Conform unui comunicat al Poliției Capitalei, în jurul orei 12:20, Secția 26 Poliție a fost sesizată de către o femeie care a declarat că a fost agresată fizic de către soțul ei, Joyskim Dawa. Deși aceasta nu a solicitat un ordin de protecție provizoriu și nu a dorit să depună o plângere oficială, polițiștii au început cercetările pentru a stabili circumstanțele exact ale incidentului.
Detalii despre anchetă
Imediat după apelul la 112, autoritățile s-au deplasat la locuința cuplului, unde au luat legătura cu victima și au realizat o evaluare a riscului. Potrivit procedurilor legale, în cazul în care riscul agresiunii este considerat iminent, se poate emite un ordin de protecție provizoriu. În acest caz, deși riscul era considerat existent, Sofia a refuzat măsurile respective.
Comunicatul al Poliției Capitalei
„Astăzi, în jurul orei 12:20, Secția 26 Poliție a fost sesizată, de către o persoană, cu privire la faptul că ieri, 10 noiembrie 2024, o altă femeie ar fi fost agresată fizic de către soțul acesteia.
Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului, unde au luat legătura cu persoana vătămată și au procedat la întocmirea formularului de evaluare a riscului, reieșind risc iminent, însă reclamanta a refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu.
De asemenea, fiind întrebată, persoana vătămată nu a dorit să formuleze plângere cu privire la aspectele menționate.
Polițiști din cadrul Secției 26 s-au sesizat din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt”, se arată în comunicatul emis de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB).
Potrivit Poliției Române, ordinul de protecție provizoriu se emite atunci când în urma formularului de evaluare, reiese că riscul este iminent.
„Prin ordinul de protecţie provizoriu emis de polițist se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie:
- evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
-reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
- obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.”, se arată în comunicat.