x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport FIFA rămâne pe poziţie: Fără meciuri disputate peste 2700 metri altitudine!

FIFA rămâne pe poziţie: Fără meciuri disputate peste 2700 metri altitudine!

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Apr 2009   •   00:00

Comisia medicală a FIFA îşi păstrează poziţia adoptată în octombrie 2007, de a interzice disputarea meciurilor de fotbal la o altitudine mai mare de 2.750 m fără o aclimatizare prealabilă. Respectivul for a început analizarea riscurilor pe care le implică jocurile în condiţii de căldură ridicată sau frig extrem, susţine un expert al acestei organizaţii, citat de EFE.



Costaricanul Carlos Palavicini, membru al Comisiei medicale, a ţinut să precizeze că selecţionata Boliviei - cea mai afectată de decizia FIFA - va putea disputa, anul acesta, partidele de pe teren propriu în capitala La Paz, situată la 3.577 m deasupra nivelului mării, cu o aclimatizare prealabilă a adversarilor, cuprinsă între 3 şi 7 zile. Cu toate acestea, lucrul nu este bătut în cuie, cazul urmând să fie analizat cu ocazia viitorului Congres al organizaţiei, programat în luna iulie, în Bahamas. Palavicini a recomandat, totuşi, bolivienilor să programeze jocurile internaţionale la o altitudine mai mică de 2.750 m, perioada de aclimatizare fiind destul de greu de realizat, din cauza calendarului încărcat al jucătorilor.

"Tot ceea ce doreşte FIFA este ca fotbalul să se dispute în condiţii optime, egale pentru toţi şi fără să afecteze sănătatea jucătorilor. Este adevărat, nimeni nu a murit jucând la altitudine, însă nici nu trebuie să aşteptăm ca o asemenea tragedie să se întâmple", a spus Palavicini, citat de Agerpres. Pe 1 aprilie, cu ocazia unei partide disputată la La Paz, modesta echipă a Boliviei a reuşit să învingă cu scorul de 6-1 puternica selecţionată a Argentinei, considerată una dintre cele mai bune din lume în acest moment. Mai mulţi dintre jucătorii argentinieni au pus acest eşec pe seama altitudinii ridicate, iar preparatorul fizic al naţionalei "albiceleste" a declarat că "un fotbalist poate muri" în timpul unui meci în capitala boliviaină.

×
Subiecte în articol: sport