x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Președintele CIO acuză anturajul Kamilei Valieva

Președintele CIO acuză anturajul Kamilei Valieva

18 Feb 2022   •   12:00
Președintele CIO acuză anturajul Kamilei Valieva
Sursa foto: Hepta

Președintele CIO, Thomas Bach, a declarat vineri că a fost „înfiorător" să o vadă pe patinatoarea rusă Kamila Valieva cedând sub presiune, la Jocurile Olimpice de la Beijing, în timp ce scandalul de dopaj continuă să se desfășoare în jurul ei. Bach a atacat în mod direct anturajul tinerei de 15 ani.

 

Controversa din jurul cazului de dopaj al Kamilei Valieva a deschis o dezbatere cu privire la adecvarea mediului olimpic pentru minori, context în care președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a declarat că CIO are mijloace limitate de acțiune, relatează Reuters.

Valieva, care era liderul probei feminine de patinaj artistic după programul scurt, a cedat joi seară în proba de patinaj liber și a terminat abia pe locul patru, în timp ce compatrioata sa Anna Shcherbakova a obținut medalia de aur.

„Trebuie să spun că am fost foarte, foarte tulburat ieri când am urmărit competiția la televizor", a declarat Bach într-o conferință de presă. „Cât de mare trebuie să fi fost presiunea asupra ei".

Valieva a picat un test de dopaj la campionatele naționale din decembrie anul trecut, dar rezultatul a fost dezvăluit abia pe 8 februarie, la o zi după ce Valieva ajutase deja Comitetul Olimpic Rus (ROC) să câștige proba pe echipe.

Agenția rusă de antidoping i-a ridicat o interdicție provizorie, iar Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins luni un apel al CIO, al Uniunii Internaționale de Patinaj (ISU) și al Agenției Mondiale Antidoping (WADA) pentru a reintroduce suspendarea, permițându-i astfel să concureze în proba individuală de marți și joi.

„Să o vezi chinuindu-se pe gheață, să o vezi, cum încearcă să se mobilizeze din nou, cum apoi încearcă să își termine programul și puteai vedea în fiecare mișcare, în limbajul corpului, puteai simți că este vorba de un stres mental imens, imens și poate că ar fi preferat să părăsească pur și simplu gheața și să încerce să lase această poveste în urmă", a spus Bach.

Valieva a părăsit gheața ascunzându-și lacrimile și a plâns în așteptarea punctajului, în timp ce antrenorul ei, Eteri Tutberidze, părea că ar fi certat-o.

„De ce ai lăsat-o baltă? Explică-mi, de ce? De ce ai încetat complet să lupți? Undeva după Axel ai lăsat-o baltă", a spus Tutberidze.

Această reacție l-a derutat pe Bach, care a spus că este „extrem de important" să se cerceteze anturajul lui Valieva.

„Când am văzut după aceea cum a fost primită de anturajul ei apropiat... a fost înfiorător să văd acest lucru", a spus Bach.

„În loc să îi ofere confort, în loc să încerce să o ajute, puteai simți această atmosferă înfiorătoare, această distanță și, dacă interpretai limbajul corporal al acestora, era și mai rău, pentru că era vorba chiar de un fel de gesturi disprețuitoare.

Toate acestea nu-mi dau prea multă încredere în anturajul cel mai apropiat al Kamilei."

Bach a recunoscut că CIO, nu poate face mare lucru pentru a controla grupul de persoane din jurul oricărui atlet.

„Vedem că avem mijloace extrem de limitate pentru a aborda această problemă", a spus el. „Nu suntem poliție, nu putem interoga și nu putem avea o procedură oficială de urmărire penală, iar sancțiunile noastre sunt extrem de limitate.

În cele din urmă, este o chestiune în care avem nevoie de sprijinul guvernelor".

WADA a declarat că lansează o anchetă asupra anturajului lui Valieva, din care face parte, printre alții, și medicul echipei de patinaj artistic Filipp Shvetsky, care în trecut a fost suspendat pentru implicare în dopajul sportivilor.

Bach a mai spus că CIO va analiza și regulile care se aplică minorilor la competiții, deoarece Valieva a fost autorizată să concureze și datorită circumstanței atenuante că avea 15 ani.

„Într-o competiție corectă, aceleași reguli trebuie să se aplice tuturor", a spus Bach.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Kamila Valieva