x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Comitetul Paralimpic Internațional suspendă Rusia și Belarus 

Comitetul Paralimpic Internațional suspendă Rusia și Belarus 

17 Noi 2022   •   08:25
Comitetul Paralimpic Internațional suspendă Rusia și Belarus 

Comitetul Paralimpic Internațional a votat pentru suspendarea cu efect imediat a Comitetelor Naționale Paralimpice (CNP) din Rusia și Belarus, punând în pericol speranțele para-atleților acestora de a concura la Jocurile Paralimpice din 2024, relatează Reuters.

Sportivilor din cele două țări li s-a interzis anterior să participe la Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022, în martie, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, pentru care Belarus a fost o zonă de desfășurare.

Suspendarea Rusiei a fost aprobată cu 64 de voturi pentru, 39 împotrivă și 16 abțineri, în cadrul Adunării Generale extraordinare a IPC, care a avut loc miercuri la Berlin. Suspendarea CNP-ului din Belarus a trecut cu 54-45, cu 18 abțineri.

Ambele CNP-uri au fost suspendate pentru "incapacitatea lor de a se conforma obligațiilor de membru conform Constituției IPC".

"Din cauza suspendării lor, CNP Rusia și CNP Belarus pierd toate drepturile și privilegiile de membru al IPC, în conformitate cu Constituția IPC", a precizat IPC într-un comunicat.

"Atât CNP Rusia, cât și CNP Belarus au acum dreptul de a face apel la această decizie.

"În cazul în care orice apel nu este acceptat, atunci doar Adunarea Generală poate revoca suspendarea. Următoarea Adunare Generală a IPC urmează să aibă loc în ultimul trimestru al anului 2023, într-un loc care urmează să fie confirmat."

Președintele IPC, Andrew Parsons, a declarat că PNC-urilor din Rusia și Belarus li s-a permis să se adreseze Adunării Generale și să își prezinte cazul înainte de vot.

"Situația cu care se confruntă lumea sportului în acest moment este foarte încărcată și complexă", a declarat Parsons.

"Sper și mă rog ca conflictul din Ucraina să se încheie cât mai curând posibil, ca pacea să fie asigurată și să nu mai fie pierdute sau afectate alte vieți nevinovate."

Comitetul paralimpic rus a calificat decizia IPC drept nefondată.

"Comitetul Paralimpic Rus consideră că decizia de a suspenda toate drepturile de membru al RPC este ilegală, nefondată, lipsită de orice bază legală și încalcă în mod grosolan întregul regulament al IPC", a declarat comitetul într-o declarație.

"Între timp, IPC nu a furnizat nicio dovadă că RPC a încălcat cel puțin una dintre obligațiile sale de membru în conformitate cu prevederile Constituției IPC. Toate acuzațiile IPC în acest sens sunt absolut nefondate".

Calificările pentru Jocurile de la Paris 2024 urmează să aibă loc pe parcursul anilor 2023 și 2024.

Echipa rusă a fost, de asemenea, interzisă de la Jocurile Paralimpice de la Rio în 2016 din cauza dopajului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: comitet paralimpic Rusia belarus