x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Burleanu, un politruc în fotbal

Burleanu, un politruc în fotbal

de Mihai Igirosanu    |    03 Apr 2014   •   21:58
Burleanu, un politruc în fotbal
Sursa foto: ALEXANDRU HOJDA/Mediafax Foto

Alegerea încă nevalidată a fostului tânăr politician şi angajat în administraţia prezidenţială Răzvan Burleanu în funcţia de preşedinte al FRF poate periclita poziţia forului de la Casa Fotbalului în relaţia cu organismele care conduc fotbalul european, UEFA şi FIFA. Acestea au inserate în regulamente articole prin care dezavuează în mod clar implicarea de orice fel a politicului în activitatea federaţiilor naţionale afiliate. Omul pe care judecătorii nu l-au validat încă pentru a ocupa biroul numărul 1 de la Federaţie a lucrat începând cu 2009 în fruntea unor diverse ONG-uri, precum European Cristian Political Youth Network (un fel de aripă tânără a Partidului Popular European) sau Institutul European pentru Democraţie Participativă, dar şi în cadrul Administraţiei prezidenţiale, la Departamentul pentru minorităţi. Un detaliu pe care UEFA şi FIFA s-ar putea să le incrimineze într-un fel sau altul a apărut chiar a doua zi după Adunarea Generală contestată de alegeri a FRF, pe 6 martie.  Printr-un comunicat răspândit agenţiilor de presă, Tineretul Democrat Liberal, prin vocea preşedintelui Sorin Moldovan, a ţinut să-şi felicite fostul coleg politic. “Domnul Burleanu are un partener în TDL”, este una dintre propoziţiile care ar putea atrage dezaprobarea sau poate chiar altceva din partea forului continental sau mondial.

Ales pe 5 martie ca preşedinte al FRF după o Adunare Generală contestată şi încă nevalidat de judecători, Răzvan Burleanu reprezintă un potenţial pericol pentru forul pe care încă nu este autorizat de justiţie să-l conducă. Omul care din 2009 şi până de curând a ocupat funcţii de conducere în diverse structuri politice, dar şi în administraţia prezidenţială poate atrage atenţia în mod negativ forurilor supreme ale fotbalului european şi mondial, UEFA şi, respectiv FIFA. Ambele au regulamente foarte clare, prin care dezavuează implicarea politică de orice natură în rândul membrilor afiliaţi, cum este şi Federaţia Română de Fotbal. 

ONG-uri, departamente şi felicitări
European Cristian Political Youth Network (un fel de aripă tânără a Partidului Popular European) sau Institutul European pentru Democraţie Participativă, angajat în Administraţia prezidenţială, în cadrul Departamentului pentru minorităţi. Acestea sunt organizaţiile în conducerea cărora a activat Burleanu. Legăturile sale politice şi culoarea de care a fost ataşat până de foarte curând s-au confirmat şi pe 6 martie, la o zi după alegerile contestate şi nevalidate de la Casa Fotbalului, când Tineretul Democrat Liberal s-a grăbit să-l felicite pe Burleanu. Puteţi citi textul integral al comunicatului TDL în caseta alăturată acestui material, însă una dintre fraze poate atrage atenţia în mod negativ celor de la UEFA şi FIFA. “Atât timp cât legea va fi respectată, iar tinerii se vor putea bucura de fotbal, în siguranţă, din postura de jucători sau spectatori, domnul Răzvan Burleanu are un partener în Tineretul Democrat Liberal”, s-a gândit să scrie preşedintele TDL, Sorin Moldovan. Parteneriatele, fie ele şi la nivel de propuneri sau vorbe goale, între organisme politice şi FRF sunt exact ceea ce le trebuie forurilor supreme ale fotbalului internaţional pentru a sancţiona dur România.

Ce spun statutele UEFA şi FIFA
Cele două organisme care guvernează acest sport la nivel global au inserate în statute articole extrem de clare prin care dezaprobă implicarea politicului în fotbal. La forul european, UEFA, chiar la Articolul 1 din statut există propoziţia următoare: “UEFA trebuie să fie neutră din punct de vedere politic şi religios”. La Articolul 2, punctul B se specifică: “UEFA trebuie să promoveze fotbalul în spiritul de pace, înţelegere şi fair-play, fără discriminare şi implicare politică de orice gen, religioasă sau alte motive”. În statutul forului mondial, FIFA, la Articolul 13, care se referă la obligaţiile membrilor, există un punct “i” care conţine următoarea frază: “Au obligaţia să-şi desfăşoare şi să-şi conducă activităţile independent şi să se asigure că acestea nu sunt influenţate din exterior, politic, religios etc”. Deşi a fost provocată de un conflict intern de mare amploare şi de o situaţie mult mai gravă decât cea la care face referire acest articol, FIFA a fost la un pas să excludă în urmă cu doi ani Federaţia bosniacă din toate competiţiile. Din cauza unui scandal între conducătorii musulmani şi cei de origine sârbă din interiorul forului de la Sarajevo, FIFA a somat adversara de atunci a României din grupa preliminară să-şi rezolve problemene interne. În cele din urmă, bosniacii au respectat literă cu literă cele cerute de FIFA, scăpând ca prin urechile acului de o suspendare care ar fi fost sinonimă cu o catastrofă pentru fotbalul lor. În altă ordine de idei, în ziarul de luni veţi putea citi o analiză complexă a echipei pe care nevalidatul Răzvan Burleanu şi-a format-o pentru conducerea FRF, dar şi câteva strategii menite, probabil, să sensibilizeze presa sportivă care începuse să scoată la iveală câteva posibile ilegalităţi.

×
Subiecte în articol: razvan burleanu