x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport (P) Pariuri sportive vs. jocuri de cazinou: De ce sunt diferite

(P) Pariuri sportive vs. jocuri de cazinou: De ce sunt diferite

29 Mar 2023   •   13:53
(P) Pariuri sportive vs. jocuri de cazinou: De ce sunt diferite

Jocurile de noroc se împart în două categorii principale: pariuri sportive și jocuri de cazinou. De obicei, platformele operatorilor licențiați includ ambele categorii.

Astfel, se poate ca cel mai bun casino online de pe PariuriX să fie găsit în același loc cu o agenție de pariuri online.

Unii pariorii obișnuiesc să se distreze ocazional și în secțiunea rezervată sloturilor, sau în cea cu jocuri de masă, așa cum unii amatori de jocuri de cazinou mai și pariază din când în când.

În principal, însă, cele două tipuri de gambling au public țintă diferit. Joacă la pariuri sportive cine își dorește să aibă parte de o distracție mai complexă, în care își poate face norocul cu mâna lui. De cealaltă parte, intră în cazinourile online cei care își doresc suspansul imediat, lăsând hazardul să decidă pentru ei. Am descris, pe scurt, diferența fundamentală între pariurile sportive și jocurile de cazinou. Vom detalia în ceea ce urmează.

Pariorii pot anticipa rezultatul unui eveniment

Obiectivul oricărui parior este să identifice un eveniment despre care crede că sunt șanse mari să se producă. Evenimentele sunt grupate pe piețe și se pot referi la rezultat, scor corect, total goluri, total cornere, total cartonașe, gol marcat de un anumit jucător ș.a.m.d. Fiecare opțiune de pariere are asociată o cotă, care indică cu aproximație probabilitatea de câștig. Cu cât probabilitatea este mai mare, cu atât cota e mai mică, câștigul fiind egal cu produsul dintre miză (banii plasați pe acel bilet) și cotă. Un bilet poate conține mai multe selecții dintr-un singur meci sau din mai multe partide.

Pariorii responsabili nu joacă niciodată la întâmplare, ci mai întâi analizează meciurile, trag linie și decid ce pariu merită plasat. O analiză corect făcută limitează riscul ca jucătorul să dea greș. Ea are în vedere toți termenii care pot influența scorul sau ce se petrece în acel meci, pornind de la rezultatele anterioare ale celor două echipe.

Aceasta este particularitatea principală a pariurilor sportive: rezultatul unui eveniment poate fi anticipat pe baza a ce s-a întâmplat în trecut, coroborat cu informațiile la zi (despre motivație, absenți, echipe probabile etc).

Ambele tipuri de gambling au un anumit Payout (procentul din fiecare miză care se întoarce la jucători sub formă de câștiguri). Payout-ul la pariuri sportive nu este afișat nicăieri. El poate fi calculat în funcție de cotele oferite pentru toate opțiunile unui anumit tip de pariu. Să spunem că o agenție oferă cota 1.85 pentru selecția „peste 2.5 goluri” și cota 1.95 pentru selecția „sub 2.5 goluri”.

O miză totală de 100 lei se împarte în două de câte 50 lei, plasate pe fiecare dintre cele două opțiuni. Profitul potențial al biletului pe selecția „peste 2.5 goluri” este de 42,5 lei, iar cel al biletului pe selecția „sub 2.5 goluri” este de 47,5 lei. Suma este de 90 lei. Așadar, la 100 lei pariază, 90 lei se întorc la jucători, deci Payout-ul este de 90%. Agențiile de pe primele locuri din top case pariuri își permit să practice un Payout mai mare, pentru că au foarte mulți clienți.

Clienții cazinourilor se bazează doar pe noroc

Dacă vorbim despre sloturi sau despre ruletă (de departe cele mai populare jocuri din cazinouri), spunem că pasionații se bazează 100% pe noroc. Rezultatul unei  rotiri la păcănele sau a unei învârtiri a ruletei este de sine stătător, absolut aleatoriu, fără nicio legătură cu ce s-a petrecut anterior. Analizarea rezultatelor precedente este inutilă, deși există teorii dezvoltate pe baza unor statistici. Practicanții jocurilor de cazinou trebuie să fie conștienți că se bazează doar pe noroc, care este schimbător.

Pe de altă parte, doza de adrenalină este mai mare în cazul jocurilor de cazinou, fiecare rotire fiind însoțită de suspans.

Payout-ul este aproape imposibil de calculat de către jucător la sloturi, întrucât se aplică la un ciclu de milioane de învârtiri. De aceea, această informație este precizată în secțiunea info a fiecărui joc. În ceea ce privește jocurile de ruletă, Blackjack sau Baccarat, RTP-ul este mai simplu de calculat, pentru că nu sunt atât de multe necunoscute. De exemplu, la ruletă, avantajul casei este calculat în funcție de simbolurile pe care nu se poate miza („0”, „00”), Payout-ul fiind diferența dintre 100% și avantajul casei.

Fiecare joc de noroc este diferit de celălalt, dar toate au un numitor comun, și anume acela că generează emoții și sentimente aparte.

×