x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Ultimele 7 etape, ultimele obiective. Dică, adus să salveze Voluntariul. Weekend decisiv pentru Universitatea

Ultimele 7 etape, ultimele obiective. Dică, adus să salveze Voluntariul. Weekend decisiv pentru Universitatea

de Adi Munteanu    |    02 Feb 2024   •   09:00
Ultimele 7 etape, ultimele obiective. Dică, adus să salveze Voluntariul. Weekend decisiv pentru Universitatea
Sursa foto: Fotbal Club CFR 1907 CLUJ

Timp tot mai scurt pentru rearanjarea clasamentului. Doar 7 etape au mai rămas până la împărțirea în două a celor 16 echipe, înjumătățirea punctelor și lupta pe ultima sută de metri pentru cupele europene sau evitarea retrogradării. În afară de FCSB, creditată de toată lumea că este deja cu o mână pe titlu, chiar înaintea play off-ului, toate celelalte trebuie să tragă din greu pentru obiective.

Cu 11 puncte avans FCSB este, după părerea multora, aproape campioană, după 9 ani de așteptare, în care Gigi Becali a făcut tot felul de experimente și a ratat titlul. Anul acesta este mai aproape ca niciodată de acest obiectiv. Dacă vor fi 4, 5 sau 6 la începutul play off-ului, este greu de ajuns din urmă. Ar însemna ca Rapid sau CFR să meargă perfect, iar FCSB să se tot împiedice. Ionuț Lupescu declara de altfel că „FCSB este ca și câștigătoare și doar toanele lui Gigi Becali o mai pot încurca, cum, de altfel, s-a mai întâmplat în ultimii ani. Acum este însă foarte mare diferența de puncte”. 

Ce poate face Adi Mutu

Proaspăt instalat pe banca CFR-ului, Adrian Mutu a debutat cu o victorie, însă nu se poate trage o concluzie doar după meciul cu FC Voluntari. Practic, clujenii au profitat de naivitatea incredibilă a ilfovenilor, care au greșit în 10 minute cât n-au greșit în tot sezonul. Așa că nu se poate spune că echipa din Gruia a defilat pe teren chiar dacă scorul a fost 4-1. Meritul principal al lui Mutu este că l-a readus titular pe veteranul Ciprian Deac. El a speculat tot ce-a fost de speculat în apărarea Voluntariului și a oferit trei pase de gol. Din păcate pentru ilfoveni, înfrângerea la scor, nemeritat de mare, a dus echipa pe antepenultimul loc, cu 25 de puncte, la 9 puncte de Dinamo, dar și la schimbarea antrenorului Poenaru. Noul tehnician, Nicolae Dică, a fost numit imediat după meciul cu CFR și trebuie să facă la FC Voluntari cam ce are de făcut și Adrian Mutu la CFR Cluj, salvarea sezonului. Mutu trebuie să reintre în lupta pentru titlu, iar Dică trebuie să salveze echipa de la retrogradare, o treabă la care piteșteanul nu prea este specialist, retrogradând și cu FC Argeș, și cu Mioveni.

Asta mai trebuia la Dinamo: interzicerea transferurilor

Necazurile vin în avalanșă la Dinamo. Învinsă în finalul partidei cu Rapid, visând la un uriaș punct până în minutul 90, „câinii”, aflați pe loc de retrogradare directă, au mai primit o veste proastă. Li s-a interzis orice fel de transfer pentru următoarele două perioade de mercato. Iulian Roșu, jucător cu care Dinamo a promovat în Liga 1, a fost pus pe liber, unilateral de club, la sugestia antrenorului Kopic. Jucătorul a considerat tratamentul abuziv și i s-a dat dreptate la Comisiile FRF.

Dinamo este, astfel, într-o situație disperată. Fără să apuce să facă transferuri din timp, acum este nevoită să se descurce cu ce are, iar cei care au apucat să fie aduși în ultimele zile n-au impresionat aproape deloc, nu au meciuri în picioare. Mai mult, Dinamo s-a despărțit de doi jucători, Larrucea și Ghezali, care au fost decisivi în multe momente ale sezonului trecut din Liga 2. 

Cătălin Vulturar a lăsat Italia pentru Rapid

Acționar majoritar al Rapidului, Dan Șucu continuă să aducă jucători, cu toate că declara săptămâna trecută că a încheiat campania de transferuri. Ultimul sosit în Giulești este Cătălin Vulturar, 19 ani, mijlocaș defensiv, de la Lecce, din Serie B, Italia, unde a jucat pentru Lecce U21 în campionatul Primavera. Component cu 5 selecții la naționala U21, condusă de Daniel Pancu, el poate fi la Rapid și o soluție pentru regula jucătorului sub 21 de ani. De altfel, Pancu a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui. Surse din club spun că Dan Șucu forțează cât se poate titlul încă din acest an, iar dacă nu va reuși, dorește să aibă deja echipa sudată și omogenă încă de la primul meci al sezonului viitor. „Vor mai fi și meciurile din preliminariile cupelor europene de vara viitoare, iar Șucu vrea să-i asigure lui Bergodi un lot de jucători pe care să-l pregătească cât mai bine încă de pe acum. Este o strategie bună”, au mai spus sursele.

Etapă decisivă pentru Petev, la Universitatea Craiova

Cele două eșecuri din 2024 au zguduit încrederea în antrenorul Universității, bulgarul Ivaylo Petev. Înfrângerea rușinoasă cu FCSB chiar pe teren propriu a pornit un val de nemulțumiri, iar foste glorii ale Craiovei l-au criticat foarte dur. Deși patronul Mihai Rotaru i-a găsit circumstanțe atenuante, cum că meciul cu FCSB a fost viciat de arbitraj, că antrenorul bulgar nu cunoaște campionatul românesc, că n-a apucat să cunoască bine nici jucătorii, Ivaylo Petev nu va putea evita demiterea în acest weekend, dacă nu va obține toate cele trei puncte la Sf. Gheorghe, cu Sepsi. Etapa programează meciurile Sepsi - Universitatea Craiova, Hermannstadt - Voluntari și U Cluj - UTA, iar o înfrângere a Craiovei, coroborată cu victorii, previzibile de altfel, ale sibienilor și ale „șepcilor roșii” ar coborî echipa lui Rotaru tocmai pe locul 8, mult sub linia play off-ului, un dezastru față de obiectivele stabilite la începutul sezonului: titlul și participarea în cupele europene. Un astfel de scenariu va aduce inevitabil în discuție numirea unui alt antrenor, iar aici Mihai Rotaru va avea din nou de ales un tehnician cu care să salveze ce mai poate fi salvat din acest sezon. 

Revenirea Farului în „Big 4”

După un început foarte slab de sezon, Gică Hagi și-a readus echipa în fruntea clasamentului și poate spera chiar la podium până la încheierea sezonului regular, însă în această etapă are un examen extrem de greu, acasă la București, cu FCSB, însă cu o victorie pe Arena Națională, Farul intră în grupul „Big 4”, alături de FCSB, CFR și Rapid și poate visa frumos la cupele europene. Ieșit din Cupa României, Hagi va fi suporterul lui CFR Cluj.

Meciurile durerii

În subsolul clasamentului sunt programate azi cele două meciuri ale durerii. Botoșani - Poli Iași și FC U Craiova 1948 - Dinamo. Toate cele patru sunt în zona periculoasă a retrogradării. Dinamo poate ajunge chiar pe ultimul loc dacă Botoșaniul învinge în duelul Moldovei, iar „câinii” nu câștigă la Craiova.

×
Subiecte în articol: clasament etape echipe echipe