x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Liga 1, sub semnul crizei şi în 2011

Liga 1, sub semnul crizei şi în 2011

de Marius Mihalcea    |    02 Ian 2011   •   19:53
Liga 1, sub semnul crizei şi în 2011
Sursa foto: Alex Nicodim/Intact Images

144789-alex-nicodim-gsp-intact-20100809105339038.jpgVremurile când Steaua, Dinamo, Rapid, CFR Cluj, FC Timişoara ori FC Vaslui dădeau tun după tun pe piaţa transferurilor sunt de mult apuse. În plină criză financiară, echipele cu pretenţii din Liga 1 nu mai sunt dispuse să investească sume considerabile în achiziţionarea de jucători nici în 2011. Aşa se face că preţul lui Junior Moraes, 1 milion de euro plus TVA, este considerat mult prea mare, deşi atacantul brazilian al Gloriei Bistriţa a confirmat deja în primul eşalon.

În aceste condiţii, este de aşteptat ca perioada de mercato din această iarnă să fie şi mai puţin spectaculoasă decât cea din vara anului recent încheiat. De altfel, principala grijă a celor mai multe dintre cele 18 competitoare este să-şi asigure finanţarea pe anul în curs, mai ales că până în martie, când se acordă licenţele pentru sezonul următor, trebuie să-şi achite şi datoriile pe care le au la bugetul de stat. Din acest punct de vedere, Universitatea Craiova se găseşte într-o situaţie critică, Sportul nu este nici ea prea departe, iar alte câteva grupări sunt la limita subzistenţei. Chiar dacă nu întâmpină probleme la fel de mari, campioana CFr Cluj, Rapid, Vaslui şi Timişoara sunt  mult mai puţin active pe piaţa transferurilor decât în trecut, fiecare investiţie fiind cântărită şi studiată cu mare atenţie înainte de a fi făcută. La polul opus se situează “U” Cluj şi Astra, care au dat deja adevărate lovituri în acest mercato, “şepcile roşii” luându-l pe Adrian Cristea, iar ploieştenii pe N’Doye, doi jucători de bază ai lui Dinamo în turul campionatului.

 

Universitatea Craiova riscă să nu primească licenţa
Cea mai delicată situaţie dintre toate echipele din Liga 1 o traversează Universitatea Craiova. Oltenii au datorii totale de 7 milioane de euro, în care intră taxe şi impozite neachitate la stat, restanţe la contractele jucătorilor pe ultimele trei-cinci luni, şi salariile neplătite majorităţii angajaţilor clubului pe ultimul an! Aceste datorii trebuie stinse în întregime până la 31 martie, când o comisie UEFA va examina dosarele de licenţă pentru următorul sezon. Problemelor financiare li se adaugă şi războiul total dintre Adrian Mititelu şi Victor Piţurcă, demarat după ce patronul l-a acuzat pe managerul general că vrea să-i ia echipa cu forţa. La rândul său, Piţurcă nu va pleca din Bănie până nu-şi va recupera cei 1,8 milioane de euro cu care a împrumutat clubul în ultimele trei luni.
• Dragoş Stoica

 

Dinamo vinde tot ce poate
Una dintre formaţiile din Liga 1 afectate foarte serios de criză este Dinamo. Gruparea din “Ştefan cel Mare” nu se va mai baza în acest an pe sprijinul financiar al lui Cristi Borcea, acesta cedându-i acţiunile pe care le deţinea în cadrul clubului lui Nicolae Badea. Ca să mai acopere din “gaura” din bugetul echipei, boss-ul de la Computerland a luat la puricat lotul lui Ioan Andone. L-a cedat pe Adrian Cristea la “U” Cluj, în contul unei datorii de 1,5 milioane de euro pe care o avea Dinamo la Florian Walter, din perioada în care finanţatorul clujenilor era acţionar în “Ştefan cel Mare”, l-a vândut pe Homei la CFR Cluj, l-a împrumutat la Astra pe năbădăiosul N'Doye şi le-a desfăcut contractele de muncă lui Garat, Bazzi şi lui Florin Bratu, acesta din urmă revenit după împrumutul la Litex.

Steaua scapă de salariile mari
După ce le-a satisfăcut aproape toate cerinţele în materie de jucători lui Victor Piţurcă şi lui Ilie Dumitrescu, antrenori care au lucrat în Ghencea la începutul stagiunii aflate în desfăşurare, transferând un număr-record de fotbalişti, Gigi Becali şi-a schimbat complet strategia pentru acest mercato. Astfel, finanţatorul Stelei şi-a propus în primul rând să scape de toţi jucătorii din lot care au contracte mari, peste plafonul salarial de 10.000 de euro pe lună pe care l-a impus. Deocamdată, dintre aceştia a plecat doar Zapata, care oricum nu mai prindea echipa, pe lista neagră mai aflându-se Pantelis Kapetanos şi bulgarul Anghelov. Abrudan a fost vândut la “U” Cluj, iar Onofraş, care nu face parte din planurile lui Marius Lăcătuş pentru retur, şi Bilaşco au bagajele făcute. Tot din cauza bugetului restrâns, steliştii n-au adus până acum decât un jucător liber de contract, este vorba despre Nicolae Dică, şi urmăresc să-l ia pe Valerică Găman de la Craiova nu pe bani însă, ci la schimb cu Bănel Nicoliţă.

×
Subiecte în articol: fotbal intern