x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport „Maşinile” de bătut campioni mondiali. Urmașul lui Ronnie

„Maşinile” de bătut campioni mondiali. Urmașul lui Ronnie

de Gabriel BĂLAȘU    |    23 Iul 2015   •   19:37
„Maşinile” de bătut campioni mondiali. Urmașul lui Ronnie

De câțiva ani, China investește serios în snooker. Vrea să schimbe ordinea mondială, să încheie hegemonia britanică. A alocat sume impresionante, a căutat talente și le-a găsit, iar acum le crește în sistemul centralizat . „Este înfricoșător. Acești copii sunt mașini, nu jucători de snooker”, ține să precizeze Maxime Cassis. Francezul este președintele Federației Europene de Snooker și Biliard, dar și vicepreședintele Federației Internaționale. A văzut ce înseamnă ofensiva Chinei.

În urmă cu o lună, chinezii mai dădeau o lovitură. Un puști de 15 ani, Yan Bingtao, făcea victime celebre la Cupa Mondială pe echipe de la Wuxi. Patru campioni mondiali au fost învinși de chinez, Doherty, Robertson, Higgins și Bingham. Ultimul scrisese istorie la Crucible, după victoriile cu O’Sullivan, Trump și Shaun Murphy, pentru titlul mondial.

Bingtao nu este singura „perlă” a Chinei. Partenerul său de echipă de la China B, Zhou Yuelong, este pregătit pentru profesioniști. La fel și Zhao Xintong. Pe ultimul l-am prins la Campionatul Mondial Under21, organizat în București.

Jucătorii chinezi sunt greu de găsit pentru un interviu. Umblă întotdeauna insoțiți de un team leader sau de un atașat al delegației, care se ocupă și de traducere. Puștii nu au învățat încă o limbă de circulație internațională, dar se pregătesc intens pentru circuitul profesionist.
Zhao este o „mână de om”. Nu ai spune că are deja 18 ani împliniți. Se afundă relaxat într-un fotoliu și așteaptă cu o privire inexpresivă întrebările.

Născut pentru snooker
Zhao Xintong a avut în sânge jocul de snooker. Nici măcar nu știa ce este când a început să lovească bilele. Sigur, nu era vorba despre snooker atunci. „Pe la 23 ani aveam o jucărie care semăna cu biliardul. Aveam un mic tac cu care loveam bilele. Atunci părinții au văzut că am acest talent. Nici măcar nu știam despre ce este vorba. Pur și simplu îmi plăcea să joc.” A învățat singur să joace snooker. Pentru că era un copil minune, a fost cooptat în echipa de juniori a Chinei. În 2012 ajungea în ultimii 16 la Campionatele Asiei. Acolo pierdea cu 3 la 4 în fața lui Stephen Lee.
Tot în urmă cu 3 ani reușea să-l învingă pe fostul campion mondial, Ken Doherty. Un an mai târziu, în 2013, Zhao îl bătea fără drept de apel pe Steve Davis, sextuplul campion mondial. „Băiatul acesta este incredibil, mai bun decât toți puștii pe care i-am văzut până acum, chiar și decât era Ronnie O’Sullivan la vârsta aceea”, spunea Davis.

„Mi-am speriat deja adversarii. De fiecare dată când am pierdut a fost la diferență mică. Vreau să ajung ca Ronnie O’Sullivan. El este idolul meu.” Zhao Xintong are siguranța unui om trecut prin viață. Nimic nu-l poate opri din drumul său spre succes. „Chiar dacă nu prind acum ocazia de a juca la profesioniști, mai am timp. Sunt tânăr. Mai târziu, sigur voi juca la profesioniști. Este imposibil să nu obțin biletul. Acum nu mă gândesc la câștiguri și la faimă. Îmi place prea mult acest joc. Vreau să mă bucur de el. Voi câștiga și bani mai târziu.”

Cheia succesului
În septembrie 2013, statul chinez a fondat o Academie de snooker, unde erau aduși cei mai buni jucători din țară. În China totul este finanțat de stat. Nimic nu se face pe cheltuiala proprie. Biletele de zbor, echipamentul, mesele, cazarea, totul este plătit de statul chinez. Este de interes național în China.
Jucătorii au un pașaport oficial cu care călătoresc în afara țării, nu unul obișnuit. Până pe la 10 ani mai fac ceva școală, câteva ore dimineața. Apoi se concentrează doar pe snooker. Fiecare copil are o masă a lui la care se pregătește. Doar el joacă acolo. El se ocupă de întreținerea mesei de joc. Puștii se antrenează cam opt ore pe zi. Uneori chiar mai mult. Programul începe la 9 dimineața și se termină la 9 seara. Totul pentru a scoate campioni mondiali.
 

×