x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Campionii români: ”Motociclismul nu înseamnă să faci zgomot noaptea”

Campionii români: ”Motociclismul nu înseamnă să faci zgomot noaptea”

06 Dec 2012   •   15:42
Campionii români: ”Motociclismul nu înseamnă să faci zgomot noaptea”

Motociclismul viteză este un sport destul de puțin cunoscut în România, în parte și pentru că sportivii noștri sunt obligați să participe la competițiile naționale în străinătate, unde există piste omologate.

Cupa Dunlop Romanian Superbike (RoSBK), unde motocicliștii noștri pot concura în condiții standard, se desfășoară pe circuitele din Grecia, Slovacia, Cehia sau Ungaria.

”Din păcate, în România motocicliștii nu au o reputație foarte bună, în parte și din vina lor. Motociclismul nu înseamnă să faci zgomot noaptea. Motociclismul profesionist este un sport care cere multe sacrificii, atât materiale, cât și fizice. Este un sport și ne antrenăm ca orice sportivi. Și aici sunt accidente, însă mai puține ca pe străzi”, spune multiplul campion Ionuț Mistode, organizator al Cupei.

Doi dintre cei mai promițători motocicliști la cursele de viteză, George Negrea și Alex Radu vor beneficia, începând de anul viitor de o sponsorizare din partea Pokerstars, care le va asigura echipamentul, taxele de participare și asistența tehnică.

”În 2012 am reușit performanța de a deveni campion RoSBK la categoria Rookies 1000 cc, un titlu pe care mi l-am dorit foarte mult și pentru care am alergat tot anul. Am învățat de la o etapă la alta de la piloți mai experimentați ca mine. Pentru 2013 îmi doresc mai mult, un loc pe podium la categoria Superbike. Având baza tehnică asigurată, mai precis echipamentele, voi avea mai mult timp pentru pregătirea fizică și tactică”, spune George Negrea.

George este un împătimit al vitezei, însă numai pe pistele omologate.

”Și mie îmi place viteza, însă nu-i înțeleg pe cei care merg cu 200 la oră pe stradă. Când te deplasezi cu 50 de metri pe secundă și îți iese o mașină în față, ce faci? La un profesionist, timpul de reacție este de 0,4 secunde, însă el e antrenat. Altuia îi ia o secundă. Adică ai mai mers deja 50 de metri până să te gândești să frânezi. Or ca să frânezi de la 200 la oră înseamnă că te vei mai deplasa încă 150 de metri”, spune George Negrea.

Motociclistul povestește că a avut și el parte de un accident de motocicletă, pe stradă, însă se deplasa cu 30 de kilometri la oră.

”Mi-a tăiat o mașină calea și i-am intrat în spate. Aveam 30 la oră în momentul impactului, dar l-am simțit de parcă aș fi mers cu 130”, spune George Negrea, care nu vrea să se gândească ce ar însemna un impact la 200 la oră.

Alex Radu s-a afirmat deja ca un bun jucător de poker, însă acum vrea să se concentreze pe motociclism, despre care spune că este „viața sa„. Ionuț Mistode îl consideră unul dintre cei mai promițători tineri motocicliști.

Alex Radu spune că nu teribilismul te face un bun motociclist, ci dimpotrivă, stăpânirea de sine, un lucru pe care l-a învățat jucând poker.

”Sunt multe asemănări între poker și motociclism. Îți trebuie o minte foarte ageră și mult autocontrol ca să rămâi în picioare până la capăt”, spune Alex Radu. 

×