x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Brazilia, ţara în care suporterii sunt ucişi cel mai des

Brazilia, ţara în care suporterii sunt ucişi cel mai des

20 Iul 2009   •   00:00

Brazilia, câştigătoarea a cinci titluri de campioană mondială şi organizatoarea Cupei Mondiale din 2014, este ţara cu cel mai mare număr de morţi în urma incidentelor violente în care au fost implicaţi suporterii echipelor de fotbal în utlimii zece ani, potrivit unui studiu dat publicităţii de Agencia Brasil.



Studiul a fost elaborat de Universitatea Federală din Rio de Janeiro, pe baza informaţiilor publicate de mediile de comunicare, între 1999 şi 2008. "Când am început să realizăm acest studiu, în urmă cu 10 ani, Brazilia se afla pe locul al treilea, după Italia şi Argentina, în privinţa numărului de suporteri morţi, iar acum a ajuns pe prima poziţie. Este o +realizare+ tragică, perversă", a declarat Mauricio Murad, coordonatorul studiului.

Concluziile acestui studiu sunt îngrijorătoare, ţinând cont că Brazilia urmează să găzduiască Cupa Mondială din anul 2014 "Securitatea este principala preocupare a Federaţiei internaţionale de fotbal atunci când este vorba de un Campionat Mondial, iar problema securităţii publice are o importanţă majoră la o astfel de competiţie", a adăugat Murad.

Acesta a mai precizat că, spre deosebire de Italia, ţară care a promovat o reformă a legislaţiei pentru a sancţiona exemplar conducătorii sau suporterii care incită la violenţă, Brazilia nu a adoptat nicio măsură efectivă pentru combaterea violenţei în fotbal, care s-a agravat în mod constat.

Dacă în urmă cu 10 ani, media deceselor în rândul suporterilor era de 4,2, aceasta a crescut la 5,6 în perioada 2004-2008, atingând nivelul de 7 morţi pe an între 2007 şi 2008, "Violenţa din fotbal creşte deoarece şi violenţa din ţară a sporit, pe fondul absenţei măsurilor punitive şi corupţiei din ce în ce mai mari", consideră coordonatorul studiului.

×
Subiecte în articol: sport