski iese din poartă. Ştiam că va da scăriţă. E o bucurie pentru mine să fiu din nou coleg cu Mutu", a spus şi fostul său coleg de la juniorii Argeşului, Nicolae Dică.


Ciocnire

In minutul 10 al partidei, la o fază de atac a gazdelor, Chivu şi Lobonţ s-au ciocnit violent, in urma acestei faze goalkeeper-ul rămănănd căteva secunde intins pe gazon. "Mi-a părut rău, dar n-am avut cum să-l evit pe Lobby. Bine că a putut continua meciul. Am ştiut să muncim, să luptăm şi să marcăm trei goluri. N-am stat bine pe teren in primele 25 de minute. Ne bucurăm puţin, pentru că a fost stres", a declarat căpitanul Chivu.

×
Subiecte în articol: sport mutu belarus