x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Liga I, la preţul corect

Liga I, la preţul corect

de Delia Gomoescu    |    05 Apr 2011   •   21:01
Liga I, la preţul corect
Sursa foto: /Intact Images/Gazeta Sporturilor

159890-intact-images-gazeta-sporturilor-cristi-preda20110404141522008.jpgIntenţia lui Dumitru Dragomir de a vinde marfă din Obor la preţ de produse de firmă a fost taxată dur de televiziuni, astfel că prima divizie din România este pe cale să devină una dintre cele mai ieftine din Europa, cu încasări de doar 12,2 mili­oane de euro pe an. În prezent, Liga lui Mitică ocupă locul 11 într-un top al celor mai bine vândute campionate de pe continent, publicat pe site-ul futebolfinance.com.

Contractul în vigoare, valabil trei sezoane, din 2008/2009 până la finalul ediţiei 2010/2011, are o valoare totală de 85 milioane de euro, fără taxe, adică 28,3 milioane de euro anual. Preşedintele LPF visa însă ca în urma licitaţiei de luni să obţină pentru următoarele trei ediţii de campionat o sumă apropiată de 150 de milioane de euro, având în vedere că doar preţul de pornire al celor nouă pachete se ridica la peste 100 de mi­lioane. Dacă prin absurd acest lucru s-ar fi întâmplat, cele 18 cluburi din Liga I ar fi avut de împărţit circa 50 de mili­oane de euro pe an. Comparativ cu prima ligă din Grecia, care obţine 54 de milioane pe sezon şi cu Portugalia, care însă nu vinde drepturile colectiv, jumătate din suma totală, adică aproximativ 24 de milioane de euro, revenind celor trei mari cluburi Porto, Benfica şi Sporting.

Asemănările s-ar fi oprit însă aici, pentru că, din punct de vedere valoric, diferenţele sunt enorme. Atât elenii, cât şi lusitanii au constant reprezentante în grupele Ligii Campionilor şi ale Europa League. Deocamdată, măcar până la sfârşitul sezonului, LPF se poate bucura că obţine în mod clar mai mulţi bani decât primele ligi din Scoţia (15 milioane pe an) şi Belgia (14,9 milioane anual), două campio­nate ale căror reprezentante se descurcă şi ele onorabil în Europa. Conform licitaţiei de luni, Liga I valo­rează, deocamdată, 12,2 milioane de euro pe an, fără taxe, o sumă ce se apropie de adevăr! La această sumă s-ar putea adăuga încă 10,5 milioane de euro pentru pachetul 9 de la TVR.

Anglia e regina!
Pe primul loc în topul celor mai bine vândute campionate se află Premier League, care obţine 3,5 miliarde de euro pentru trei se­zoa­ne. Pe locul secund se află Serie A (Italia), cu 911 milioane de euro anual, iar pe trei Franţa, cu 668 milioane. Ur­mă­toa­rele poziţii sunt ocupate de Germania (412 milioane de euro pe an), Spania, unde doar Real Madrid şi Bar­ce­lo­na încasează 240 de milioane, aproximativ jumătate din suma totală şi Turcia (260 milioane).

×
Subiecte în articol: fotbal intern