x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cupa Uefa

Cupa Uefa

19 Sep 2008   •   00:00
Cupa Uefa

HSV – Urziceni 0-0 / Nec – DINAMO 1-0 / SLAVIA – VASLUI 0-0 / VFL – RAPID 1-0 / FC TIM. – PARTIZAN 1-2



HSV – Urziceni 0-0 / Rezistenţă ialomiţeană

Unirea Urziceni a obţinut cel mai bun rezultat dintre toate cele cinci formaţii româneşti care au evoluat aseară în Cupa UEFA. La debutul în Europa, ialomiţenii au rezistat surprinzător la Hamburg.

Finalul partidei în care Unirea a reclamat două penalty-uri, în minutul 6, la un posibil henţ al gazdelor, şi în minutul 61, după un contact între Alex Silva şi Onofraş, antrenorul ialomiţenilor, Dan Petrescu, şi-a păstrat realismul. "A fost un meci excelent, echipa mea şi-a creat numeroase ocazii de gol şi meritam să înscriem cel puţin o dată, dar imprecizia la ultima pasă ne-a costat. Nu pot spune că e un rezultat istoric, era istoric dacă învingeam. Totuşi, este un rezultat foarte bun, care ne ţine în cursa pentru calificare. Favorită este însă tot Hamburg, o echipă care are experienţă europeană cu mult superioară nouă. Partida de la Urziceni va fi mult mai grea, deoarece orice gol marcat de Hamburg are valoare dublă. Încerc să mă abţin să comentez arbitrajul, dar consider că am avut cel puţin un penalty neacordat. M-am agitat mai puţin la acest meci", a spus Dan Petrescu.


Stadion: Nordbank Arena
Spectatori: 25.000
Arbitri: Firat Aydinus – Serkan Ok, Tarik Ongun (toţi din Turcia)
Echipele:
Hamburg: Rost – Demel, Rinhardt, Mathijsen, Jansen (’84 Atouba) – De Jong, Jarolim, Trochowski, Neves (’57 Pitroipa) – Guerrero, Olic (’63 Petric).  Antrenor: Martin Jol
Urziceni: Arlauskis – E. Nicu,
Galamaz, Mehmedovic, Bordeanu – Mara, Apostol, Pădureţu, T. Bălan
(’81 Todoran) – Onofraş, Bilaşco
(’88 Dănălache).
Antrenor: Dan Petrescu

MM Stoica acuză

Oficialii grupării ialomiţene nu au apucat încă să se bucure de rezultatul extraordinar reuşit la Hamburg. Preşedintele Mihai Stoica a acuzat în termeni duri arbitrajul. "A fost îngrozitor ce s-a întîmplat cu acest arbitru. Ne-au refuzat două penalty-uri, lucru recunoscut după meci şi de gazde. Am un gust amar, este inadmisibil de ce am putut avea parte în acest meci", a declarat oficialul Unirii. La rîndul său, antrenorul nemţilor, Matin Jol, a precizat: "Mă aşteptam să fie dificil, Unirea ne-a făcut viaţa grea. Noi am avut şansele noastre, dar ne-a lipsit rafinamentul. Este adevărat, şi românii au avut situaţii de gol. Dacă băteam cu 2-0, să zicem, mergeam mult mai relaxaţi în România".

Nec – DINAMO 1-0 / Neputinţă canină

Cea mai aşteptată victorie a serii de Cupa UEFA pentru fotbalul românesc s-a transformat într-o înfrîngere aproape umilitoare, în faţa unui adversar anonim în Olanda şi inexistent în Europa.

Imediat după meci, antrenorul lui Dinamo, Mircea Rednic, a declarat: "Nu am fost mulţumit de joc. Am prins o zi mai slabă, dar asta şi din cauza adversarului foarte bun.

N-am putut să-i cunoaştem foarte bine, au folosit formule diferite de echipă. Am început meciul foarte prost, în repriza a doua am mai echilibrat, dar şi ei au mai avut ocazii. Nu ştiu dacă am fi meritat, dar am fi putut egala. Nu s-au micşorat şansele, în retur putem înscrie nu doar un gol, ci mai multe. La Bucureşti trebuie să fim mai agresivi, să ţinem mai mult mingea, să nu mai facem greşeli la ultima pasă. Sînt convins că ne vom califica". Vicepreşedintele dinamovist, Vasile Turcu, a afirmat: "E normal să fiu supărat, dar se poate remonta în retur, cînd sper să jucăm altceva". Preşedintele executiv, Cristi Borcea, a fost tranşant: "În afară de Lobonţ, nimeni nu a jucat nimic!".


