x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Din cei 15 sportivi care ne-au adus o medalie la JO, doar doi s-au născut şi crescut în marile orașe

Din cei 15 sportivi care ne-au adus o medalie la JO, doar doi s-au născut şi crescut în marile orașe

de Redacția Jurnalul    |    09 Aug 2024   •   13:45
Din cei 15 sportivi care ne-au adus o medalie la JO, doar doi s-au născut şi crescut în marile orașe
Sursa foto: Captura Antena 3 CNN

Din cei 15 sportivi care au adus României o medalie la Jocurile Olimpice, doar doi s-au născut şi crescut în marile oraşe. Mediul rural şi micile oraşe din provincie, acasă pentru marii sportivi, notează Ziarul Financiar.

După 1990 copiii din mediul rural au acces din ce mai dificil la învăţământ de calitate şi ca urmare au rezultate proaste la capacitate, la BAC şi reuşesc cu greu să ajungă la facultate, dar iată ca la sport strălucesc şi aduc medalii României.

Din cei 15 sportivi care au adus României o medalie la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice, doar doi tineri provin din marile oraşe ale ţării, în timp ce restul sportivilor medaliaţi s-au născut şi crescut în mediul rural şi urban mic, în condiţiile în care mediul rural şi urbanul mic sunt mereu la coada clasamentelor, în special cele din educaţie.

România a obţinut opt medalii la Olimpiadă, dintre care trei medalii de aur, patru de argint şi una de bronz. Cu aceste rezultate, sportivii români au plasat România pe locul 14 în lume până în prezent la Jocurile Olimpice, dintre toate ţările participante.

Mediul rural şi urbanul mic se află la ani distanţă din multe puncte de vedere faţă de marile oraşe, iar despre infrastructură sportivă nici nu poate fi vorba.

Tinerii sportivi care au adus medalii României provin din medii unde, în general, nivelul de educaţie este slab, având în vedere că accesul la facultate şi la licee este tot mai dificil pentru tinerii din rural.

Un raport al World Vision care analizează datele Ministerului Educaţiei din 2024 arată că elevii din mediul rural au rata mai mică de promovabilitate la BAC decât cei din mediul urban.

Doar 73,6% dintre elevii din mediul rural au promovat examenul, comparativ cu 85,7% elevi din mediul urban care au reuşit să promoveze Bacalaureatul.

Statisticile arată şi mai rău atunci când vine vorba de înscrierea şi finalizarea studiilor superioare. Mai mult, circa 65% dintre absolvenţii de liceu din mediul rural nu se înscriu în învăţământul superior, comparativ cu 35% din urban, potrivit unui raport al World Vision de anul trecut. Sondajul realizat de organizaţie subliniază că 80% dintre studenţii veniţi din comunităţile dezavantajate se confruntă cu dificultăţi financiare în facultate, starea materială fiind principala problemă a întreruperii studiilor din mediul rural.

În pofida tuturor datelor, cei mai mari sportivi ai momentului, care au pus România pe harta mondială a sportului, prin medaliile câştigate, provin din mediul rural şi urban mic, care, de multe ori, este la nivelul mediului rural. Munca depusă şi sacrificiile tinerilor sportivi au reuşit să doboare orice barieră care le-a stat în cale pentru a ajunge pe cele mai înalte culmi.

Pentru prima dată, marile oraşe pierd în faţa mediului rural. Doar David Popovici şi canotoarea Victoria Ştefania Petreanu s-au născut în marile oraşe, anume Bucureşti, respectiv Constanţa.

David Popovici - Locul naşterii: Bucureşti

Medalie de aur la 200 m liber masculin şi medalie de bronz la 100 m liber masculin

Medalie de aur – opt rame cu cârmaci feminin

Adriana Adam

Locul naşterii: Văleni, judeţul Vaslui

Roxana Iuliana Anghel

Locul naşterii: Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava

Ioana Vrînceanu

Locul naşterii: Târgu- Neamţ, judeţul Neamţ (Roxana Iuliana Anghel şi Ioana Vrînceanu au câştigat şi medalia de argint la dublu rame feminin)

Amalia Bereş

Locul naşterii: Paşcani, judeţul Iaşi

Nicoleta-Ancuţa Bodnar

Locul naşterii: Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava

Simona Geanina Radiş

Locul naşterii: Botoşani, judeţul Botoşani (Nicoleta Ancuţa Bodnar şi Simona Geagnina Radiş au câştigat şi medalia de argint la dublu vâsle feminin)

Maria Lehaci

Locul naşterii: Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava

Victoria Ştefania Petreanu

Locul naşterii: Constanţa, judeţul Constanţa

Maria Magdalena Rusu

Locul naşterii: Fălticeni, judeţul Suceava

Medalie de argint dublu vâsle categorie uşoară feminin

Ionela Livia Cozmiuc

Locul naşterii: Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava

Gianina Elena van Groningen

Locul naşterii: Gura Humorului, judeţul Suceava

Medalie de aur dublu vâsle masculin

Andrei Sebastian Cornea

Locul naşterii: Vatra Dornei, judeţul Suceava

Marian Florian Enache

Locul naşterii: Tîrgu Cărbuneşti,judeţul Gorj

Medalie de argint Haltere 49 kilograme feminin

Mihaela Cambei

Locul naşterii: Dofteana, judeţul Bacău

(sursa: Mediafax)

×