x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport De vorba cu reginele Europei

De vorba cu reginele Europei

07 Mai 2004   •   00:00

Venit direct de la Ploiesti, antrenorul Octavian Belu a demonstrat ca ziarul nostru se numara printre favoritele sale, dupa ce si-a prezentat lotul: „Iata echipa noastra de colectie!".

MADALINA CORBEANU, DELIA GOMOESCU

In urma cu cateva zile le tineam pumnii stransi in fata televizoarelor, asteptand cu sufletul la gura fiecare exercitiu. Am sarit in sus de bucurie cand au devenit campioanele Europei si am scrasnit din dinti cand arbitrele i-au furat Danei Sofronie titlul la individual compus. Am tremurat apoi la finalele pe aparate. Dupa ce am tras linie si am adunat, rezultatul ne-a linistit: Romania este din nou o forta in gimnastica. Ieri, fetele de aur si-au rezervat aproape trei ore pentru a face o vizita redactiei Jurnalului National.

SECRETE. In formula completa: Catalina Ponor, Dana Sofronie, Monica Rosu, Silvia Stroescu si Alexandra Eremia, si insotite de antrenorii Octavian Belu si Mariana Bitang, gimnastele ne-au dezvaluit modul in care au trait competitia continentala de la Amsterdam. „In momentul in care te duci spre aparat, uiti de toate. Oricata galagie ar fi in sala, nu mai auzi nimic", spune Mona Rosu. „Eu am avut emotii mari. Mi-era asa de frica...", a completat-o Dana Sofronie, debutanta la o competitie de asemenea anvergura. Si Alexandra Eremia le-a tinut isonul: „Oricum, in sala numai vocile noastre se auzeau. Sa ne fi vazut cineva cum stateam in tribuna, cu degetele incrucisate a ghinion atunci cand evoluau adversarele".

FOTOMODELE. Tot timpul zglobii si cu zambetul pe buze, micutele gimnaste au tinut neaparat sa vada paginile Jurnalului National in care ele au fost eroinele principale. Dupa ce s-au distrat una pe seama celeilalte, in functie de fotografiile in care se descopereau, fetele au participat la o sedinta foto inedita, pozand numai dupa ce primeau confirmarea Marianei Bitang, care se amuza de stradania micutelor de a fi fotomodele pentru cateva minute.

Au invatat spaniola din telenovele

Desi adversare in concurs, gimnastele sunt bune prietene in afara acestuia. „Ne intelegem bine cu rusoaicele, italiencele si cu sportivele din Spania. Horkina, de exemplu, care are un aer de inabordabila in timpul intrecerii, este in realitate o fire vesela si cam traznita. Eu personal m-am imprietenit cu Svetlana Susovitina", a marturisit Catalina Ponor. Discutiile intre gimnaste se desfasoara in special in engleza, dar si in spaniola, limba pe care fetele au „prins-o" mai ales din telenovele. „Suntem mari amatoare de astfel de seriale. In ultima vreme chiar am ratat cateva episoade din «Legaturi de familie». Dar recuperam noi", ne-a spus Silvia Stroescu. Ca orice tinere de varsta lor, gimnastele sunt mari amatoare de muzica. Trupele favorite sunt Simplu si O-Zone, componentii primei formatii daruindu-le recent un CD cu autografe si cate un animalut de plus.

Se tem de pisica neagra

Programul unei zile obisnuite de antrenament este infernal pentru o persoana obisnuita: trezire la ora 7:00, micul dejun la 7:30, cursuri de la 8:00 la 10:00, iar apoi antrenament mai mult de doua ore. Urmeaza pranzul si odihna, dupa care vine o noua sedinta de pregatire. Seara este rezervata pentru refacere, iar a doua zi o iau de la capat. Nu o data, fetele au fost tentate sa renunte la gimnastica. De fiecare data au alungat aceasta idee, gandindu-se la anii de munca si la bucuria adusa de o medalie. Uneori sunt invidioase pe tinerele de varsta lor, insa stiu ca nimic nu se compara cu momentul in care auzi imnul atunci cand esti pe podium. Ca orice sportiv si ele tin cont de superstitii. Nu se intorc din drum pentru nimic in lume, le este teama de pisica neagra, pasesc intotdeauna in sala cu piciorul drept si nu se despart de cruciulitele si talismanele aducatoare de noroc.

Au trezit hotelul la golurile nationalei

Desi nu prea au avut timp de plimbare, la Amsterdam gimnastele au cheltuit diurna si asa „subtire", 164 de euro pentru o saptamana, in special pe haine. „Ni se intampla sa ne cumparam costume la fel, chiar si de aceeasi culoare. Din pacate, nu prea avem unde sa le imbracam", a marturisit Mona Rosu. Culorile preferate sunt roz, alb si bleu, in concordanta cu tendintele actuale ale modei. Tot in Olanda, lotul feminin a urmarit la televizor meciul nationalei cu Germania, manifestandu-se zgomotos la fiecare gol al „tricolorilor". Ii stim pe Mutu si Chivu. Lobont si Mitea chiar ne-au sustinut in sala. Bogdan a fost unul dintre cei mai agitati suporteri ai nostri", a spus campioana europeana la sol si barna Catalina Ponor.

„M-a dus mama la gimnastica la 3 ani, pentru ca ea este nascuta in acelasi an cu Nadia, la diferenta de o luna. Abia cand am ajuns la lotul national mi-am dat seama ce inseamna acest sport. Nu regret nimic si sper ca la finalul carierei sa-mi cumpar un Ferrari rosu"
Monica Rosu

„E bine ca am reusit sa ne impunem in Europa in conditiile in care toate tarile din fosta Uniune Sovietica fac front comun impotriva echipei noastre. Nu mai spun de faptul ca arbitrele nu ne au deloc la suflet"
Octavian Belu
×
Subiecte în articol: sport