x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Constelatia Porto

Constelatia Porto

28 Mai 2004   •   00:00

Victoria "dragonilor" a fost sarbatorita de o tara intreaga. Presa portugheza i-a ridicat in slavi pe eroi, iar mii de oameni au petrecut pe strazi pana la zi.

DELIA GOMOESCU

Porto a devenit campioana Europei pentru a doua oara in istoria clubului. "Dragonii" au spulberat cu 3-0 pe AS Monaco in finala de la Gelsenkirchen, repetand performanta din 1987, cand cucereau trofeul in fata lui Bayern München. Carlos Alberto (’39), Deco (’71) si Alenicev (’75) au fost autorii celor trei goluri care au declansat fiesta la Porto.

ECHIPA MILENIULUI. "Ziua Portugaliei", "Regii Europei", "Porto a atins cerul" sau "Noapte de neuitat" sunt doar cateva dintre titlurile editiilor de ieri ale cotidianelor portugheze. "Cupa UEFA anul trecut, iar acum Liga Campionilor. Ce mai poate urma? FC Porto este cea mai buna echipa din Europa in acest inceput de mileniu", scrie A Bola.

LECTIE DE VIATA. Cotidianul portughez considera ca formatia lui Jose Mourinho merita sa fie respectata mai ales pentru lectia de viata pe care a oferit-o. "O echipa care s-a construit cu umilinta celor care nu sunt milionari, o echipa care nu si-a spus niciodata galactica. La Porto exista uneori momentele de geniu ale lui Deco insa, in rest, este o echipa care munceste mult si care sufera cand este invinsa. Poate, de aceea, victoria reprezinta un tub de oxigen intr-un fotbal mondial dominat de bani".

Motiv de chiul de la serviciu

Mii de sustinatori ai "dragonilor" au sarbatorit victoria in centrul istoric al orasului. "Noi suntem mici si saraci, dar in aceasta seara am fost foarte mari", a spus unul dintre suporteri. Un alt fan afirma: "L-am anuntat deja pe patronul meu ca daca Porto va castiga, atunci imi voi lua o zi libera". Potrivit presei portugheze sarbatoarea s-a extins si in celelalte orase, inclusiv la Lisabona, "casa" marilor rivale Benfica si Sporting, dar si in alte capitale europene. La Paris, circa 300 de suporteri ai lui Porto au perturbat circulatia pe celebrul bulevard Champs-Elysee.

Deschamps e dezamagit, Mourinho pleaca

Marele invins, Didier Deschamps, nu si-a putut ascunde dezamagirea. "A fost fabulos sa ajungem in finala, dar a fost foarte dur ca am pierdut-o. Nu cred ca meritam sa fim invinsi cu scorul de 3-0. Accidentarea lui Giuly, la inceputul partidei, a complicat lucrurile", a spus Deschamps. Desi va pleca de la Monaco mai mult ca sigur, cea mai probabila destinatie a sa fiind Juventus, Deschamps nu a dorit sa vorbeasca despre viitor. La polul opus s-a aflat Jose Mourinho care a confirmat ca va parasi pe Porto pentru Chelsea. "Pentru mine nu mai este nimic de facut in Portugalia. Nu mai am o motivatie suficient de mare. Mi-am dat cuvantul unui club, singurul la care imi doresc sa merg. Vreau sa merg in Anglia pentru a incepe o noua viata", a declarat Mourinho.

Victorie inainte de Euro

Premierul portughez Jose Manuel Durao Barroso si-a amanat o vizita oficiala in Mexic pentru a fi prezent la finala de la Gelsenkirchen. "Am crezut tot timpul ca FC Porto poate castiga. Echipa a fost superioara, a meritat victoria si este un lucru bun pentru Portugalia inainte de Euro-2004", a declarat seful guvernului portughez. Printre personalitatile prezente pe "Arena AufSchalke" din partea invinsilor, s-au aflat si printul Albert de Monaco, tatal sau, Rainier si sora sa, Caroline.
×
Subiecte în articol: sport porto