x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Zelenski salută suspendarea Comitetului Olimpic rus de către CIO

Zelenski salută suspendarea Comitetului Olimpic rus de către CIO

de Redacția Jurnalul    |    13 Oct 2023   •   13:45
Zelenski salută suspendarea Comitetului Olimpic rus de către CIO
Sursa foto: Hepta

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat suspendarea de către Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a Comitetului Olimpic Rus (COR), care a fost anunțată joi de Biroul Executiv al CIO, întrunit la Jio World Centre, în Mumbai, Indonezia.

Pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, COR a fost suspendat în prima zi a reuniunii Comitetului Executiv al CIO, deoarece a recunoscut consiliile olimpice din patru regiuni anexate ilegal de Ucraina, ceea ce a fost considerat o încălcare a Cartei Olimpice.

Președintele CIO, Thomas Bach, s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev anul trecut, dar președintele ucrainean a fost un critic al inițiativei de a permite sportivilor ruși și bieloruși să revină la competiții ca neutrali individuali, aprobată în martie, cu condiția ca aceștia să nu susțină războiul și să nu fie afiliați la armată.

Oficialii ucraineni au reacționat cu indignare la mișcarea CIO, amenințând cu boicotarea Jocurilor Olimpice de anul viitor de la Paris dacă sportivii ruși și belaruși vor participa, acuzând CIO că sprijină tacit războiul din Ucraina.

Retorica unor oficiali a fost respinsă ca fiind "total inacceptabilă" de către CIO, iar în februarie anul acesta a declarat că Bach nu intenționează să dea curs unei invitații făcute de Zelenski în orașul Bakhmut din estul Ucrainei, aflat în conflict.

În ciuda relației uneori neplăcute, Zelenski i-a lăudat pe cei care au stat în spatele suspendării COR.

"Există o decizie a Comitetului Internațional Olimpic, care a suspendat calitatea de membru al Comitetului Olimpic Rus", a declarat el, citat de insidethegames.

"Toată lumea ar trebui să respecte integritatea teritorială a națiunilor și Carta ONU [Organizația Națiunilor Unite].

"Iar dacă cineva din Rusia crede că poate folosi sportul și mișcarea olimpică drept armă, cu siguranță nu va funcționa.

"Mulțumesc tuturor celor care apără principiile olimpismului."

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Comitetul Olimpic Rus suspendare