x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Divizia A e la pamant, iar "vedetele" nu mai sunt dorite "afara"

Divizia A e la pamant, iar "vedetele" nu mai sunt dorite "afara"

de Vicentiu Neagoe    |    Dragos Stoica    |    30 Iun 2005   •   00:00
Divizia A e la pamant, iar "vedetele" nu mai sunt dorite "afara"

Campionatul intern se afla de cativa ani in cadere libera. Competitia noastra a cazut spre coada clasamentului european, iar jucatorii din Divizia A nu mai au cautare pe piata occidentala.

Daca in anii anteriori pauza competitionala reprezenta momentul in care faxurile cluburilor erau bombardate de oferte de transfer, acum, "actorii" Diviziei A nu mai trezesc decat interesul unor grupari din Kazahstan, China si Cipru.

Fara a dori sa fie un argument in sprijinul vanzarii jucatorilor romani in strainatate, scopul prezentei analize este de a trage un semnal de alarma asupra realitatii din fotbalul romanesc. Daca imediat dupa evenimentele din decembrie ’89 peste 700 de jucatori, de diferite categorii, au luat drumul strainatatii in numai cateva luni, la 15 ani de la Revolutie, piata autohtona de fotbalisti nu mai prezinta nici un fel de interes pentru fotbalul occidental.

DIFERENTA. La finalul CM din Italia, din 1990, Hagi pleca la Real Madrid pe 4 milioane de dolari, Gica Popescu la PSV Eindhoven pe 2 milioane de dolari, Lupu la Panathinaikos Atena pe aceeasi suma, iar Raducioiu pe 2,3 milioane la Bari. In 2005, la trei saptamani de la terminarea intrecerii interne, singurele plecari sigure afara sunt cele ale lui Papura, in China, la divizionara secunda Changchung Yatai, Lutu in Kazahstan, la Kairat Alma Ata, N. Raducan la AEK Larnaca (Cipru), precum si a "bancarului" Sergiu Radu in Germania, la divizionara secunda Energie Cottbus. Totodata, de remarcat este faptul ca toti cei mentionati mai sus au fost transferati gratis de noile lor cluburi, jucatorii venind din postura de fotbalisti liberi de contract.

PICAJ. Fara indoiala, principalul motiv pentru caderea cotei jucatorilor romani este tot mai repetata absenta a primei reprezentative de la turneele finale ale CM si CE. Pastorita de forul condus de Mircea Sandu, nationala de fotbal a Romaniei se afla intr-un picaj necontrolat din vara anului 2000, clasandu-se in prezent pe locul 32, in spatele unor formatii precum Arabia Saudita, Costa Rica, Iran si Egipt. La umbra unor alte interese, presedintele FRF a evitat ani la rand aducerea lui Mircea Lucescu pe banca "tricolorilor", rezultatul actual fiind retrogradarea reprezentativei in cea de-a treia urna valorica a Europei. De asemenea, presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a patronat o competitie slaba in Divizia A, adeseori trucata, in care valorile au fost sublime, dar au lipsit aproape cu desavarsire.

TEPE
Cel mai valoros jucator din campionat este considerat Mirel Radoi, care, conform declaratiilor facute periodic de oficialii clubului din Ghencea, s-ar afla in atentia unor mari grupari din Vest. Rand pe rand, s-a vorbit de Real Madrid, Bayern München, Arsenal si In-ter, fara a se confirma una dintre aceste variante. Faptul ca de doi ani Radoi este scos la mezat in acest fel fara a se materializa nimic demonstreaza inca o data interesul infim prezentat de jucatorii romani in fotbalul puternic. Un alt exemplu este atacantul dinamovist Claudiu Niculescu. La 30 de ani, acesta este, alaturi de Gigel Bucur, unul dintre golgeterii Romaniei, dar pe adresa clubului din Stefan cel Mare nu se gaseste nici o oferta concreta de transfer. In cazul in care va pleca, "Clau-gol" se va indrepta catre China, deja o destinatie traditionala pentru jucatorii lui Netoiu.
×
Subiecte în articol: sport