x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Dinamo - Steaua / Catalin Tolontan : O poveste

Dinamo - Steaua / Catalin Tolontan : O poveste

01 Noi 2008   •   00:00

Rezistenţa în timp şi parcurgerea surîzătoare a epocilor sînt calităţile unui derby



“Povestea nu-l poate salva. Singura speranţă se leagă de jucători”, scrie Dan Dumitrescu în Jurnalul Naţional despre Dinamo - Steaua, numind meciul “Crăciunul trist al fotbalului”. Are dreptate. Din cauza atmosferei făcute de acţionari.

Iată totuşi o poveste. Era la începutul anilor ‘90, cînd redacţia Gazetei Sporturilor se găsea pe “Vasile Conta”, la doi paşi de cea de azi, spate în spate cu Grădina Icoanei. Se apropia Dinamo - Steaua. Nu se făcea o presă mai bună decît cea de azi, cine crede asta are memoria selectivă sau chiar nu citea ziarele de sport, dar existau şi atunci tensiune şi aşteptare.
Radu Urziceanu făcea etapa în biroul său mic, aproape de capătul holului. Era un om corect, marţial şi un impecabil apărător al limbii române. Cu cît se apropia momentul afişării etapei cu atît creştea pelerinajul inocent din faţa uşii sale. Toată lumea dorea să scrie cronica derbyului. De la Ioan Chirilă pînă la Eftimie Ionescu şi de la Stelian Trandafirescu pînă la cei cîţiva puşti care reuşeau să pătrundă în redacţie. Se intervenea emoţional, se invoca voalat scriitura sau faptul că “toţi trebuie să avem o şansă”.

Cînd tabelul era complet, toţi ochii fugeau pe linia cu Dinamo - Steaua. Celelalte meciuri se acceptau drept premii de consolare. Un singur om pleca fericit şi se gîndea deja la titlu, la zgomotul maşinii de scris şi la faptul că va fi vedetă o săptămînă întreagă. Pentru că, în zilele care aveau să vină, nimic nu conta în afară de Dinamo - Steaua.

tolo.ro


Hagi: "Va fi ca în Champions League"

Hagi, care a jucat în toate derby-urile Steaua - Dinamo între 1987 şi 1990, spune că meciul va fi decis fie de o mare eroare, fie de o execuţie senzaţională
  • Ce ne poate oferi acest derby dintre Steaua şi Dinamo?
Un derby rămîne un derby. Nu vă uitaţi la locul din clasament al celor două echipe, nu vă uitaţi la cum au jucat pînă acum. Partida directă trezeşte totul în jucători, în antrenori, în conducere, în suporteri. Toţi vor să arate că ei sînt cei mai buni, motivaţia e fantastică.

  • Aşa era şi în anii '80?
Ţin minte că înainte de derby-urile Steaua-Dinamo mă domina dorinţa de a demonstra că sînt mai bun decît adversarul. Cu gîndul ăsta adormeam, cu ăsta mă trezeam. În afara terenului eram prieteni cu cei de la Dinamo, de exemplu, nea Mircea Lucescu îmi aducea ghetele în care jucam, dar pe teren se intra tare de tot. Păi, Mateuţ mă lua cu fulgi cu tot, intra cu talpa, mă călca pe mînă,  totul era la sacrificiu, însă era un duel sportiv adevărat.

  • Ca astăzi?
... (Rîde) Ştii care a problema? Că atunci nimeni nu lua din personalitatea jucătorului. Cînd intram pe teren, aveam acea linişte şi concentrare care te făceau să joci la un nivel foarte înalt. Acum, tot ce se petrece ... Atunci, conducătorii ofereau acel climat adevărat.

  • Unde se va decide derby-ul?
Cred că va fi ca în Champions League. Dacă nici o echipă nu va greşi decisiv, se va termina egal. Dacă da, atunci va pierde cea care va face erori mai mari sau va cîştiga formaţia al cărei fotbalist va inventa ceva şi printr-o execuţie fabuloasă.

  • Lobonţ sau Zapata?
Amîndoi. Portari excepţionali. În acest moment, sînt cei mai buni goalkeeperi din campionatul României.

Ce îi uraţi lui Dorinel Munteanu?
Baftă. E un fost coleg de-ai mei şi cred că are multă nevoie de baftă în Ghencea.

  • Ţineţi cu Steaua la acest derby?
Mai ai dubii?


Stelea, clientul lui Hagi
Regele îşi aduce aminte de golurile senzaţionale pe care le-a marcat împotriva lui Dinamo. "Ca un făcut, aproape de fiecare dată în poarta lor era Stelea. I-am dat gol pe Ştefan cel Mare, dintr-o lovitură liberă aproape de linia de margine, i-am dat gol din lovitură liberă pe Ghencea, am marcat de la 35 de metri în finala Cupei, la Braşov. Apoi, cînd eram la Madrid, la primul meci i-am dat gol pe Bernabeu, iar cînd am jucat un amical cu Brescia împotriva lui Mallorca, l-am învins din nou. Stelică a fost clientul meu,  dar nu s-a supărat niciodată, sîntem buni prieteni", spune Hagi rîzînd.
www.gsp.ro


DINAMO - STEAUA, SÂMBATĂ 1 NOIEMBRIE, Antena 1, ora 21:00

×
Subiecte în articol: sport steaua dinamo dinamo steaua