x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Discriminata politic

Discriminata politic

23 Ian 2005   •   00:00

Eisabeta Lipa traieste o mare nedreptate

SPORT
Canotoarei Elisabeta Lipa, multipla campioana olimpica, avansata la gradul de chestor la 1 noiembrie 2004, i-a fost desfiintat postul de consilier pe probleme de sport al ministrului Administratiei si Internelor. Noul ministru, Vasile Blaga, i-a reprosat sportivei ca a facut politica PSD.
POZITIE
"La inceputul discutiei, domnul ministru Blaga m-a felicitat pentru toate performantele mele, dupa care a inceput sa ma certe. "Doamna Lipa, nu aveati voie sa faceti politica!". Eu de 20 de ani fac numai politica sportului si am facut-o bine, altfel nu mai ajungeam la sase Olimpiade si nu mai castigam atatea medalii de aur. Nu sunt membra de partid. Am fost declarata cetatean de onoare al orasului Voluntari atunci cand a avut loc lansarea candidatilor PSD in cursa electorala"
Elisabeta Lipa

Lipa, lipa-lipa din MAI

Cea mai mare canotoare a lumii din toate timpurile, Elisabeta Lipa, il acuza pe ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, de discriminare. Canotoarea, care la 1 noiembrie 2004 a fost avansata la gradul de chestor, a ocupat in legislatura trecuta postul de consilier pe probleme de sport al ministrului de Interne, dar postul i-a fost desfiintat pe motive politice.
SORIN ANGHEL

DECIZIE. Elisabeta Lipa ramane cu gradul de chestor si se afla acum la dispozitia MAI
Schimbarea partidului de guvernamant nu a afectat doar oamenii politici, ci si lumea sportului. Invinuiti ca si-au asociat imaginea cu cea a PSD-ului, mai multi oameni de sport sufera din cauza celor ajunsi acum la putere.

PAS INAINTE. Avansata la gradul de chestor la 1 noiembrie 2004, dupa ce la Olimpiada de la Atena a castigat medalia de aur in proba de 8+1, Elisabeta Lipa a fost numita in functia de consilier pe probleme de sport al fostului ministru al Administratiei si Internelor, Marian Saniuta.

SCHIMBARE. Castigarea alegerilor de catre Alianta DA a facut ca, in noua legislatura, Vasile Blaga sa conduca Ministerul Administratiei si Internelor. Acesta i-a convocat la o discutie pe toti consilierii fostului ministru in data la 5 ianuarie. "Dintre toti, pe mine m-a lasat ultima. De atunci, mi-am dat seama ca se va intampla ceva. Eram singura femeie de acolo si cred ca era normal sa inceapa cu mine", spune multipla campioana olimpica si mondiala.

CORECTIE. "La inceputul discutiei m-a felicitat pentru toate performantele mele si mi-a spus ca o sa aiba grija de mine, dupa care a inceput sa ma certe. "Doamna Lipa, nu aveati voie sa faceti politica!", mi-a zis. Pe mine m-a deranjat asta si i-am spus: "Domnule ministru, ce politica am facut eu? Eu de 20 de ani fac numai politica sportului si am facut-o bine, altfel nu mai ajungeam la sase Olimpiade si nu mai castigam atatea medalii de aur"", povesteste canotoarea cum a decurs discutia cu Vasile Blaga. Acesta i-a reprosat Elisabetei Lipa faptul ca a aparut la festivitatea de la Voluntari in care PSD-ul si-a lansat candidatii pentru posturile de parlamentari din Judetul Ilfov. "Eu nu sunt membra de partid. Am teren in zona Tunari - Pipera, care apartine de Voluntari. Eu am fost declarata cetateanca de onoare al orasului Voluntari. Acest titlu l-am primit atunci cand a avut loc lansarea candidatilor PSD in cursa electorala", explica Lipa motivul pentru care a fost facuta asocierea dintre imaginea sa si cea a fostului partid de guvernamant.

LOVITURA. Elisabeta Lipa nu a primit vestea ca a fost exclusa direct din gura ministrului Blaga. "Am fost chemata la departamentul Resurse Umane din cadrul ministerului si mi-a comunicat ca in 3 luni de zile trebuie sa mi se gaseasca alt loc de munca, deoarece postul meu nu mai exista. De atunci nu mai am liniste. Pe mine nu ma deranjeaza ca nu m-a vrut consilier, ci felul in care s-a comportat. Ce am facut eu pentru tara asta, ministrul acesta n-o sa faca niciodata. Dar cand a fost numit in functie, prima grija a lui Blaga a fost sa ma dea afara. Eu nu ma las calcata in picioare, injosita si umilita. Nu-i permit asta domnului Blaga, oricat de ministru ar fi. Eu am primit functia pe probleme de sport. Eram pe domeniul meu. Putea sa-mi spuna ca s-a restrans organigrama, nu sa invoce motive politice", a explicat marea sportiva, care i-a scris presedintelui Traian Basescu despre discriminarea la care a fost supusa.

CUM L-A INTALNIT PE ILIESCU
Fiind angajata a MAI, Elisabeta Lipa nu poate face politica. Canotoarea recunoaste insa ca il simpatizeaza pe fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. "In 1992, dupa Olimpiada de la Barcelona, Ion Iliescu m-a invitat la expozitia mondiala de la Sevilla. Tot atunci am mers in vizita la Papa de la Roma si am luat masa impreuna cu regele Spaniei, Juan Carlos. Toate aceste lucruri datorita domnului Ion Iliescu. Eu nu am cum sa nu-i fiu recunoscator unui asemenea om, care m-a scos in lume. Asta nu inseamna ca sunt membru PSD. In discutia pe care am avut cu Vasile Blaga eu i-am spus ca am facut performante si pe timpul lui Ceausescu, si pe timpul lui Iliescu, si pe timpul lui Constantinescu si o sa fac si pe timpul lui Basescu. Am schimbat atatia premieri si ministri de Interne incat nici nu am stat sa-i numar. Este prima oara cand mi se spune ca fac politica, ceea ce mi se pare anormal. Eu n-am fost declarata cea mai buna canotoare a lumii pentru politica, ci pentru performante", a povestit Elisabeta Lipa.

INTREBARE
Elisabeta Lipa locuieste de 20 de ani in Bucuresti, dar, in ciuda uriaselor performante pe care le-a obtinut de-a lungul carierei sale colosale, nu a primit pana acum titlul de cetatean de onoare al Capitalei. "Nu ma deranjeaza acest lucru. Am fost declarata cetatean de onoare in alte locuri, dar ma intreb ce se intampla daca eram chemata de Traian Basescu, pe vremea cand era primar, sa imi dea titlul de cetatean de onoare. Eram considerata PD-ista?", se intreaba Lipa.
×