Fostul rugbyst Eugeniu Ştefan, candidat la funcţia de preşedinte al FR de Rugby, a declarat, astăzi, pentru Mediafax, că rugbyul românesc este în pragul falimentului la nivelul echipelor de club, afectate serios de criza managerială din cadrul federaţiei.
"Nu este un singur motiv pentru care candidez, sunt mai multe. Rugbyul m-a format ca om şi consider că sunt dator să reîntorc o parte din ceea ce mi-a dat, mai ales că acest sport a ajuns la un nivel catastrofal în România. Rugbyul este în pragul falimentului în România, atârnă de un fir de aţă nu doar din cauza crizei financiare, dar şi a lipsei de viziune a actualei conduceri a federaţiei. Anumite cluburi din prima divizie au probleme în a îşi plăti jucătorii la sfârşitul lunii, iar activitatea de la juniori este la pământ. În România, rugbyul nu trebuie modernizat, ci reconsideratat, luat de la zero, pentru că situaţia este critică la toate nivelurile. O ştiu şi conducătorii federaţiei, şi cei de club, şi jucătorii şi antrenorii. Rezultatele vorbesc de sine. La propunerea mai multor pasionaţi, care doresc schimbare şi respect pentru rugbyul românesc, am acceptat să ofer experienţa şi notorietatea mea în acest domeniu", a spus Ştefan.Eugeniu Ştefan a menţionat că cel mai important pas care trebuie făcut pentru relansarea campionatului intern este înfiinţarea unei Ligi profesioniste. "Cred că cea mai bună soluţie în acest moment este apariţia Ligii Profesioniste. Este necesară pentru a crea un echilibru în evoluţia rugbyului românesc. Liga trebuie să facă permanent demersuri pe lângă Ministerul Tineretului şi Sportului, pe lângă Federaţia Română de Rugby pentru promovarea rugbyul profesionist din prima şi a doua divizie, atât din punct de vedere sportiv, cât şi financiar. De asemnea, Liga se va ocupa de apărarea intereselor echipelor româneşti în competiţiile internaţionale; va negocia drepturile de televiziune, contractele cu sponsorii şi partenerii cluburilor şi ai federaţiei. Apără interesele morale şi materiale ale rugbyului românesc", a precizat fostul rugbyst pentru Mediafax.
Întrebat care sunt priorităţile pe care le are în cazul în care va fi ales preşedinte al Federaţiei Române de Rugby, Eugeniu Ştefan răspuns: "Ooo, sunt multe de făcut. În primul rând, trebuie schimbată mentalitatea oamenilor din rugby. Ei s-au născut într-un sistem, au crescut, au avut performanţe, dovadă sunt rezultatele din perioada anilor '70-'90 ai echipei naţionale. Din lipsa unei structuri competitive a federaţiei şi din lipsa de formare adecvată , oamenii s-au plafonat şi au intrat într-o mediocritate accentuată. Ceea ce ni se întâmplă acum este rodul unei mentalităţi păguboase, care trebuie schimbată urgent. Cu siguranţă, cel mai important departament al federaţiei este cel managerial. Însăşi faptul că echipa naţională a fost obligată să joace cu rugbyşti în mare parte autohtoni a dus la declinul pe care îl traversează acest sport în România şi există riscul să ratăm calificarea la Cupa Mondială. Federaţia trebuie să funcţioneze ca o întreprindere, cu obiective şi cu analiza performanţelor manageriale, pentru că trebuie atrase fonduri cu care să susţinem activitatea la juniori, tineret şi seniori. Trebuie să ajutăm, prin programe fezabile şi sustenabile, cluburile de primă divizie care sunt la pământ din punct de vedere financiar şi structural. Prin relaţiile pe care le am, pot deschide multe uşi, care, la momentul actual, sunt închise pentru actuala conducere. După părerea mea, cheia succesului constă în recrutarea şi formarea corpului de antrenori, arbitrii şi stafful medical. După această primă investiţie indispensabilă, fixarea unor obiective reprezintă scopul primordial al activităţii federaţiei. Trebuie analizate performanţele fiecărui angajat şi răsplătite în funcţie de rezultatele obţinute. Mi se pare normal ca cei care au condus federaţia la această situaţie catastrofală, să se retragă împreună cu «ambasadorii» lor, fără a mai încerca, prin metode deturnate, o agresiune contra rugbyului romanesc.. Este nevoie de un moment zero în rugbyul românesc. Primul pas care trebuie făcut este la compartimentul de copii şi juniori; este nevoie de un program naţional de dezvoltare, iniţiat şi coordonat de federaţie, care, la ora actuală, nu există; este nevoie de formarea şi perfecţionarea unui corp de tehnicieni care să fie la curent cu ultimele tendinţe din rugbyul mondial".
