x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Jocurile de noroc și impactul lor asupra societății

Jocurile de noroc și impactul lor asupra societății

04 Apr 2023   •   19:10
Jocurile de noroc și impactul lor asupra societății

Jocurile de noroc și-au pus amprenta în societate încă din cele mai vechi timpuri. Actualmente ele continuă să fie prezente în viețile tuturor oamenilor și de aceea au devenit legale în mai toate țările din lume.

În momentul de față există această dispută, dacă s-a făcut sau nu o greșeală atunci când ele au fost reglementate prin lege. Din punctul meu de vedere, jocurile de noroc pot fi atât benefice, cât și dăunătoare pentru societate. Citind rândurile de mai jos vei afla câteva moduri în care jocurile de noroc influențează societatea în zilele noastre.

Aduc sume consistente către Bugetul de Stat

Instituția care monitorizează și aprobă funcționarea jocurilor de noroc este Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Conform ONJN, în România există aproximativ 12.000 de săli de pariuri sportive, bingo, cazinou sau loterie care dețin o licență.

Mai mult de atât, mediul online pare să fie extrem de populat pentru că există în jur de 400.000 de conturi ale jucătorilor. Ca să îți faci o idee, acum 10 ani erau doar 8.000 de săli de jocuri de noroc, iar zona de online nu era nici măcar reglementată.

Dacă vrei și tu să te distrezi în mediul online, atunci e bine să știi că există o listă cu cazinouri online din care poți să alegi. Vei găsi acolo foarte multe opțiuni pentru că așa cum ziceam puțin mai sus, online-ul a căpătat o amploare incredibilă.

Avem și ceva cifre, că să îți dai seama cam ce bani ia Statul Român de la acești operatori. Ei bine, vorbim aici despre o sumă de aproximativ 1.2 miliarde de euro pe an, adică undeva la 100 de milioane de euro pe lună.

În 2022, politicienii din România s-au gândit să taxeze și mai mult jocurile de noroc. S-a făcut chiar și o lege prin care se impozitau masiv retragerile jucătorilor. Între timp s-a renunțat la această idee pentru că mai mult ca sigur ar fi adus mai degrabă pierderi pentru Stat.

Problema dependenței

Ce-i drept, în România nu există studii recente care să stabilească numărul persoanelor dependende de jocurile de noroc. În anul 2016, la comanda unei asociații a fost realizat ultimul astfel de studiu.

La momentul respectiv s-a stabilit că ar exista în jur de 100.000 de persoane care sunt dependente. Specialiștii însă sunt de părere că în realitate numărul acestora ar putea fi mult mai mare de atât.

Aceștia spun că pentru tineri și chiar adolescenți această adicție vine din dorința de a avea o identitate, de a fi recunoscuți și validați de către un anturaj. De aceea, mulți dintre ei ajung să joace la jocurile de noroc.

Mai sunt și acei adolescenți care din pricina teribilismului ajung să bage sume colosale la jocurile de noroc. Se gândesc că fac asta fără știrea părinților și pentru ei un lucru interzis aduce foarte multă adrenalină.

Cei mai mulți adulți în schimb, ajung să piardă sume mari la jocurile de noroc din cauza problemelor personale. Anxietatea și depresia îi duc în această direcție întrucât pentru ei o astfel de activitate reprezintă un refugiu.

Eu însă sunt de părere că dacă ești un om echilibrat, nu ai de ce să îți faci griji în privința dependenței. Poți oricând să iei decizia să nu mai joci deloc sau să micșorezi mizele pe care le pariezi la diversele jocuri de noroc.

Reclamele la jocuri de noroc

Probabil ai observat și tu că publicitatea pe care jocurile de noroc și-o fac la TV, dar chiar și pe stradă a luat o amploare foarte mare. Astfel s-a și ajuns de altfel ca apetitul românilor pentru jocuri de noroc să crească mult în ultimii ani.

La TV vedem reclame peste reclame la tot felul de jocuri de noroc. Ele apar fie în pauza publicitară, dar chiar și în acele mini-pauze din timpul diverselor meciuri. Și cel mai des le găsim la televiunile cu profil sportiv.

Acestea au inclusiv chiar și emisiuni dedicate jocurilor de noroc. Ce-i drept, acestea se țin în general după miezul nopții, tocmai pentru a proteja o anumită categorie de telespectatori, adică adolescenții. Sunt și vedete TV care apar în aceste spoturi publicitare, iar exemple pot fi multe.

Nu lipsesc nici reclamele de pe străzi, unde găsim diverse bannere ale diverselor operatori. Într-adevăr, această publicitate destul de agresivă poate fi și o problemă pentru cei dependenți, care încearcă să renunțe la această adicție.

Una peste alta, eu cred că jocurile de noroc vor continuă să existe orice ar fi. Și asta mai ales că acum le poți accesa chiar și din confortul casei tale. Tot ce trebuie să faci este să tratezi jocurile de noroc ca pe o formă de divertisment și să joci responsabil.

×