x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Șoc și teroare: Star al fotbalului iranian, condamnat la moarte din cauza protestelor!

Șoc și teroare: Star al fotbalului iranian, condamnat la moarte din cauza protestelor!

de Alexandru Dănciulescu    |    19 Dec 2022   •   09:53
Șoc și teroare: Star al fotbalului iranian, condamnat la moarte din cauza protestelor!
Sursa foto: Hepta

Un jucător de fotbal iranian a fost condamnat la moarte de regimul de la Teheran, deoarece a susținut drepturile femeilor. Decizia stârnește indignare în întreaga lume.

Uniunea Mondială a Fotbaliștilor profesioniști FIFPRO s-a declarat „șocată și dezgustată” de faptul că fotbalistul Amir Nasr-Azadani a fost condamnat la moarte în legătură cu protestele din Iran și riscă să fie executat.

Sindicatul a declarat într-o postare pe Twitter: „FIFPRO este șocată și dezgustată de rapoartele conform cărora fotbalistul profesionist Amir Nasr-Azadani riscă să fie executat în Iran, după ce a militat pentru drepturile femeilor și libertatea de bază în țara sa!”. „Suntem solidari cu Amir și solicităm înlăturarea imediată a pedepsei sale.”, mai precizează sindicatul fotbaliștilor.

Fotbalistul a fost arestat în Isfahan, la două zile după ce a  participat la o „revoltă armată”, în care au fost uciși trei agenți de securitate, la 16 septembrie, a declarat șeful sistemului judiciar din orașul menționat, Abdullah Jafari, citat de agenția de presă iraniană ISNA.

Jafari a precizat că tânărul de 26 de ani a fost acuzat de „rebeliune, apartenență la bande ilegale și complicitate pentru subminarea securității”. Fotbalistul, care a jucat la nivelul Under 16 pentru echipa națională, și-a început cariera sportivă la echipa Rah-Ahan din Teheran, cu care a jucat pentru prima dată în prima ligă iraniană. Apărătorul a jucat pentru scurt timp la clubul Tractor din Liga Pro a Golfului Persic, iar în prezent se află la FC Iranjavan Bushehr.

Nasr-Azadani nu este singurul sportiv pedepsit, după ce s-a exprimat împotriva Teheranului. Luna trecută, un alt jucător de fotbal, Voria Ghafouri, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat, după ce a fost acuzat de „răspândirea propagandei”. Presa de stat a relatat că bărbatul a fost arestat pentru că s-a implicat în „propagandă împotriva regimului” și deoarece a sprijinit „persoanele care s-au revoltat”.

Alți șase sportivi au fost executați pentru că și-au exprimat opinia în legătură cu atrocitățile comise de regimul de la Teheran.

Luni a fost executat un bărbat care, potrivit presei de stat, a fost condamnat pentru uciderea a doi membri ai forțelor de securitate. Majidreza Rahnavard a fost spânzurat în public, cu o macara de construcții.

Între timp, membrii echipei naționale de fotbal a Iranului au fost avertizați că ar putea fi închiși sau uciși la întoarcerea în țară, după ce au refuzat să cânte înainte de meciul de deschidere din Qatar împotriva Angliei. Chiar și membrii familiilor lor au fost amenințați cu tortura, dacă nu vor cânta imnul național sau dacă se vor alătura oricărui protest politic contra Teheranului.

În următorul meci, împotriva Țării Galilor, componenții echipei naționale au părut să cedeze la presiuni, în timp ce fanii prezenți în tribune au huiduit copios.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: fotbalist condamnat iran