Eugeniu Ştefan susţine că o altă cheie a rugbyului românesc este revizuirea şi relansarea sectorului de copii şi juniori. "Trebuie pornit de jos, pentru că acolo se nasc, cresc şi se formează talentele, materia primă pentru cluburi şi echipa naţională. Dacă în situaţia actuală bugetele şi atenţia acordată nu este suficientă, de unde şi numşrul foarte mic de aderenţi la acest sport, nu are rost să ne mai mirăm de ce la seniori ajung jucători cu carenţe mari din punct de vedere tehnico-tactic. Antrenorii autohtoni, în colaborare cu manageri recunoscuţi pe plan mondial în lumea rugbyului, trebuie să creeze o bază solidă a sectorului de copii şi juniori. Apoi, este obligatoriu să avem o colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Educaţiei, cu cel al Sănătăţii,. Trebuie creat un cadru competiţional pentru ca aceşti copii să înveţe ce înseamnă spiritul de luptă şi competivitate, de disciplină şi modestie, valori care caracterizează astăzi elita rugbyului mondial. De la cea mai fragedă vârstă, copii şi juniorii pot asimila valori indispensabile cu condiţia ca însuşi cei care îi instruiesc să fie la nivelul cel mai înalt de performanţă", a susţinut Ştefan.
Omul de afaceri susţine că va efectua un tur la mai multe cluburi din România pentru a-şi prezenta candidatura. "Am intenţia să fac un tur la diverse cluburi de rugby din România, si sa imi prezint programul de candidatura. Am să le trimit programul prin poştă tutuor cluburilor cu drept de vot. Telefonul meu este deschis la orice oră pentru cineva care vrea să mă întrebe asupra unui punct sau altuia din program. Am să expun programul meu, ideile şi concepţia mea despre managementul în rugby, despre cum trebuie condusă o federeţie. Lucrez cu o echipă, formată din specialişti capabili să pună în practică ideile noastre. Echipa noastră a lucrat pentru program, este pregătită pentru o activitate de schimbare totală a rugbyului românesc. Voi organiza o conferinţă de presă la care, pe lângă reprezentanţii mass-media, vom invita pe toţi reprezentanţii rugbyului din România şi eventuali sponsori şi susţinători ai rugbyului de origine franceză şi anglo-saxonă. În plus, am susţinerea jucătorilor români care evoluează în Franţa şi susţinerea unor nume cu greutate în rugbyul francez, cum ar fi Serge Blanco şi Jean Pierre Rives, precum şi a unor oameni de afaceri cu activităţi economice în România", a mai spus Ştefan.
Referindu-se la dezavantajul că locuieşte mai mult la Paris, Ştefan a spus: "Nu locuiesc doar la Paris, ci şi la Bucureşi. În cazul în care voi fi ales, cu siguranţă voi lucra mult mai mult timp la Bucureşti decât la Paris. Este clar că o federaţie nu poate fi condusă prin telefon, de la mii de kilometri depărtare. La firmele pe care le coordonez, am oameni competenţi, cu care voi ţine legătura. Eu voi fi la Bucureşti, pentru a atrage finanţare de la marile companii cu care colaborez şi în Franţa şi au afaceri si în România. Ei sunt dispuşi să ajute cu sume considerabile, asociate la un program bine definit. Aceste persoane aşteaptă de la Federaţia Română de Rugby rezultate pozitive care să permită asocierea imaginii societăţii lor cu brand-ul "Federaţia Română de Rugby".
Eugen Ştefan speră ca membri delegaţi să nu îşi "vândă" votul în schimbul unei fripturi şi a unui pahar de vin. "Sper să fiu ales in urma unui vot bazat pe responsabilitate si pasiune pentru un sport care este pe cale de disparitie in Romania.Un vot de schimbare al actualei conduceri prin care evolutia rugbyului romanesc in urmatorii ani sa poata atinge competitiile la cel mai inalt nivel. Aş putea spune un lucru: Deşteaptă-te române, votează cu sufletul şi cu inteligenţa ta şi nu îţi vinde votul pentru o friptură şi un pahar de vin", a concluzionat Ştefan.
Eugeniu Ştefan are 56 de ani, este unul dintre cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Rugby. Şi-a început cariera la CSS Bucureşti, cu care a câştigat titlul de campion la juniori, în anul 1972, iar în acelaşi an a obţinut titlul european de juniori, la Roma.Singura data cand echipa de rugby juniori a Romaniei a castigat un titlu in afara granitei. Trecut la seniori, Eugeniu Ştefan a evoluat la Ştiinţa Petroşani. Impreuna cu Mitică Antonescu, Florin Popovici şi Rada Tarniancev au creat baza echipei de rugby la CSM Baia Mare. Apoi, Griviţa Roşie Bucureşti. Plecat în Franţa, Eugeniu Ştefan a jucat timp de şapte ani la Racing Club de France, în perioada 1981-1988, unde a devenit vicecampion, în anul 1987. Apoi, spre finalul carierei, în perioada 1988-1994, a activat ca jucător, antrenor şi preşedinte al secţiei de rugby la clubul Stade Francais, grupare cu care a promovat din divizia a treia în prima divizie. Eugeniu Ştefan a mai fost şi jucător de fotbal american, devenind campion european cu echipa finlandeză Roosters, în sezonul 1981-1982. De profesie inginer, Eugeniu Ştefan locuieşte acum la Paris şi Bucureşti şi este acţionar în mai multe societăţi, una dintre acestea fiind European Financial Services.