x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Corvinul, locul 3 din Liga 2, a eliminat din Europa locul 4 din Liga 1

Corvinul, locul 3 din Liga 2, a eliminat din Europa locul 4 din Liga 1

de Adi Munteanu    |    19 Apr 2024   •   06:00
Corvinul, locul 3 din Liga 2, a eliminat din Europa locul 4 din Liga 1

Echipele calificate în play-off au desconsiderat Cupa României, iar acum sunt mari emoții vizavi de participarea în cupele europene. Cu excepția FCSB, care va juca în tururile preliminare ale Champions League, 3 din cele 5 pretendente la locurile 2-3 vor rămâne în afara Europei.

Echipele calificate în play-off au visat doar la titlu, la podium, la cupele europene și n-au mai dat nici doi bani pe Cupa României, iar acum au ajuns într-o situație ridicolă. Rapid, Farul, Universitatea Craiova sau CFR Cluj pot rata cupele europene, însă în Europa League poate juca divizionara secundă Corvinul Hunedoara! Care Corvinul are dreptul să joace în Europa, însă nu poate promova în Liga 1. 

Doar două-s norocoase

Singura posibilitate ca locul 4 din play-off să prindă cupele europene era ca FC Voluntari să câștige Cupa României. Cum ilfovenii nu au cerut licență să joace în Europa, pentru că s-a renunțat la regula ca finalista Cupei să meargă în Europa, locul Voluntariului, în caz că ar fi cucerit trofeul, ar fi fost reportat în clasamentul Ligii 1 și, astfel, locul 4 era eligibil pentru cupele europene. Astfel, situația aceasta va încinge lupta pentru celelalte două poziții de pe podium, pentru că FCSB este virtual campioană. Iar din cele două, doar poziția secundă duce direct în preliminariile Conference League, în timp ce locul 3 va juca un baraj cu câștigătoarea play-out-ului, o altă regulă ciudată: „locul 3 nu se premiază”, după cum se plângea Sorin Cârțu.

Corvinul i-a încurcat pe toți și a făcut dreptate

Hunedorenii au mai rezolvat, din fașă, o altă situație absurdă. De exemplu, dacă FC Voluntari câștiga Cupa României, ea nu putea evolua, în lipsa licenței, în Europa League. Iar locul ei din Europa League urma să fie luat de echipa de pe locul 2 al Ligii 1, însă pretendentele la locul 2, fie Rapid, fie CFR, fie Universitatea, toate au desconsiderat Cupa României, chiar dacă exista oportunitatea accederii în a doua competiție europeană. Practic, Corvinul a rezolvat și o situație paradoxală din regulamentele FRF.

Antrenori noi, pe ultima sută de metri, aduși să salveze ce se mai poate salva

În noua stare de fapt, disperarea ratării Europei, doritoarele să joace pe continent încearcă să salveze sezonul în ultimele 6 meciuri din campionat. CFR Cluj l-a readus, așa cum Jurnalul a anticipat încă din iarnă, pe Dan Petrescu. El va fi „antrenorul din umbră” până la finalul sezonului. „Bursucul nu vrea să fie oficial al clubului dacă nu este pe locul 1. Nu-și lipește numele cu o echipă de pe locurile 2 sau 3, cu un eșec, care nici nu este al lui”, ne-a declarat un apropiat al clubului din Gruia. Lipsa clujenilor din Europa ar adânci și mai mult datoriile clubului, ajunse deja la 38 de milioane de euro. 

Pentru Universitatea Craiova absența pentru al doilea an consecutiv ar fi o imensă rușine și Mihai Rotaru va forța Europa cu un nou antrenor, Costel Gâlcă. 

Ratarea Europei va stârni o uriașă revoltă și în Giulești. Galeria a cerut impetuos titlul de campioană. Acționarul principal Dan Șucu a stabilit ca obiectiv podiumul și participarea în cupele europene. În acest moment Rapid este pe locul 5, deci „pe pe lângă toate obiectivele”, Bergodi a fost demis, Bogdan Lobonț este interimar, și este obligatoriu să învingă FCSB pentru a mai rămâne în cărți. 

La Farul situația este ceva mai calmă. „Marinarii” au profitat de pașii greșiți ai celorlalți și au reintrat nesperat în cărți, deși la începutul play-off-ului erau departe de a mai prinde un loc de Europa. 

Mai nou, nici Sepsi nu a ieșit din cursă. Covăsnenii s-au apropiat și ei, tot nesperat, de podium când tocmai „puseseră obiectivul în cui” și erau deja cu gândul la pregătirea sezonului viitor. 

Acum rămâne de văzut cum vor profita Farul și Sepsi de schimbarea celor trei antrenori ai rivalelor și de degringolada de la aceste cluburi. De asemenea, este de văzut dacă FCSB se va implica în această dispută pentru locurile 2-3. Așa cum a procedat și în alți ani, FCSB, când nu a mai avut obiectiv, a folosit o echipă de rezerve. Fiind deja campioană, echipa lui Gigi Becali este cu gândul la Champions League, la ce achiziții va face, necum la cine va completa podiumul. Și totuși, cum ar fi ca în cupele europene, România să fie reprezentată de FCSB în Liga Campionilor, de Corvinul în Europa League și de Sepsi și Farul în Conference League, în timp ce „greii campionatului”  CFR Cluj, Universitatea Craiova și Rapid să stea acasă?

Corvinul Hunedoara a produs surpriza acestei ediții a Cupei României învingând trei echipe din Liga 1 (Sepsi în grupe, CFR și FC Voluntari în sferturi și semifinale) și s-a calificat în finala competiției. În același timp a încins lupta la vârful Ligii 1 complicând calculele pentru echipele care doresc să participe în cupele europene

×