A marcat: van Beukering (’57)
Stadion: "Goffert Stadion"
Spectatori: 12.000
Arbitri: Jouni Hyytia – Esa Vehvilainen, Miko Alakare (toţi din Finlanda)
Echipele:
NEC: Babos – Zomer, El Akchaoui, Wisgerhof, Dani Fernandez – Schone (’67 Worm), Radomski, Sibum, L. Davids – van Beukering (’75 Tchimbaba), Saidi. Antrenor: Mario Been
Dinamo: Lobonţ – Homei, J. Cesar Correa, Tamaş, Pulhac – Ze Kalanga (’46 Torje), Ropotan, Ad. Cristea, Boştină – Dănciulescu, Fl. Bratu (’60 M. Niculae). Antrenor: Bogdan Lobonţ

Dublă tristeţe

Finalul partidei de la Nijmegen a declanşat un adevărat război între suporterii celor două echipe. Scandalul a fost iscat de cei 200 de fani  dinamovişti care au aruncat cu torţe pe teren şi în sectorul olandezilor. Aceştia au ripostat, a apărut şi poliţia, însă s-a trecut la aruncatul scaunelor. "Sînt supărat atît pe rezultat, cît mai ales pe atitudinea su-porterilor noştri. Am reuşit să ne facem de rîs şi în Olanda. Ne dezicem de aceşti aşa-zişi suporteri, nu fac cinste clubului", a spus unul dintre acţionarii "cîinilor", Vasile Turcu. Poliţia olandeză a operat mai multe arestări în rîndul fanilor dinamovişti, evacuaţi cu două-trei minute înainte de final.

SLAVIA – VASLUI 0-0 / Un mic pas spre istorie

Pe un stadion unde au avut viaţă grea multe nume grele din fotbalul european, Arsenal, Fiorentina sau chiar Steaua, în ediţia precedentă a Ligii Campionilor, FC Vaslui a smuls o remiză preţioasă pentru retur.

Finanţatorul Vasluiului, Adrian Porumboiu, s-a arătat extrem de satisfăcut de remiza care poate fi transformată în retur într-o calificare istorică în grupele UEFA. "E excelent acest 0-0, e un rezultat foarte mare, sîntem mai mult decît mulţumiţi. Oricum, va fi fantastic de greu în retur, unde avem nevoie de victorie. Am jucat foarte bine, am avut şi ghinion că Munteanu s-a accidentat grav, ne-au lipsit şi cîţiva jucători. N’Doye i-a încîntat pe spectatori, chiar şi pe cei doi observatori, prin jocul său de superclasă. Şi Slavia a avut ocazii, în repriza a doua ne-au cam înghesuit." "A fost un meci foarte dificil pentru noi, asta şi pentru că în prima repriză am pierdut un fundaş important. 0-0 este un rezultat foarte bun. Cred însă că, deşi vom juca returul la Vaslui, Slavia este favorită la calificare. Este o echipă foarte puternică", a spus antrenorul Viorel Hizo.


Stadion: "Eden"
Spectatori: 15.000
Arbitri: Levan Paniachvili – Levan Mikeladze, Guram Chigogidze (toţi din Georgia)
Echipele:
Slavia: Vaniak – Krajcik, Suchy, Brabec, Jarolim (’88 Smicer) – Belaid, Tavares, Cerny, Svento – Necid, Hubacek. Antrenor: Karel Jarolim
Vaslui: Kuciak – Buhuş, D. Munteanu (’18 Andronic), Panait, Markovic – P. Jovanovic (’85 Zmeu), Ljubinkovic, N’Doye, Genchev, Gheorghiu (’75 Aliuţă) – Temwanjera.
Antrenor: Viorel Hizo

Primă-record

Jucătorii pregătiţi de Viorel Hizo au fost anunţaţi înainte de plecarea spre Praga de patronul Adrian Porumboiu că, în cazul unei calificări în grupele Cupei UEFA, fiecare jucător va încasa cîte 15.000 de dolari. Pînă în prezent, echipa a primit deja 100.000 de do-lari. "Am pornit cu şansa a doua în faţa Slaviei, însă calificarea se va decide la Vaslui. Este foarte important că jucăm partida retur acasă", a declarat Marian Aliuţă. La final, antrenorul Slaviei, Karel Jarolim, era foarte trist: "Nu îmi pot explica ce s-a întîmplat cu noi. Ar fi trebuit să cîştigăm acest meci, am avut foarte multe ocazii. Acum, în perspectiva returului, ne aflăm într-o situaţie mai dificilă".


VFL – RAPID 1-0 / Mieluşei în gura lupilor

Rapid a continuat şi la Wolfsburg pasa neagră pe care o traversează în Liga 1, proporţiile înfrîngerii de pe Volkswagen Arena fiind reduse la maximum faţă de aspectul general al meciului.

Trupa lui Jose Peseiro a fost supusă încă din start unei presiuni fantastice din partea "lupilor" din Wolfsburg. După un şir aproape interminabil de ocazii la poarta lui Pardo, brazilianul Cesinha le-a făcut gazdelor un penalty, în urma unei intrări asupra lui Gentner. Lovitura de pe-deapsă a fost transformată impecabil de conaţionalul lui Cesinha, atacantul Grafite. "Calificarea se va decide la Bucureşti, putem să-i batem pe nemţi, chiar dacă trebuie să o facem la două goluri diferenţă. Nu e un rezultat atît de rău, 1-0 în Germania.

