x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport „Doar căpitanii pot contesta deciziile arbitrului” - Noua regulă a cartonașelor galbene la Euro 2024

„Doar căpitanii pot contesta deciziile arbitrului” - Noua regulă a cartonașelor galbene la Euro 2024

de Redacția Jurnalul    |    14 Mai 2024   •   22:30
„Doar căpitanii pot contesta deciziile arbitrului” - Noua regulă a cartonașelor galbene la Euro 2024

Roberto Rosetti, președintele Comisiei de Arbitri a UEFA, a declarat marți că doar căpitanii vor avea voie să protesteze față de deciziile arbitrilor la Euro 2024. Toți ceilalți jucători care se apropie și „manifestă orice fel de lipsă de respect sau disidență vor primi un cartonaș galben”.

Fostul arbitru din Serie A, Roberto Rosetti a explicat câteva dintre noile linii directoare pentru Euro 2024 într-un articol scris marți pentru La Gazzetta dello Sport.

„Să fii arbitru în fotbalul modern este foarte dificil. Oficialii iau între 200 și 250 de decizii pe meci, deci una la fiecare 22 de secunde, în situații dificile și uneori controversate, sub o presiune enormă", a scris Rosetti.

„Fiecare decizie este examinată din diferite unghiuri de către experți și fani.

„Ne dorim arbitri cu personalități puternice, care să ia decizii care pot fi nepopulare, dar ne dorim, de asemenea, să fie deschiși și să explice ce ne-a determinat să luăm alegeri determinate. Ei primesc multe informații de la VAR, iar noi suntem pregătiți să vorbim și să împărtășim cât mai multe detalii cu jucătorii și antrenorii pentru a-i ajuta să înțeleagă de ce a fost luată o anumită decizie.

„Comportamentul fotbaliștilor și al antrenorilor a fost întotdeauna esențial în fotbal. În timpul atelierului Euro 2024 din aprilie, antrenorii au fost de acord că sunt gata să lucreze pentru a favoriza fair-play-ul", a continuat Rosetti.

„Este imposibil să explici o decizie celor 22 de jucători din jurul tău. Ar putea duce la o întrerupere a comunicării. Toată lumea crede că este dăunător pentru imaginea fotbalului. Evident, unele decizii vor fi întotdeauna discutate. Cu toate acestea, în încercarea de a îmbunătăți status quo-ul, noi, cei de la UEFA, dorim ca arbitrii să își explice deciziile tuturor echipelor implicate la Euro 2024".

„Cum vom face acest lucru? Ideea este simplă. Vom cere tuturor echipelor să se asigure că doar căpitanul lor vorbește cu arbitrul", a spus Rosetti.

„Le vom cere căpitanilor să se asigure că coechipierii lor nu îl încolțesc pe arbitru, permițând o conversație directă până la luarea deciziei, într-un mod respectuos.

„Este important să subliniem că dorim ca doar căpitanul unei echipe să vorbească cu arbitrul. Va fi responsabilitatea sa [a căpitanului] să se asigure că coechipierii săi păstrează distanța față de arbitru.

Orice jucător care ignoră rolul căpitanului său și se apropie de arbitru arătând orice fel de lipsă de respect sau disensiune va primi un cartonaș galben.

„Evident, dacă portarul este căpitanul, fiecare echipă trebuie să numească un jucător de câmp care să poată acoperi acest rol în cazul în care se întâmplă un incident în partea opusă a terenului."

„Arbitrii vor fi încurajați să fie deschiși la discuții, favorizând o atmosferă cordială între toate părțile", a continuat Rosetti.

„Acest lucru le va permite să construiască încredere cu jucătorii și să demonstreze leadership-ul pe care trebuie să îl aibă arbitrii moderni. O echipă de specialiști în arbitraj din cadrul UEFA și, atunci când va fi posibil, un arbitru de turneu se vor întâlni cu fiecare dintre cele 24 de echipe pentru a discuta aceste informații cu fotbaliștii într-un mod mai detaliat.

„Adoptarea acestei abordări va crește calitatea deja ridicată a arbitrilor în competiție, ceea ce va duce la jocuri mai bune pentru fotbaliști și pentru fani în timpul turneului.

Rosetti se numără printre cei mai buni arbitri din toate timpurile și s-a retras după Cupa Mondială din 2010. A debutat în Serie A în 1996 și a primit insigna FIFA în 2002.

Fostul arbitru italian este în prezent Chief Refereeing Officer și președinte al Comisiei de Arbitri din cadrul UEFA.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: EURO 2024 cartonas galben regula