x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Echipele de Formula 1, decise să creeze un campionat paralel

Echipele de Formula 1, decise să creeze un campionat paralel

19 Iun 2009   •   00:00
Echipele de Formula 1, decise să creeze un campionat paralel

Echipele de Formula 1, reunite în cadrul FOTA, au anunţat, aseară, că refuză condiţiile impuse de Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) pentru 2010 şi că intenţionează să creeze un campionat paralel.



'"A devenit clar că echipele nu pot continua să facă un compromis privind valorile fundamentale ale sportului. Ele au refuzat să modifice condiţiile privind înscrierea lor în Campionatul Mondial din 2010. Echipele nu au altă alternativă decât să înceapă să pregătească un nou campionat, care va reflecta valorile participanţilor şi partenerilor acestora", se arată într-un comunicat al FOTA obţinut de AFP, informează Mediafax.

"Acest nou campionat va avea un sistem de guvernare transpartent, un singur set de reguli, va încuraja noii sosiţi şi va asculta mai mult dorinţele suporterilor, ceea ce include costuri mai mici pentru spectatorii din întreaga lume, pentru parteneri şi pentru acţionarii importanţi. Principalii piloţi, staruri, mărci, sponsori, promotori şi companii istoric asociate cu cel mai înalt nivel al sportului automobilistic vor face parte din acest nou campionat", se arată în comunicatul citat.

FIA şi Asociaţia Echipelor de Formula 1 (FOTA) se află în conflict de mai multe săptămâni privind regulamentul din 2010, impus de forul internaţional, care oferă echipelor libertate din punct de vedere tehnologic cu condiţia să aibă un buget limitat la 40 milioane de lire sterline (45 milioane de euro) pe an.

Echipele care fac parte din cadrul FOTA - McLaren-Mercedes, BMW Sauber, Renault, Toyota, Brawn GP, Ferrari, Red Bull şi Toro Rosso - s-au înscris, la sfârşitul lunii mai, pentru a participa la CM din 2010, cu condiţia ca acest litigiu să fie aplanat şi ca problema drepturilor comerciale să fie rezolvată de FOM (Formula One Management), condusă de Bernie Ecclestone.

Pe data de 12 iunie, FIA a anunţat că 13 echipe vor concura în sezonul viitor, cele zece din sezonul 2009, plus Campos, Manor şi USF1. Forul internaţional a menţionat însă că McLaren, BMW, Renault, Toyota şi Brawn GP trebuie să renunţe, până în 19 iunie, la condiţiile prezentate de ele FIA pentru a putea participa în 2010 la Campionatul Mondial de Formula 1. În caz contrar, locul acestora ar putea fi luat de unele dintre echipele rămase pe o listă de aşteptare în urma analizării dosarelor de înscriere. Echipele Ferrari, Red Bull şi Toro Rosso au susţinut ulterior că nici ele nu s-au înscris necondiţionat pentru sezonul viitor, ele urmând să participe numai dacă FIA va modifica regulamentul.

Singurele echipe care au acceptat regulile FIA au fost Williams şi Force India, care au evoluat şi în 2009, şi cele trei noi echipe care au primit invitaţia de a evolua în sezonul viitor al competiţiei mondiale de Formula 1, USF1, Campos şi Manor. (V.A.)

×
Subiecte în articol: sport