Pe Giuleşti vom avea publicul alături, vom juca deschis şi ne vom califica, trebuie să credem în noi", a declarat mijlocaşul Rapidului, internaţio-nalul Costin Lazăr. În acest meci, pentru Rapid a debutat mijlocaşul brazilian Daniel Paulista, achiziţionat de la Sport Recife la sfîrşitul lunii trecute.

A marcat: Grafite (’45-pen.)
Stadion: "Volfswagen Arena"
Spectatori: 25.000
Arbitri: Gianluca Rochi – Renato Faverani, Marco Alessandroni (toţi din Italia)
Echipele:
Wolfsburg: Benaglio – Riether, Ricardo Costa, Barzagli, Schafer – Hasebe, Josue, Dejagah, Gentner – Misimovic, Grafite (’71 Dejogah). Antrenor: Felix Magath
Rapid: Pardo – Maftei, M. Constantin, R. Fernandes, Bozovic – Vella, Paulista, Herea, Spadacio (’70 Djalovic) – Cesinha (’59 J. Cesar), Pitbull (’83 N. Grigore). Antrenor: Jose Peseiro

Coman replică

Trimis la echipa secundă după neînţelegerea cu oficialii clubului în privinţa prelungirii contractului, Dani Coman a ripostat: "Oficialii ar trebui să se întrebe de ce toată lumea este de partea mea şi nu a lor. Un oficial, nu vreau să-i dau numele, i-a spus lui Maftei să nu mai vorbească frumos de mine, acelaşi lucru cerîndu-l şi impresarului lui Andrade. Dacă mi se va propune o ofertă serioasă, voi semna pe 3, 5 sau 7 ani. Eu am demonstrat tuturor că sînt un om corect. Mă întreb, totuşi, de ce alţi jucători, aflaţi în această situaţie ca şi mine, continuă să joace, iar eu nu? Este clar că nu mai sînt dorit la acest club. Pardo nu are nici o vină".


FC TIM. – PARTIZAN 1-2 / Calificare compromisă

Bănăţenii nu au reuşit aseară să se dezică de problemele cu care se confruntă, ratînd într-o proporţie aproape de sută la sută calificarea în grupele Cupei UEFA, după 1-2 acasă cu Partizan Belgrad.

Sîrbii au controlat prin maturitate disputa de la Timişoara, pe lîngă cele două goluri lovind şi bara porţii lui Pantilimon. "Am încetat să jucăm sau, mai bine spus, am jucat inutil. Am stat departe de poarta lor.

Nu ştiu dacă a fost teamă, va trebui să analizez partida. Noi ne-am orit să fim activi, să dăm primii gol, dar după deschiderea scorului am invitat adversarul la joc. Calificarea nu cred că este încă pierdută, e joacă şi returul", a declarat antrenorul lui FC Timişoara, uşan Uhrin jr. "în prima repriză nu am gestionat bine partida. Cred că Partizan e o echipă de top, dar puteam scoate un rezultat mai bun.

Şanse sînt tot timpul şi noi ne vom lupta să întoarcem acest rezultat la Belgrad", a spus la final atacantul Magera. "Cu această victorie, ne-am făcut viaţa mult mai uşoară în retur", a spus şi marcatorul primului gol al lui Partizan, Zoran Tosici.


Au marcat: G. Bucur (’25)/Tosici (’34), Bogunovici (’65)
Stadion: "Dan Păltinişanu"
Spectatori: 30.000
Arbitri: Zsolt Szabo – Robert Kispal, Zsolt Atilla Szpisjak (toţi din Ungaria)
Echipele:
FC Timişoara: Pantilimon – Bădoi, Luchin, Sretenovic, Milhazes – Abiodun, Alexa, Magera, Art. Karamian – G. Bucur, Rusic (’59 Goga). Antrenor: Dusan Uhrin jr.
Partizan: M. Bozovici – Stevanovici, Djordjevici, Knezevici, Obradovici – Antonelo, Da Silva, Petrovici, Tosici – Bogunovici, Diarra. Antrenor: Slavica Jokanovici

Incidente

Înaintea partidei de aseară, au avut loc incidente între grupuri de suporteri ai timişorenilor şi cei ai lui Partizan, ultimii, denumiţi "Groparii", fiind consideraţi cei mai recalcitranţi din Serbia. Un fan al oaspeţilor a fost înjunghiat, fiind transportat la spital, unde a primit îngrijiri. Din fericire nu a fost vorba de ceva grav. Poliţia a identificat agresorul, care a fost amendat. "Suporterii români au început să le arate tot felul de semne celor veniţi din Serbia, care se aflau într-un microbuz, de unde au coborît două persoane şi au răspuns în acelaşi mod. S-a iscat o bătaie, sîrbul a fost rănit, dar nu a fost vorba de ceva grav", a declarat purtătorul de cuvînt al IJP Timiş, Sergiu Rus.

×