x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Lankaran, târg de fotbalişti

Lankaran, târg de fotbalişti

de Mihai Igirosanu    |    Marius Mihalcea    |    26 Ian 2011   •   18:28
Lankaran, târg de fotbalişti

Lankaran, Azerbaidjan, Khazar, echipă antrenată de Mircea Rednic. Aceasta a fost destinaţia preferată a celor mai mulţi jucători din Liga 1 în această pauză de iarnă. Până aici, nimic spectaculos. Ceea ce se întâmplă cu ei la Lankaran reprezintă o mare nebuloasă.

Totul pare un mare târg de jucători sau un trial organizat, însă, chiar în plin sezon, campionatul din Azerbaidjan fiind în pauza dintre tur şi retur. Aproape uluitor, Rednic schimbă o echipă din temelii, în condiţiile în care Khazar se află momentan pe locul 2, după un tur bun, la doar un punct distanţă de Neftchi Baku. Anomalia devine evidentă, mai ales că tocmai Mircea Rednic a explicat la începutul acestui an că în Azerbaidjan regulamentul prevede ca echipele să poată folosi, în campionat, pe teren maximum 7 jucători străini.

De menţionat că, iniţial, Mircea Rednic anunţase că intenţionează să transfere nume importante din Liga 1, în cele din urmă, acolo ajungând doar fotbalişti din linia a doua a campionatului nostru. În afara românilor şi străinilor aduşi de Rednic, în lotul lui Khazar mai figurează un albanez, doi brazilieni şi un nigerian, astfel că, în prezent numărul celor care nu sunt azeri este de 17!

Situaţia contractuală a jucătorilor aduşi de “Puriu” la echipa din Lankaran este incertă, majoritatea dintre ei par că se află într-o perioadă nedeterminată de testare, iar după unul sau două meciuri au toate şansele de a fi trimişi acasă. De altfel, pe site-ul oficial al grupării azere se specifică foarte clar că majoritatea jucătorilor, români sau străini, sunt aduşi în cantonamentul din Antalya doar pentru probe.

În această situaţie s-au aflat portarul Cosmin Vâtcă, atacantul Vlad Bujor, mijlocaşul Timişoarei Hristu Chiacu, fostul jucător al Romei, Adrian Piţ, dar şi fostul atacant al Braşovului, macedoneanul Duşan Savici sau germanul Jerome Polenz, ultima dată la Union Berlin şi leonezul Ibrahim Bangura de la Konyaspor. După un meci amical şi după negocieri eşuate, aceştia au părăsit cantonamentul lui Khazar, din Turcia.

În această perioadă de trial, pe site-ul oficial al clubului Khazar Lankaran se anunţă transferurile definitive ale unor jucători azeri, în timp ce despre jucătorii aduşi din campionatul românesc nu se pomeneşte nimic. Nici măcar de Andrei Mureşan, care ar fi semnat un contract definitiv!

Khazar Lankaran este echipa care a fost eliminată în preliminariile Europa League de către Olimpia Bălţi, scoasă apoi din competiţie de Dinamo cu două victorii, cu scorul general de 7-1. Aşa a ajuns Rednic în Azerbaidjan. Până atunci, tehnicianul “ameninţa” cu oferte din Belgia.

Piţ: "Mă simt bine la Khazar"
Mijlocaşul de la Universitatea Adrian Piţ, aflat, conform site-ului oficial al azerilor, într-o perioadă de probă la Khazar, a declarat, ieri, că se simte bine la formaţia din Azerbaidjan. “Mă simt foarte bine la Khazar, suntem vreo zece români în total, astfel că acomodarea nu este deloc dificilă. Avem şi antrenor român, pe Mircea Rednic, cu care lucrăm foarte bine. Una peste alta, sunt mulţumit”, a declarat mijlocaşul în vârstă de 27 de ani, citat de site-ul oficial al clubului Universitatea Cluj.

Vâtcă: "Nu ne-am înţeles la detalii"
Unul dintre jucătorii care români care nu au semnat cu Khazar, întorcându-se la echipa de unde plecase, Gaz Metan Mediaş, portarul Cosmin Vâtcă a declarat: “Împreună cu impresara mea, Ana Maria Prodan, mă pusesem de acord asupra contractului încă dinaintea plecării din România, urma să semnez până în vară, pe cinci luni. Dar nu ne-am înţeles la ultimele detalii. Nu ştiu dacă ceilalţi români au semnat, unii aveau şi contracte pe doi ani. Condiţiile de la echipă sunt foarte bune, iar contractele sunt aproape duble faţă de cele din Liga 1, dacă nu chiar mai mari. Sincer, mi-ar fi plăcut să lucrez cu domnul Mircea Rednic, un antrenor foarte bun. M-aş fi simţit bine, acolo sunt foarte mulţi români, iar echipa este în formare. Valoarea campionatului e mai slabă decât la noi, dar financiar stau mai bine, sunt câteva echipe care investesc foarte, foarte mulţi bani. La noi e tot mai greu cu banii în sport. Acum, sunt cu Gaz Metan Mediaş în cantonamentul din Turcia şi rămân la echipă”. Cu toate acestea, pe site-ul oficial al grupării azere, se menţionaeză că “Vâtcă a demosntrat performanţe slabe în ambele meciuri test ale echipei şi  a fost trimis înapoi de către club”. Într-o situaţie asemănătoare s-a aflat şi Vlad Bujor, care nu a confirmat şi a ajuns în cele din urmă la Universitatea Craiova, el venind de la o echipă din liga a doua turcă.

Şi Arbănaş pe lista neagră
Rednic nu doar achiziţionează jucători, ci şi scapă de unii care nu au dat randamentul scontat. Adus cu surle şi trâmbiţe în vară de la CFR Cluj, atacantul Diego Ruiz nu a bifat decât două meciuri şi un gol pentru Khazar. Drept consecinţă, argentinianului i-a fost reziliat contractul, Ruiz semnând de curând cu FCM Târgu Mureş. Un caz aparte este cel al fundaşului Constantin Arbănaş. Fostul bistriţean este singurul jucător român care nu a ajuns la echipa din Lankaran prin intermediul lui Rednic, el venind de la Şerif Tiraspol cu jumătate de an înaintea tehnicianului. Faptul că este conaţional cu Rednic nu l-a ajutat însă cu nimic, Arbănaş fiind acum pe lista de transferuri. Alături de el se mai află Adrian Iordache şi Denis Romanovs, dar şi alţi câţiva azeri!

×