x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cine va fi regina Europei?

Cine va fi regina Europei?

26 Mai 2004   •   00:00

AS Monaco si FC Porto joaca in aceasta seara cu trofeul pe masa. Dincolo de duelul din teren, finala de la Gelsenkirchen reprezinta confruntarea dintre antrenorii momentului, Didier Deschamps si Jose Mourinho.

DELIA GOMOESCU

AS Monaco si FC Porto se bat in aceasta seara la Gelsenkirchen in ultimul act al celei mai importante competitii continentale. Doar una va deveni insa regina Europei.

PREMIERA. Pentru formatia din Principat este prima finala de Liga Campionilor din istorie. „Am avut un parcurs fabulos. La inceputul sezonului nici prin cap nu ne trecea ca vom ajunge aici. Acum vrem sa castigam trofeul", a spus capitanul monegascilor, Ludovic Giuly. AS Monaco nu si-a mai intalnit niciodata rivala din aceasta seara. FC Porto, castigatoarea editiei din 2003 a Cupei UEFA, joaca cea de-a doua finala europeana consecutiva. Spre deosebire de adversarii lor, lusitanii mai au in palmares o Cupa a Campionilor, cucerita in 1987 in fata lui Bayern Munchen.

ANTRENORI. Meciul de pe „Arena AufSchalke" reprezinta totodata si duelul dintre antrenorii momentului, Didier Deschamps si Jose Mourinho. Francezul are un mic avantaj fata de omologul sau de pe banca portugheza. Ca jucator, Deschamps a ridicat de doua ori trofeul deasupra capului in 1993 si 1996. Cei doi au insa si ceva in comun. Confruntarea din aceasta seara ar putea fi ultima pe bancile tehnice ale actualelor lor formatii. Mourinho va pleca aproape sigur la Chelsea, iar Deschamps este curtat cu insistenta de Juventus.

Partida de pe „Arena AufSchalke" este doar a cincea finala din istoria competitiei in care nu se regaseste macar o reprezentanta a marilor puteri: Italia, Spania, Anglia sau Germania.

Probleme financiare

Calificarea in finala si eventual cucerirea trofeului vor rezolva doar in mica masura problemele financiare ale lui AS Monaco. Formatia din Principat a castigat pana acum 16,2 milioane de euro (18,8 daca va cuceri trofeul), la care se adauga sumele provenite din publicitate, „intre 9,7 si 19,7 milioane". Banii ii vor ajuta pe monegasci sa isi acopere o parte din datorii. Printul Albert de Monaco cauta insa in continuare un investitor care sa mentina echipa pe linie de plutire. In conditiile in care in intersezon s-au redus salariile cu circa 25%, Monaco va fi nevoita sa renunte in vara la cativa dintre jucatorii de baza.

Prime de 80.000 de euro

La capitolul finante, FC Porto sta mult mai bine. Jucatorii lusitani au promisa o prima de victorie de 80.000 de euro de caciula. De altfel, presedintele Pinto da Costa a oferit prime substantiale inca din faza grupelor, unde elevii lui Jose Mourinho au castigat cate 5.000 de euro pentru fiecare meci in care au invins. In alta ordine de idei, politia germana se teme ca vor exista conflicte intre suporterii celor doua echipe, care nu vor fi izolati in interiorul stadionului. Circa 20.000 de portughezi si-au anuntat prezenta la finala, in timp ce doar 14.000 de bilete au fost vandute francezilor. Se crede insa ca o parte dintre acestea au incaput tot pe mana fanilor lusitani.
×
Subiecte în articol: sport