Unii au răsuflat ușurați, alții au oftat după tragerea la sorți a grupelor de la turneul final al Euro 2024, însă grupele sunt destul de echilibrate. De exemplu nu a ieșit o grupă de foc Franța, Danemarca, Olanda, Italia. Totuși, o grupă foarte interesantă ar putea deveni Grupa D, în cazul în care polonezii vor câștiga barajul din martie: Franța, Olanda, Austria, Polonia.
Naționala României a nimerit în Grupa E, alături de Belgia, Slovacia și câștigătoarea barajului din Liga Națiunilor - Bosnia, Ucraina, Israel sau Islanda -, adversar pe care-l vom cunoaște în luna martie. O grupă abordabilă, având în vedere că puteau veni peste noi Olanda sau Italia, sau poate chiar amândouă.
Pornim cu șansa 2-3
La cum arată clasamentul coeficienților, naționala lui Edi Iordănescu este a treia în ierarhie, în spatele Belgiei și Ucrainei, dacă aceasta va câștiga barajul, dar în fața Slovaciei. Teoretic suntem favoriți la locul 3, cu condiția să învingem Slovacia în ultimul meci al grupei. Analiștii consideră că nici România și nici Slovacia nu ar putea pune probleme nici Belgiei și nici Ucrainei, astfel că o victorie a României contra Slovaciei, cu cele 3 puncte, ne-ar clasa pe poziția a treia, calificabilă în faza următoare. Primul criteriu de departajare în caz de egalitate de puncte este rezultatul direct. Dacă se mai obțin 1-2 puncte cu celelalte echipe, ieșirea din grupă este asigurată.
Palmares echilibrat cu Belgia
Principala favorită a grupei este Belgia, însă de-a lungul istoriei România conduce cu trei victorii contra două ale belgienilor, dar ultima dispută datează din noiembrie 2012, goluri Maxim și Torje, meci amical. În meciuri oficiale ne-am întâlnit cu ei în calificările pentru Mondialul american din 1994. Atunci România lui Hagi, Răducioiu & co. a câștigat grupa în fața Belgiei la golaveraj. Totuși, Belgia a fost mereu o echipă capricioasă. La fiecare turneu final la care a participat, fie el mondial sau european, a pornit mereu ca mare favorită cel puțin pentru semifinale, însă de fiecare dată s-a împotmolit surprinzător, încurcându-se mereu de echipe mult mai slab cotate. Belgienii sunt în stare să învingă la scor Germania, dar și să fie învinși fără drept de apel de Maroc și să fie eliminați din faza grupelor, așa cum s-a întâmplat la Mondialul din Qatar 2022.
Ucraina, posibil adversar
Probabil, Ucraina se va alătura tricolorilor în Grupa E. În primul meci de baraj ucrainenii vor juca în deplasare în Bosnia, iar dacă vor trece de ex-iugoslavi vor juca împotriva învingătoarei dintre Israel și Islanda. În situația în care Ucraina va trece și de acest hop, principalele favorite ale grupei E ar fi Belgia și Ucraina. Vecinii noștri au ratat la limită calificarea directă, dezavantajați de arbitru în ultimul meci, refuzându-li-se un penalty clar în prelungirile cu Italia. Au avut o grupă grea, cu Anglia, Italia și Macedonia și au încheiat campania cu 14 puncte, la egalitate cu Italia. Obiectivul nostru ar fi să scoatem un egal.
Neînvinși cu Slovacia
Cea mai dorită adversară a naționalei noastre a fost Slovacia, care poate fi o buturugă mică ce poate răsturna calculele hârtiei. Suporteri, antrenori, jucători, toți i-au vrut pe slovaci în grupa noastră, indiferent de numele celorlalte echipe. Unul din motive este că e mai slab cotată ca noi, alt motiv este acela în disputele directe suntem neînvinși: trei victorii, dintre care una cu 5-1 în deplasare, și patru egaluri. La Euro, meciul direct România - Slovacia ar putea fi cu calificarea pe masă, deoarece cu trei puncte pe locul 3 se poate merge în optimi. Regulamentul spune că cele mai bune patru echipe de pe locul 3 din cele șase grupe se califică mai departe. Cu slovacii suntem favoriți, însă fiind vorba de un meci decisiv... Și nici Slovacia nu mai este echipa pe care tricolorii o învingeau cu 5-1 în septembrie 1999, la Bratislava. Lucrul pe care cu siguranță nu l-a dorit Edi Iordănescu este acela ca meciul decisiv cu Slovacia să fie ultimul. Experiențele trecute la turneele finale ne-au arătat că nu gestionăm foarte bine presiunea partidelor cu calificarea pe masă. Așa am pățit când ne-a învins Albania, la fel am pățit și cu Olanda.
Debut la Bayern acasă, încheiem pe „Arena Națională” din Frankfurt
Debutul tricolorilor la Euro va fi pe Allianz Arena din München, stadionul celor de la Bayern, pe 17 iunie. Adversarul ar putea fi, așa cum am mai spus, Ucraina. Următorul meci, cu Belgia, se va disputa la Köln pe 22 iunie, iar ultimul meci din grupă tricolorii îl vor juca pe 26 iunie, la Frankfurt, pe stadionul celor de la Eintracht, arenă după proiectul căreia s-a construit Arena Națională din București.
Optimism pe toată linia: „Ieșim din grupe”
Majoritatea suporterilor naționalei consideră norocoasă această tragere la sorți. „Iordăneștii au mereu noroc. Acum să vedem dacă profităm de el. Am evitat Franța, Olanda și Italia. Ce să-ți dorești mai mult?”.
Mircea Lucescu: „Ucraina, dacă se califică, mi se pare prima favorită. Țara trece prin momente extraordinar de grele, iar jucătorii ucraineni au o ambiție în plus. Au o voință extraordinară. Belgia, cred eu, este a doua favorită. România are șansa a treia, dar poate trece în optimi. Naționala a crescut mult în acest ultim an. Se vede clar o ascensiune, a făcut meciuri bune”.
Florinel Coman: „O grupă echilibrată, cu echipe care sigur au valoare. Am evitat echipe puternice, mă refer la Portugalia, Franța. Mergem acolo, nu avem nimic de pierdut și trebuie să facem tot posibilul pentru a ieși din grupă, iar eu cred că vom ieși”.
Denis Alibec vrea să impresioneze vara viitoare la Euro și pentru asta dorește să-și găsească un club la care să se antreneze mai bine decât în Qatar. Una din variante ar fi să se întoarcă la Farul în această iarnă și să se pregătească cu Gheorghe Hagi. „Ritmul meciurilor de aici este unul bun, dar la antrenamente nu este ritmul atât de intens”, a spus atacantul lui Muaither.
Edward Iordănescu: „Așteptările au crescut. Naționala trebuie să treacă la un nou nivel, să facă un pas mai sus. Mă gândesc la ieșirea din grupe. Eu cred că vom ieși”.
Edward Iordănescu a pus mâna pe trofeul care se va decerna campionilor europeni, deși acest gest este permis, conform uzanțelor, numai celor care au cucerit un trofeu major în carieră