x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Castiga in 4 ani cat fotbalistii intr-unul

Castiga in 4 ani cat fotbalistii intr-unul

26 Aug 2004   •   00:00

Pentru un om obisnuit din Romania, sumele primite de medaliatii nostri olimpici par, cel putin la prima vedere, foarte mari. Insa avand in vedere munca depusa pentru obtinerea acestor performante, dar si o comparatie cu salariile din alte sporturi si premiile oferite de comitetele olimpice ale altor tari, aceste sume par mult prea mici.

Pentru o medalie de aur cucerita la Atena, un sportiv din tara noastra va primi din partea Comitetului Olimpic Roman o recompensa de 50.000 de euro, suma urmand a se injumatati pentru treapta a doua a podiumului, in timp ce medaliatii cu bronz vor primi 15.000 de euro.

SUPLIMENTARI. Pe langa aceste sume, sportivii vor primi premii suplimentare din partea Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), de la federatii, cluburile unde activeaza si diversi sponsori. Spre exemplu, ANS va oferi pentru aceasta editie a Olimpiadei 25.000 de euro medaliatilor cu aur, 15.000 de euro pentru argint si 10.000 de euro pentru locul 3. Si opinia publica este de acord cu marirea premiilor performerilor nostri. Astfel, conform unui sondaj de opinie efectuat saptamana trecuta pe Internet, de Jurnalul National, 83 la suta dintre cititori sunt de parere ca premiile pentru campionii olimpici romani sunt prea mici si ar trebui suplimentate.

TEMERI. Din pacate, s-ar putea ca acest lucru sa nu se mai intample, ca dupa editiile trecute ale Jocurilor Olimpice, de la Atlanta si Sydney, cand Ministerul Tineretului si Sportului a dublat sumele oferite campionilor olimpici. In acest an, printre laureatii nostri circula zvonul ca premiile din partea ANS nu numai ca nu vor mai fi marite, ci chiar vor fi injumatatite. Asta deoarece, conform previziunilor ANS facute inaintea inceperii competitiei, cand s-a calculat nivelul retributiilor, numarul medaliilor de aur ce urmau sa fie castigate de sportivii nostri era mult mai mic.

COMPARATIE. Si prin comparatie cu sumele oferite de alte comitete olimpice nationale, premiile medaliatilor din tara noastra sunt mici. Spre exemplu, Comitetul Olimpic Italian (CONI) ofera recompense aproape de 3 ori mai mari decat forul similar roman: 130.000 euro pentru aur, 65.000 pentru argint si 40.000 pentru bronz. Sume mai mici decat COR ofera, surprinzator, Comitetul Olimpic American (USOC), care rasplateste o medalie de aur cu doar 25.000 de dolari, pe cea de argint cu 15.000 de dolari, iar pe cea de bronz cu 10.000 de dolari.

BONUSURI. In schimb, sportivii americani primesc mult mai multi bani de la sponsorii lor personali sau de la federatiile nationale. Spre exemplu, inotatorul Michael Phelps ar fi primit un bonus de un milion de dolari din partea sponsorului sau, firma de echipament sportiv Speedo, daca reusea sa egaleze recordul lui Mark Spitz, care a castigat 7 medalii de aur la o singura editie a Jocurilor Olimpice. De asemenea, unii sportivi americani au salarii atat de mari incat nu au nevoie de premiile oferite de USOC. Este si cazul componentilor echipei de baschet, care sunt platiti cu milioane de dolari de cluburile lor. De aceea, profesionistii din NBA au decis sa doneze toate veniturile lor rezultate in urma Olimpiadei centrelor care se ocupa de pregatirea tinerilor baschetbalisti.

NESIGURANTA

"Nici nu stiu despre ce suma e vorba. Initial, eu stiam ca se vor dubla premiile. Acum cica sunt prea multe medalii si nu se mai stie exact daca se mai suplimenteaza, s-ar putea chiar injumatati sumele promise" - Camelia Potec, campioana olimpica la natatie

VENITURI

Dupa Jocurile Olimpice de la Atena, cea mai mare recompensa din partea COR va fi primita de Catalina Ponor, tripla campioana olimpica la gimnastica, in concursul pe echipe, la barna si la sol. Vor fi, in total, 150.000 de euro, care vor recompensa 4 ani de cantonamente aproape neintrerupte pentru pregatirea olimpiadei. Prin comparatie, un fotbalist mediu din Divizia A castiga aceeasi suma mult mai lejer, in mai putin de 2 ani. De exemplu, dinamovistul Vlad Munteanu are un salariu de 40.000 de euro, venitul sau anual ajungand, cu prime si bonusuri, in jurul sumei de 80.000 de euro. Venitul e si mai mare in cazul stelistului Paraschiv, pentru care doar salariul anual se ridica la 50.000 de euro.
×
Subiecte în articol: sport