Michel D'Hooghe, preşedintele Comisiei medicale din cadrul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), s-a arătat critic, vineri, faţă de propunerile formulate în urmă cu o săptămână la summit-ul CIO privind reforma sistemului antidopaj, în special rolul solicitat Tribunalului Arbitral al Sportului (TAS).
"Eu nu sunt jurist, dar dacă mergem direct la TAS, atunci care va fi posibilitatea de apel? O a doua cameră a TAS? Nu este cu siguranţă ce ne dorim", a afirmat oficialul belgian, care este şi membru al Consiliului FIFA, guvernul fotbalului mondial.
CIO a cerut Agenţiei Mondiale Antidopaj (AMA) să pună în practică o structură unică responsabilă cu efectuarea controalelor în locul federaţiilor. În plus, primele sancţiuni nu vor fi luate de federaţii, ci de Tribunalul Arbitral al Sportului (TAS).
"Noi avem la FIFA infrastructuri antidopaj foarte serioase. Noi avem programul cel mai important cu peste 30.000 de controale pe an. Este deci în intenţia noastră să continuăm propriile noastre programe", a mai spus D'Hooghe, medic de profesie.
"Noi respectăm propunerile AMA şi CIO, dar ele vizează mai mult micile federaţii care nu au posibilităţile noastre", a adăugat Michel D'Hooghe, membru al instanţelor conducătoare ale FIFA din anul 1988.
D'Hooghe a mai afirmat că în ceea ce priveşte Cupa Mondială din Rusia din 2018, FIFA va urma acelaşi program de controale ca la Mondialul din 2014 din Brazilia, supraveghiind ansamblul jucătorilor înaintea competiţiei şi doi jucători de la fiecare echipă în cursul turneului.
Dacă, aşa cum este cazul în prezent, laboratorul din Moscova nu va fi acreditat, "toate eşantioanele vor fi transferate la laboratorul din Lausanne. Va fi scump, dar nu vom avea de ales", a adăugat D'Hooghe.
Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, unul din cei patru preşedinţi de mari federaţii prezenţi sâmbăta trecută la Lausanne la discuţiile pe acest subiect, a fost mult mai diplomat: "Sunt propuneri interesante, dar noi trebuie să le analizăm în detaliu".
AGERPRES