x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Anelka, gonit spre casă

Anelka, gonit spre casă

de Marius Mihalcea    |    20 Iun 2010   •   00:00
Anelka, gonit spre casă
Sursa foto: /Reuters

Atacantul Nicolas Anelka a fost trimis acasă după ce l-a insultat pe Raymond Domenech în pauza meciului cu Mexic, pierdut de francezi cu 0-2. Pe scurt, incidentul care a dinamitat atmosfera în lotul vicecampionilor mondiali stă cam aşa: selecţionerul Franţei i-a transmis lui Anelka pe un ton ferm, dar politicos că vrea să nu se mai oprească atât de mult, să nu piardă timpul şi să rămână mai mult în faţă, mai aproape de suprafaţa de pedeapsă a adversarilor. Nimic ieşit din comun până aici. Numai că Anelka a comentat, fapt pentru care selecţionerul l-a ameninţat cu schimbarea. "Fiu de târfă!", a izbucnit atacantul. "OK, ieşi!", a replicat Domenech, totul fiind făcut public de cotidianul L'Équipe. Iar în partea a doua a jocului cu aztecii, în locul lui Anelka a apărut Gignac. Sâmbătă, excluderea lui Anelka a fost confirmată oficial de vicepreşedintele Federaţiei Franceze de Fotbal, Noël Le Graët.

Selecţionerul Franţei nu a negat cele întâmplate, dar a găsit circumstanţe. "Nu a fost nici un conflict. Oamenii nu-şi imaginează câtă presiune există. Într-un vestiar, selecţionerul spune ceva unui jucător care deja este sub presiune, poate exista un moment de enervare, se spun cuvinte grele. Anelka nu a reacţionat în modul cel mai bun, dar tipul care mormăie în colţul lui nu contează. Totul a luat amploare, pentru că a apărut pe prima pagină a unui ziar, dar este viaţa internă a grupului. Oricum, decizia federaţiei franceze de a-l exclude pe Anelka este cea mai bună, fiindcă acesta nu a venit să-şi ceară scuze", a declarat Domenech.

De partea cealaltă, Anelka s-a dezvinovăţit: "Vreau să se clarifice faptul că acele cuvinte care au ieşit în presă nu sunt cuvintele mele. Am avut cu siguranţă o discuţie aprinsă cu selecţionerul, dar acest lucru nu ar fi trebuit să iasă din vestiar. Nu ştiu cui îi face bine să răspândească astfel de lucruri, dar cu siguranţă nu naţionalei Franţei". "Problema echipei Franţei nu este Anelka, ci un trădător care este printre noi. Trebuie să eliminăm acest trădător din lot!", a conchis căpitanul "Les Bleus", Patrice Evra, aceeaşi părere având-o şi Franck Ribery.


Disensiuni şi înaintea meciului cu Mexic
Potrivit cotidianului Libération, înaintea confruntării cu Mexic, o delegaţie formată din patru jucători, căpitanul Evra, Ribery, Henry şi Gallas, s-a dus la Domenech pentru obţinerea unei schimbări tactice. "Ei au cerut modificarea sistemului, din 4-2-3-1 în 4-4-2, şi două înlocuiri: ieşirile lui Gourcuff şi Govou şi introducerile lui Henry şi Valbuena. Domenech a acceptat dialogul, fiind mereu adeptul discuţiilor cu jucătorii şi al responsabilizării acestora. Însă, în ziua meciului, el a aflat că un om se află în spatele celor patru emisari şi al schimbării tactice solicitate. Şi nu oricine, ci, conform informaţiilor noastre, un fel de semizeu al fotbalului francez: Zinedine Zidane", a notat Libération. Iar implicarea lui Zidane l-a determinat pe Domenech să nu-i mai ia în seamă pe cei patru.

×
Subiecte în articol: cm2010