x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Procurorii DNA au început "in rem" urmărirea penală pentru abuz în serviciu privind premierea Petrolului

Procurorii DNA au început "in rem" urmărirea penală pentru abuz în serviciu privind premierea Petrolului

de Agerpres    |    19 Feb 2014   •   12:05
Procurorii DNA au început "in rem" urmărirea penală pentru abuz în serviciu privind premierea Petrolului

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală in rem în dosarul privind premierea din bugetul local a echipei FC Petrolul Ploieşti în care sunt audiaţi, pentru a doua oară, consilierii locali.

Şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că în acest dosar s-a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu.

Acesta a explicat că, potrivit noilor prevederi din Codul de Procedură Penală, după orice sesizare se începe urmărirea penală in rem pentru a se putea face cercetări.

Procurorii anticorupţie continuă miercuri audierea, pentru a doua oară, a consilierilor locali ai Ploieştiului, printre cei audiaţi deja aflându-se şi viceprimarul Iulian Teodorescu.

Cel de-al doilea viceprimar, Raul Petrescu, a declarat pentru Agerpres că va fi audiat de procurori în cursul acestei zile, comunicându-i-se că are calitatea de martor în dosar.

26 de consilieri locali, city-managerul Anca Agapie, secretarul Oana Iacob, şefii direcţiilor Juridic şi Financiar, dar şi primarul Iulian Bădescu au fost audiaţi, în luna ianuarie, într-un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la premierea din bugetul local a echipei FC Petrolul Ploieşti.

La acel moment, Bădescu declara că ancheta a pornit de la un denunţ făcut de fosta directoare economică, Nicoleta Crăciunoiu.

"Este vorba despre o anchetă care vizează plăţile făcute de municipalitate către Asociaţia . Se pare că verificările au pornit ca urmare a unui denunţ făcut de fosta directoare economică, Nicoleta Crăciunoiu", a declarat Bădescu.

Fostul director economic a fost destituită disciplinar, după ce a refuzat să avizeze o plată către FC Petrolul Ploieşti.

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, la sfârşitul anului 2012, o hotărâre "privind cooperarea municipiului Ploieşti cu Asociaţia comunitară Lupii Galbeni 2012 în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local, având ca obiectiv principal susţinerea şi promovarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti".

Prin aceasta, primarul Iulian Bădescu a fost împuternicit să semneze un contract de cooperare cu Asociaţia "Lupii Galbeni", valabil pe o perioadă de cinci ani competiţionali începând cu sezonul competiţional 2012 - 2013, care prevede că echipa de fotbal ploieşteană primeşte un milion de euro de la bugetul local în cazul în care se clasează pe unul din locurile 10 - 6 în Liga I, iar suma creşte la două milioane de euro în cazul în care echipa se clasează pe unul din locurile 1 - 5 în Liga I.

De asemenea, contractul prevede acordarea sumei de un milion de euro de la bugetul local în cazul câştigării Cupei României de către echipa ploieşteană, trofeu pe care aceasta l-a câştigat.

Petrolul Ploieşti a câştigat Cupa României-Timişoreană la fotbal, după ce a învins echipa CFR Cluj cu scorul de 1-0 (1-0).

Astfel, municipalitatea trebuie să plătească suma de trei milioane de euro pentru performanţele sportive obţinute de Petrolul Ploieşti.

Până în acest moment, Primăria Ploieşti a virat trei tranşe de bani în conturile Asociaţiei "Lupii Galbeni", respectiv 1,2 milioane de euro, 1,3 milioane de lei şi 1,7 milioane de lei.

DNA a ridicat mai multe documente de la Primăria Ploieşti care au legătură cu plăţile efectuate de municipalitate către Asociaţia "Lupii Galbeni".

Primarul Iulian Bădescu a declarat, la acel moment, că procurorii au solicitat toate documentele care au stat la baza plăţilor făcute de primărie către Asociaţia "Lupii Galbeni", respectiv o hotărâre de consiliu local întocmită în anul 2012, documente de plată, Regulamentul de funcţionare a CL Ploieşti şi documentele referitoare la sancţionarea fostului director economic, Nicoleta Crăciunoiu.

Ulterior, după audierea primarului Ploieştiului, anchetatorii au solicitat municipalităţii un nou set de documente.

Mai mulţi consilieri locali au iniţiat un proiect de hotărâre care viza suspendarea executării contractului de asociere dintre municipalitate şi Asociaţia "Lupii Galbeni". Proiectul a intrat pe ordinea de zi a unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Ploieşti care a avut loc în cursul aceste luni, însă el nu a putut fi votat din lipsă de cvorum, după ce o mare parte dintre consilieri au părăsit sala de şedinţe fără să ofere explicaţii.

×