x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Drumul spre gloria titlului

Drumul spre gloria titlului

25 Mai 2004   •   00:00

In duelul cu Steaua pentru castigarea campionatului, Dinamo a beneficiat de fiecare data cand a avut nevoie de ajutorul arbitrilor. Sorin Corpodean a impins cel mai mult de la spate echipa din Stefan cel Mare.

SORIN ANGHEL

Un procent important la succesul lui Dinamo din acest sezon se datoreaza si ajutorului constant venit din partea arbitrilor. Atunci cand jocul formatiei lui Ioan Andone nu a mers, pe scena au urcat oamenii lui Craciunescu. Cu fluiere sau cu fanioane, acestia au condus, cu voie sau fara, titlul in Stefan cel Mare.

INCEPUTUL. Una dintre cele mai mari greseli comise in favoarea „cainilor" s-a produs chiar in ultima etapa a turului, la meciul Farul - Steaua, scor 2-1. Cristi Balaj nu l-a eliminat pe constanteanul Bogdan Onut si a inventat o lovitura libera din care gazdele au deschis scorul. Prin aceasta infrangere Steaua a pierdut locul intai in favoarea lui Dinamo. Astfel, finele turului a gasit cele doua mari combatante, Dinamo si Steaua, la egalitate de puncte, despartite de golaveraj.

LIDER. Dintre toti supusii lui Ion Craciunescu, cel care a contribuit cel mult la succesul lui Dinamo este Sorin Corpodean. „Centralul" din Alba-Iulia a arbitrat de 3 ori trupa lui Ioan Andone in acest retur, de fiecare data favorizandu-i pe „caini". Delegat la derby-ul Dinamo - Steaua, Corpodean nu l-a eliminat pe Dan Alexa la o intrare criminala asupra lui Rica Neaga. Urmatorul ajutor venit din partea aceluiasi arbitru a fost la Constanta, cand nu a acordat un fault la Gurita, lasandu-i pe „caini" sa plece pe contraatac si sa obtina un penalty prin care Dinamo si-a mai adjudecat 3 puncte in drumul sau glorios spre un titlu rusinos. Ultima mana de ajutor primita de la Corpodean s-a consemnat in jocul de la Timisoara. Dinamo a primit usor cateva lovituri din marginea careului advers, iar gazdelor le-a fost refuzat un penalty clar la Balace. Pe Bega si-a intrat in rol si „asistentul" Marcel Savaniu. Obisnuit sa-si puna amprenta jocului, acesta nu a vazut ofsaid la faza din care Danciulescu a facut 2-0.

VALOARE. Titlul de campioana nu a fost decis numai de greseli de arbitraj, trupa lui Ioan Andone avand si momente in care a etalat cel mai bun fotbal din intrecerea interna. O dovada in acest sens o reprezinta partida castigata de „caini" in Giulesti, cand, in ciuda scorul strans, 3-2, s-au impus intr-o maniera foarte categorica. Dupa jocul contra Rapidului a urmat cel cu Gloria, fara ca bistritenii sa opuna veo rezistenta deosebita. Tot meci usor au avut elevii lui And one si cu Otelul, galatenii neavand atunci nici un interes sa puna piedica liderului, pentru a-si asigura prezenta in Cupa UEFA, din calitatea lor de finalisti in Cupa Romaniei.

Steaua a fost dezavantajata

In comparatie cu Dinamo, Steaua a avut parte de arbitraje partinitoare la meciurile sale. La partida cu Petrolul, castigata de jucatorii lui Victor Piturca, scor 2-1, ieseanul Anton Helesteanu a tras cat a putut pentru ca ploiestenii sa plece cu cel putin un punct din Ghencea. Putearea sa a fost una mica in comparatie cu jocul Stelei de atunci. Un alt meci in care formatia patronata de Gigi Becali a fost dezavantajata de arbitri a fost cel de la Galati, scor 2-2. Nicolae Dica a reusit sa inscrie in poarta Otelului dintr-o pozitie identica cu cea din care Danciulescu a marcat la Timisoara, dar golul sau a fost anulat pe motiv de ofsaid. Deranjat de problemele pe care echipa sa le-a avut din cauza arbirtrilor, Gigi Becali a avut mai multe conflicte cu presedintele CCA, Ion Craciunescu.

Serea a contribuit si el

Un alt arbitru de pe lista FIFA care a pus umarul la castigarea titlului de catre Dinamo este focsaneanul Ionica Serea. Acesta a condus partida pe care „cainii" au castigat-o pe teren propriu in fata Universitatii Craiova, scor 2-1. „Centralul" a trecut cu vederea jocul dur al gazdelor, impartind in schimb cartonase galbene printre olteni la aproape fiecare fault. Serea nu a acordat oaspetilor un penalty clar la un duel in care Adrian Iordache la tras de tricou pe Alin Vigariu, considerand ca jucatorul lui Mircea Rednic a simulat. Mai departe, Dan Alexa, vesnicul protejat al arbitrilor, a fost iertat de un al doilea cartonas galben la o faza in care Mihaita Plesan scapase singur spre poarta dinamovista. La golul de 2-0 al lui Dinamo, Adrian Iordache a incercat sa joace mingea cu mana, lucru care i-a derutat pe aparatorii Universitatii. Acestia, in frunte cu portarul Adnan Guso, i-au cerut lui Serea sa nu valideze golul „cainilor" pe motiv de hent. „Centralul" a apreciat corect faza, reluarile tv demonstrand ca Iordache nu a atins balonul. Ionica Serea a recunoscut si el ca a gresit, dar nu a primit nici o sanctiune din partea lui Ion Craciunescu.

Avantajele lui Dinamo

Etapa 18.
Dinamo - Steaua 2-1

S. Corpodean
Nu l-a eliminat pe Alexa la un fault dur asupra lui Neaga

Etapa 22.
Dinamo - „U" Craiova 2-1
I. Serea
La 0-0 nu a acordat oaspetilor o lovitura de la 11 metri la un fault asupra lui Vigariu

Etapa 23.
Farul - Dinamo 1-2
S. Corpodean
Nu a acordat un penalty la Gurita, Dinamo plecand pe contraatac si obtinand un penalty prin care oaspetii s-au impus

Etapa 28.
„Poli" AEK - Dinamo 1-2
S. Corpodean
Nu a acordat gazdelor un penalty la scorul de 0-2. „Asistentul" Marcel Savaniu nu a semnalizat un ofsaid la Danciulescu, care a inscris pentru 2-0.
×
Subiecte în articol: sport steaua dinamo