x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Farina, primul campion de F1

Farina, primul campion de F1

05 Feb 2004   •   00:00

"Marele Circ" a starnit pasiuni nemasurate pentru oameni din toate categoriile sociale, insa, la inceputuri, doar cei ce alcatuiau patura superioara a societatii au avut acces pe circuit.

Este si cazul italianului Giuseppe Farina, primul campion mondial de Formula 1, care a obtinut titlul in 1950, primul sezon din istoria unui sport care a facut senzatie in cei 53 de ani de existenta.

INGINER. "Nino", cum era numit celebrul italian, a fost fiul unuia dintre intemeietorii companiei producatoare de autocare "Farina", una dintre cele mai celebre din lume. Prima sa participare la cursele de raliu s-a petrecut in 1932, la volanul unei Alfa Romeo. Avea doar 26 de ani. A devenit celebru nu numai pentru cucerirea primului titlu in Formula 1, ci si pentru stilul sau de condus, cu mana intinsa pe volan, ce avea sa fie copiat, peste cativa ani, de un alt personaj celebru al sporturilor cu motor, britanicul Stirling Moss.

SILVERSTONE. Debutul lui "Nino" in cea mai celebra competitie automobilistica s-a produs in Marele Premiu al Marii Britanii, de la Silverstone (13 mai 1950), cursa din Albion fiind adjudecata de italian, care avea sa mai castige inca de doua ori in acel sezon, pentru a-si asigura titlul.

DECLIN. 1950 avea sa ramana punctul culminant din cariera lui Farina, care in urmatorii ani a fost eclipsat de celebrii Juan Manuel Fangio si Alberto Ascari. De asemenea, mai multe accidente, in urma carora sanatatea sa a fost pusa in pericol, l-au determinat pe italian sa se retraga din activitate la sfarsitul sezonului 1955.

CV
Giuseppe Emilio Farina

30.10.1906 - 30.06.1966
Debut in Formula 1: 13 mai 1950, Silverstone, Marea Britanie
Participari: 34
Victorii: 5
Pole position: 6
Titluri de campion: 1951
Echipe: Maseratti, Alfa Romeo, Ferrari, Lancia
(CATALIN FAINISI)

×
Subiecte în articol: sport