x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Dobrescu: "Aştept două sau trei medalii de aur"

Dobrescu: "Aştept două sau trei medalii de aur"

de Vlad Ionescu    |    28 Iul 2008   •   00:00
Dobrescu: "Aştept două sau trei medalii de aur"

JOCURILE OLIMPICE  ●  Delegaţia României a plecat aseară plină de speranţă
Grosul delegaţiei române a decolat aseară spre Beijing. Secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, este convins că tricolorii se vor întoarce acasă cu mai multe medalii decît pronostichează pesimiştii.



JOCURILE OLIMPICE  ●  Delegaţia României a plecat aseară plină de speranţă
Grosul delegaţiei române a decolat aseară spre Beijing. Secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, este convins că tricolorii se vor întoarce acasă cu mai multe medalii decît pronostichează pesimiştii.


  •       Jurnalul Naţional: La Beijing vom fi reprezentaţi de doar 103 sportivi, cea mai mică delegaţie pe care am avut-o în ultimii 20 de ani. Este acesta un semnal că sportul românesc se află pe o pantă descendentă?

Ioan Dobrescu: Cu siguranţă ne-am fi dorit o delegaţie mai  numeroasă, şi ar fi fost dacă şi echipa de polo ar fi obţinut calificarea. Dacă însă facem o comparaţie cu ediţiile precedente, putem spune că şansele la medalii sînt sensibil egale. Niciodată un fenomen nu poate fi decît cu zece la sută mai bun decît realitatea economică în care se află. Iar noi nu putem pretinde de la sport mai mult decît îi oferim. Pentru Beijing lucrurile sînt clare. După Olimpiadă va trebui însă să avem o dezbatere serioasă despre sportul românesc, în ansamblu, despre strategiile de viitor.

  •       Personal, la ce rezultate vă aşteptaţi de la aceste Jocuri Olimpice?

În 2000, înainte de Olimpiada de la Sydney, într-o discuţie cu Ion Ţiriac am pronosticat că vom cîştiga 26 de medalii, şi aşa a fost. Acum spun că vom obţine între 11 şi 14 medalii, dintre care două sau trei vor fi de aur. China va cîştiga mai multe medalii decît în mod obişnuit, sigur că în detrimentul altor ţări, iar România se va situa în jurul locului 20 în clasamentul pe naţiuni. Aştept o medalie de aur de la canotaj, una sau chiar două de la gimnastică. Rezultate foarte bune pot veni şi de la alte sporturi. Mă gîndesc la judo, kaiac-canoe, scrimă, atletism, înot şi, de ce nu, la handbal, lupte şi tir. Iată că gama noastră de posibilităţi este destul de largă. Vom avea parte de surprize plăcute, dar şi de decepţii, aşa se întîmplă la fiecare Olimpiadă.

Diurnă – 1.000 de euro


  •       Cît costă participarea României la Beijing?

Cifra exactă o vom afla după Jocurile Olimpice. Ceea ce pot să vă spun este că din 2004, de cînd am demarat programul Pol România, am susţinut financiar pregătirea olimpică a 460 de oameni, sportivi şi antrenori. Cei care au confirmat alcătuiesc astăzi delegaţia României pentru Beijing. De asemenea, am finanţat federaţiile pentru planurile de pregătire ori de cîte ori a fost nevoie. Mai adăugaţi medicaţia, susţinătoarele de efort şi transportul. Avem parteneri şi sponsori serioşi şi numai în ceea ce priveşte echiparea lotului am făcut o economie de un milion de euro. Sportivii vor avea cea mai mare diurnă din istorie, cîte 1.000 de euro de om, iar premiile, o sută de mii de euro pentru o medalie de aur, sînt şi ele cele mai mari care s-au acordat vreodată în România. Repet însă, calculele le vom finaliza după Olimpiadă.

Analize şi la Köln


  •       Recent, atleta Liliana Popescu a fost testată pozitiv la un control antidoping. Ce a făcut COSR pentru ca povestea de la Sydney, cînd am avut patru sportivi dopaţi, să nu se mai repete la Beijing?

Problema este foarte serioasă, pentru că CIO va amenda fiecare caz de dopaj descoperit la Beijing cu 100.000 de euro. După scandalul cu Liliana Popescu, COSR a solicitat un set de analize complete pentru toţi sportivii, care au fost făcute la laboratorul din ţară şi la cel de la Köln. Nu vrem să ne mai confruntăm cu astfel de situaţii, pentru că imaginea României are de suferit. La Atena, deşi s-au obţinut mai puţine medalii decît la Sydney, ţara noastră a cîştigat la capitolul imagine tocmai pentru că nu au mai existat cazuri de dopaj.

  •       Francezul Philippe Lucas este primul antrenor străin care face parte din delegaţia oficială a României la Jocurile Olimpice.

Dacă sportul e în criză, acest lucru se datorează şi tehnicienilor. Lucas este antrenorul Cameliei Potec, una dintre speranţele noastre la înot. Chiar dacă mai are cîţiva sportivi francezi calificaţi, el face parte din echipa noastră. E ceva normal, pentru că există şi în delegaţiile altor ţări antrenori români.

Poate cît de curînd vom avea mai mulţi tehnicieni străini la loturi. Boxul vrea să aducă un cubanez după Olimpiadă, cei de la polo au testat şi ei piaţa străină. În ceea ce-i priveşte pe antrenorii noştri de vîrf, va trebui să-i plătim foarte bine ca să îi păstrăm în ţară.

"Ne-am luat toate măsurile"

"Oricare ar fi condiţiile, ele sînt egale pentru toţi. Numai caracterele puternice, care nu caută scuze, se vor impune. Restul e poveste. Noi ne-am luat toate măsurile ca sportivii noştri să aibă cît mai puţin de suferit. De aceea se şi pleacă atît de devreme, ca să existe suficient timp de acomodare nu doar cu diferenţa de fus orar, ci şi cu condiţiile de acolo", a spus Dobrescu, legat de faptul că oraşul Beijing este unul dintre cele mai poluate din lume. Delegaţia României (104 sportivi şi 61 de oficiali) a plecat aseară, la ora 19:30, spre China, de la salonul oficial al aeroportului Otopeni, zborul durînd 9 ore.

×
Subiecte în articol: sport medalii beijing