x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Oficial: TAS va decide dacă Timişoara şi Bistriţa rămân în Liga 1.

Oficial: TAS va decide dacă Timişoara şi Bistriţa rămân în Liga 1.

20 Iun 2011   •   13:13
Oficial: TAS va decide dacă Timişoara şi Bistriţa rămân în Liga 1.

Comitetul Executiv al FRF gasit in aceasta dimineata o solutie romaneasca pentru ca FC Timisoara si Gloria Bistrita, echipe care nu au primit licenta in urma cu trei saptamani, sa ramana in Liga 1. In urma unei sedinte cu scandal, forul suprem al FRF a votat ca procesul de licentiere interna sa fie suspendat timp de trei ani, decizie cu care Mircea Sandu nu a fost de acord, parasind sala.

Pe site-ul oficial, FRF nu a comunicat insa decizia controversata luata de CEx, pe care Sandu o considera nevalida, ci doar amendamentele votate la propunerea sefului FRF: echipele care nu au primit licenta vor avea dreptul de a face apel la TAS, iar manualul de licentiere nu va mai tine cont de datoriile cluburilor catre bugetul de stat.

"A fost modificat si completat, in conformitate cu Statutele FIFA, UEFA si FRF, Regulamentul National de Licentiere a Cluburilor si de Fair-Play Financiar, astfel incat, cu intrare in vigoare imediata, hotararile Comisiei de Apel a sistemului national de licentiere a cluburilor, in ceea ce priveste licenta necesara participarii in competitiile interne, sa poata fi atacate la Tribunalul Arbitral al Sportului de la Lausanne. Totodata, licentiatorul (insemnand Administratia de licentiere si Comisiile) nu vor mai tine cont, in evaluarea cluburilor incepand din urmatorul ciclu de licentiere, de eventualele datorii ale acestora fata de stat", se arata intr-un comunicat postat pe frf.ro.

Astfel, potrivit deciziei comunicate de FRF, FC Timisoara si Gloria Bistrita vor trebui sa astepte decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv pentru a vedea daca vor juca si in sezonul viitor in Liga 1. Teoretic, Gloria ar avea sanse mai mari sa se salveze, tinand cont ca ardelenii nu au primit licenta doar din cauza restantelor catre bugetul de stat, in timp ce Timisoarei i s-a imputat si o datorie catre Benfica Lisabona. Pentru ca decizia TAS sa mai aiba vreun efect, ea ar trebui luata in maxim o luna, prima etapa din editia de campionat 2011-2012 fiind programata la 22 iulie.

Informatiile privind sedinta tensionata de azi au fost confirmate de presedintele AFAN, Dumitru Costin, membru al Comitetului Executiv. "Dumitru Dragomir a propus la rubrica diverse sa se voteze pentru ca in urmatorii trei ani sa nu se mai tina cont de manulalul de licentiere si pentru ramanerea in Liga 1 a echipelor FC Timisoara si Gloria Bistrita. S-a aprobat, cu 9 voturi pentru, 2 abtineri si 2 impotriva. Eu si domnul Marius Stan am fost impotriva. Desi Marius Stan a prezentat opinia a 14 cluburi din Liga 1 care doreau sa se tina cont in continuare de manualul de licentiere, s-a pus in miscare masinaria de vot, ceea ce a condus la acest abuz. In conformitate cu statutul FRF, am decis impreuna cu domnul Marius Stan sa contestam in instanta aceasta hotarare. Avem acest drept pe care il vom exercita", a declarat Dumitru Costin.

Costin a mai precizat ca presedintele FRF, Mircea Sandu, nu a participat la vot, parasind sala in care a avut loc sedinta: "S-a votat ca la nunta, incredibil. Dupa vot a venit Mircea Sandu si a spus ca nu am fi avut dreptul sa supunem la vot asa ceva". Sandu le propusese membrilor Comitetului Executiv ca echipele care nu au primit licenta sa aiba dreptul de contesta decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, o alta varianta fiind o modificare in manualul de licentiere in care sa nu se mai tina cont de datoriile cluburilor catre bugetul de stat.

Sigur pana in acest moment este ca FC Timisoara, vicecampioana in sezonul trecut, nu mai are nici o sansa de a evolua in cupele europene, dupa cum a declarat azi Andrea Traverso, Directorul UEFA pentru Licentierea Cluburilor si Fair-Play Financiar.

"Incepand cu anul 2005, toate cluburile care doresc sa participe in Liga Campionilor si Europa League trebuie sa obtina licenta din partea Federatiei nationale. Fara aceasta licenta, clubul nu poate participa in competitiile noastre. UEFA supervizeaza procesul, pentru ca sistemul sa fie aplicat corect si consecvent. Din lista care ne-a fost prezentata la 21 mai, am luat nota ca lui Poli i s-a refuzat licenta, prin decizia organismului de apel. Din acest motiv, clubul FC Timisoara nu poate participa in competitiile UEFA", a spus Traverso, aflat la Bucuresti.

×